Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Sem Rox.

Telia: Kun TDC kan tjene penge på tv via bredbånd

Ingen andre end TDC kan tjene penge på at levere tv via telefonstikket, mener Telia. Få forklaringen her.

Igen og igen har det lydt fra Telia, det er for dyrt at levere tv via bredbånd til danskerne.
 
Det er IT- og Telestyrelsen, som bestemmer, hvad det skal koste for teleselskaber at tilbyde tv via TDC's kobbernet, og styrelsen er for nylig kommet med en helt ny prismodel.
 
Telia har nu evalueret det nye udspil fra styrelsen, og det vækker langt fra begejstring hos teleselskabet.
 
"Det er et skridt i den forkerte retning," siger Dan Strömberg, der er administrerende direktør for Telias bredbåndsforretning. 

Ingen konkurrenter til TDC kan få en fortjeneste, er analysen fra Telia.
 
"Vi har sagt til IT- og Telestyrelsen, at den nye prismodel ikke løser vores problem," lyder det videre. 
  
Ingen udsigt til fortjeneste
Telia har i dag 10.000 tv-kunder over bredbånd, men tv-produktet fra Telia er ikke landsdækkende.

Teleselskabet kan med egen teknik levere tv via bredbånd, kendt som IP-tv, til op mod 40 procent af de danske husstande, mens selskabet i den resterende del af landet er afhængig af at leje sig ind TDC's net.
 
Det er her, at problematikken ifølge Telia opstår. Selskabet skal købe adgang til alle de ringe, som TDC's net er inddelt i, for at kunne levere IP-tv landsdækkende. Og her skal der ifølge Telia en kundebase på omkring 100.000 kunder til, før at det er muligt at få en fortjeneste på modellen.
 
Kan I ikke gå ud i markedet og tage disse tab indledningsvis, men så opbygge en kundebase ligesom TDC har gjort?
 
"Det er klart, at man næsten altid begynder med et tab, når man starter noget op. Men vi skal op på en urealistisk høj markedsandel for at få en fortjeneste. Vi skal have 70 til 80 procent af de IP-tv-kunder, som TDC har i dag, før det bliver rentabelt," svarer Dan Strömberg.
 
TDC har 123.000 kunder, der har produktet HomeTrio, hvor bredbåndskunder både får internet, telefoni og tv via telefonstikket. 
 
TDC-konkurrenter trækker sig
Bredbåndsdirektøren fra Telia mener, at TDC er det eneste teleselskab, der kan levere tv via bredbånd.
 
"Telenor er gået ud (af tv-markedet, red.), vi kæmper for at blive landsdækkende, men kan ikke blive det efter tre års forgæves kamp, og nu hører vi, at Waoo også må give op over for TDC. Vi synes, at der er nogle problemer, som lader TDC manifestere sin monopol-status," siger han.
 
I december 2009 oplyste Telenor, at selskabet droppede sine planer om at tilbyde tv via bredbånd, mens Waoo i år opgav at udbyde tv i TDC's fibernet i hovedstadsregionen.
 
Indtil Telia kan tilbyde IP-tv på landsplan, vil selskabet holde lav profil på området. Selskabet ønsker ikke at køre landsdækkende reklamer, når det er under 40 procent af de danske husstande, der kan få produktet.
 
"Det er ligesom at gå ned i en butik, der har reklameret om et godt tilbud om mandagen, og når man så kommer ned i butikken, så har de alligevel ikke produktet - det bliver man sur over," forklarer Dan Strömberg.

Klager til Konkurrencestyrelsen

Telia ønsker ikke at klage til IT- og Telestyrelsen over den pris, som styrelsen er nået frem til. Prisen er beregnet efter den såkaldte LRAIC-model, der tager hensyn til, hvad det koster for en udbyder at anlægge sit eget netværk.
 
"Vi klager ikke til IT- og Telestyrelsen over selve afgørelsen, for vi kan ikke sætte fingre på den LRAIC-model, som styrelsen anvender for at træffe afgørelsen. Men modellen gør, at det ikke er muligt at lancere sådan tv via bredbånd, med mindre vi har næsten det samme kundetal som TDC," siger Dan Strömberg
 
I øjeblikket har Telia en klage liggende hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det er en klage, som har ligget der siden november sidste år.
 
"Vi har indsendt en klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over TDC's misbrug af en dominerende stilling. Der er ingen fortjenestemuligheder for andre operatører, hvis forskellen på TDC's pris hos slutbrugeren og TDC's pris, som vi skal betale for at tilbyde tv, er for lille," fortæller Telia-direktøren.
 
Under politisk lup
Tidligere på året blev Danmarks nye telelov vedtaget, og den træder i kraft senere i denne måned. Dan Strömberg håber, at det bliver set som en mulighed for at gå konkurrencen på markedet for bredbånds-tv i sømmene.
 
"Telestyrelsen kunne overveje at anvende andre modeller, og den nye telelov, der træder i kraft 25. maj, åbner op for at kunne anvende andre modeller end LRAIC," siger Dan Strömberg.
 
Venstre teleordfører, Torsten Schack Pedersen, har tidligere sagt, at han ser det som problematisk for konkurrencen, hvis der er en barriere forbundet med at komme ind på markedet for IP-tv.
 
"Selvfølgelig skal et selskab betale for at leje sig ind på en andens infrastruktur, men hvis det fordrer, at selskabet skal smide et stort engangsbeløb for at komme i gang, så kan jeg godt se nogle problemer i det," fortalte Torsten Schack Pedersen til Computerworld i marts.
 
Dengang sagde teleordføreren, at han ville afvente den nye prismodel, før han ville foretage sig noget. Den nye prismodel trådte i kraft i sidste måned.

Du kan læse mere om, hvordan prismodellen fungerer, ved at klikke her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere