Artikel top billede

Sådan vil udviklerne kunne udnytte danske grunddata

Fri adgang til offentlige grunddata fjerner hidtidige barrierer for udviklerne og vil få afgørende betydning for danske virksomheder.

Læs også:

Særlig it-manøvre kan udløse store millionbesparelser

Her skal it frigøre millioner hos din kommune

Dansk finanssektor vil integrere med det offentlige

Gratis og sammenlagte offentlige grunddata vil skabe vækst, arbejdspladser og give danske virksomheder et forspring på det europæiske marked.

Det mener Dansk IT.

Interesseorganisation glæder sig over, at der med initiativet bliver lyttet til, hvad de danske virksomheder har efterspurgt.

Samtidig vurderer Dansk IT, at flere europæiske lande i fremtiden vil følge dansk eksempel og give fri adgang til grunddata. Ved at satse på udvikling nu, vil danske virksomheder derfor få et forspring på et kommende europæisk marked.

Initiativet fjerner nuværende udfordringer

En udfordring med det nuværende grunddata-system er, at virksomhederne, der i dag betaler for grunddata, reelt set ikke ved, hvordan bestilt data ser ud, når det bliver leveret.

"Man løser den hidtidige udfordring med, at man ikke nøjagtig ved, hvilke data man får, når man har betalt. Når vi ser fremad, så giver det et potentiale for virksomheder, der ikke ellers ville have arbejdet med disse data," siger Tony Franke, der er direktør for Dansk IT.

Potentialet er påvist

Tidligere erfaringer fra udviklingsforsøg viser, at udviklerne kan udnytte potentialet til at udvikle nye løsninger ved at give grunddata fri, fremhæver Dansk IT.

"Man kan grine meget af, at man udvikler en applikation, der kan vise, hvor det nærmeste offentlige toilet er i København. Men det viser altså, at når udviklerne først begynder at arbejde med grunddata, så vil der være et innovations- potentiale," fortæller Tony Franke.

Dansk IT glæder sig over, at der med initiativet bliver lyttet til, hvad de danske virksomheder har efterspurgt.

"Vi påpeger, at vi befinder os i en tid, hvor der ledes efter muligheder, der kan skabe innovation og vækst. Derfor klapper vi i hænderne og kipper med flaget. For der er blevet lyttet til, hvad vi og andre brancher har efterspurgt," siger Tony Franke.

Danmark får ros af EU

Udviklerne får altså nu chancen for at udvikle til det danske marked og kan derved nemmere udrulle tilpassede applikationer på et udenlandsk marked.

"De andre EU-lande ligger jo inde med lignende data og efterspørger de samme slags løsninger. Hvis regeringen går radikalt til værks, kan vi simpelthen tage føringen på det her område," siger formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen følger arbejdet med grunddata i Danmark tæt, og Neelie Kroes, vicepræsident for Europakommissionen, tager hatten af for, at Danmark her går foran.

"Danmark viser vejen frem ved at frigive en så rig dataressource. Det er fantastisk, at man vælger at frigive så mange grundlæggende data, som anvendes regelmæssigt af både offentlige myndigheder og private virksomheder," siger Neelie Kroes, der er vicepræsident for Europakommissionen, i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Læs også:

Særlig it-manøvre kan udløse store millionbesparelser

Her skal it frigøre millioner hos din kommune

Dansk finanssektor vil integrere med det offentlige
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere