Artikel top billede

Sådan vil udviklerne kunne udnytte danske grunddata

Fri adgang til offentlige grunddata fjerner hidtidige barrierer for udviklerne og vil få afgørende betydning for danske virksomheder.

Læs også:

Særlig it-manøvre kan udløse store millionbesparelser

Her skal it frigøre millioner hos din kommune

Dansk finanssektor vil integrere med det offentlige

Gratis og sammenlagte offentlige grunddata vil skabe vækst, arbejdspladser og give danske virksomheder et forspring på det europæiske marked.

Det mener Dansk IT.

Interesseorganisation glæder sig over, at der med initiativet bliver lyttet til, hvad de danske virksomheder har efterspurgt.

Samtidig vurderer Dansk IT, at flere europæiske lande i fremtiden vil følge dansk eksempel og give fri adgang til grunddata. Ved at satse på udvikling nu, vil danske virksomheder derfor få et forspring på et kommende europæisk marked.

Initiativet fjerner nuværende udfordringer

En udfordring med det nuværende grunddata-system er, at virksomhederne, der i dag betaler for grunddata, reelt set ikke ved, hvordan bestilt data ser ud, når det bliver leveret.

"Man løser den hidtidige udfordring med, at man ikke nøjagtig ved, hvilke data man får, når man har betalt. Når vi ser fremad, så giver det et potentiale for virksomheder, der ikke ellers ville have arbejdet med disse data," siger Tony Franke, der er direktør for Dansk IT.

Potentialet er påvist

Tidligere erfaringer fra udviklingsforsøg viser, at udviklerne kan udnytte potentialet til at udvikle nye løsninger ved at give grunddata fri, fremhæver Dansk IT.

"Man kan grine meget af, at man udvikler en applikation, der kan vise, hvor det nærmeste offentlige toilet er i København. Men det viser altså, at når udviklerne først begynder at arbejde med grunddata, så vil der være et innovations- potentiale," fortæller Tony Franke.

Dansk IT glæder sig over, at der med initiativet bliver lyttet til, hvad de danske virksomheder har efterspurgt.

"Vi påpeger, at vi befinder os i en tid, hvor der ledes efter muligheder, der kan skabe innovation og vækst. Derfor klapper vi i hænderne og kipper med flaget. For der er blevet lyttet til, hvad vi og andre brancher har efterspurgt," siger Tony Franke.

Danmark får ros af EU

Udviklerne får altså nu chancen for at udvikle til det danske marked og kan derved nemmere udrulle tilpassede applikationer på et udenlandsk marked.

"De andre EU-lande ligger jo inde med lignende data og efterspørger de samme slags løsninger. Hvis regeringen går radikalt til værks, kan vi simpelthen tage føringen på det her område," siger formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen følger arbejdet med grunddata i Danmark tæt, og Neelie Kroes, vicepræsident for Europakommissionen, tager hatten af for, at Danmark her går foran.

"Danmark viser vejen frem ved at frigive en så rig dataressource. Det er fantastisk, at man vælger at frigive så mange grundlæggende data, som anvendes regelmæssigt af både offentlige myndigheder og private virksomheder," siger Neelie Kroes, der er vicepræsident for Europakommissionen, i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Læs også:

Særlig it-manøvre kan udløse store millionbesparelser

Her skal it frigøre millioner hos din kommune

Dansk finanssektor vil integrere med det offentlige
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere