Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Socialdemokraterne klar til nyt teleforlig

Teleforliget er forældet, lyder det fra politiker, der endnu en gang puster til debatten om behovet for et nyt teleforlig.

Læs også:

Teleselskaber strides om nyt teleforlig

Venstre og SF: Lejeprisen i TDC-net er den rette

I sidste måned kunne teleforliget, der fastsætter den danske teleregulering, fejre sin 13 års fødselsdag.

Det sker, selv om debatten om behovet for et nyt teleforlig er blusset op med jævne mellemrum gennem de seneste år.

Nu tager Socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen atter hul på debatten.

"Jeg mener, at der er nogle store begrænsninger i det teleforlig, vi har nu, og det har vi set i de seneste år med dæknings-grader, hvor der sidder folk og erhvervsdrivende i Udkants-danmark, der ikke har god nok dækning. Så jeg synes faktisk tiden er inde til at se forliget efter i sømmene," lyder det fra Trine Bramsen.

Ordene falder i en samtale med fiberselskabet GlobalConnects direktør Niels Zibrandtsen, der er blevet lagt i en video på GlobalConnects hjemmeside.

Kobber er forældet

Direkte adspurgt til kobber-fiber-problematikken på fastnetsiden lyder det fra Trine Bramsen.

"Jeg tror, det er vigtigt, at vi erkender, at det er en gammel fastnetinfrastruktur, vi har i dag, og det, der er omtalt i teleforliget, er noget, der bygger tilbage fra 30'erne, 40'erne og 50'erne. Så det er vigtigt, at vi ser på, hvordan vi kan få al den nye teknologi med," siger Trine Bramsen og lover derfor indirekte lysere udsigter for fiberbranchen.

Teleforliget fastslår, at markedsbaserede vilkår og teknologineutralitet er principperne bag reguleringen af det danske telemarked, og dermed udrulningen af ny infrastruktur.

Med andre ord søger forliget at balancere mellem at skabe konkurrence på kobbernettet og samtidig skabe grobund for udbygning af ny infrastruktur, såsom fiber.

Men det lykkes ikke, har det flere gange lydt fra TDC's telekonkurrenter, der mener, at lejeprisen på TDC's kobber, der er fastsat efter den såkaldte LRAIC-model, er for høj. Hvilket gør det meget svært at konkurrere med TDC på kobber-fastnetmarkedet.

Omvendt er fiberselskaberne interesseret i en høj lejepris på kobber, da det gør fiber relativt billigere.

Erhvervsstyrelsen erkender problemer

For nylig erkendte Erhvervsstyrelsen problemer med konkurrencen på bredbåndsmarkedet og tog et nyt instrument i brug mod TDC for at dæmme op for teleselskabets dominans. Læs mere om det her.

Trine Bramsen tilføjer, at der også er brug for at få opdateret de politiske partier, der er med i forligskredsen.

For eksempel sad Centrumdemokraterne med ved bordet, da det nuværende teleforlig blev indgået i 1999, og Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er ikke med i forligskredsen. Dem vil hun gerne ændre på.

Det er ikke første gang, Trine Bramsen ytrer ønske om et nyt teleforlig, og også flere andre politikere såvel som spillere i telebranchen har luftet ønsket om et nyt forlig.

Men indtil videre er det blevet ved ønskerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.