Artikel top billede

Socialdemokraterne klar til nyt teleforlig

Teleforliget er forældet, lyder det fra politiker, der endnu en gang puster til debatten om behovet for et nyt teleforlig.

Læs også:

Teleselskaber strides om nyt teleforlig

Venstre og SF: Lejeprisen i TDC-net er den rette

I sidste måned kunne teleforliget, der fastsætter den danske teleregulering, fejre sin 13 års fødselsdag.

Det sker, selv om debatten om behovet for et nyt teleforlig er blusset op med jævne mellemrum gennem de seneste år.

Nu tager Socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen atter hul på debatten.

"Jeg mener, at der er nogle store begrænsninger i det teleforlig, vi har nu, og det har vi set i de seneste år med dæknings-grader, hvor der sidder folk og erhvervsdrivende i Udkants-danmark, der ikke har god nok dækning. Så jeg synes faktisk tiden er inde til at se forliget efter i sømmene," lyder det fra Trine Bramsen.

Ordene falder i en samtale med fiberselskabet GlobalConnects direktør Niels Zibrandtsen, der er blevet lagt i en video på GlobalConnects hjemmeside.

Kobber er forældet

Direkte adspurgt til kobber-fiber-problematikken på fastnetsiden lyder det fra Trine Bramsen.

"Jeg tror, det er vigtigt, at vi erkender, at det er en gammel fastnetinfrastruktur, vi har i dag, og det, der er omtalt i teleforliget, er noget, der bygger tilbage fra 30'erne, 40'erne og 50'erne. Så det er vigtigt, at vi ser på, hvordan vi kan få al den nye teknologi med," siger Trine Bramsen og lover derfor indirekte lysere udsigter for fiberbranchen.

Teleforliget fastslår, at markedsbaserede vilkår og teknologineutralitet er principperne bag reguleringen af det danske telemarked, og dermed udrulningen af ny infrastruktur.

Med andre ord søger forliget at balancere mellem at skabe konkurrence på kobbernettet og samtidig skabe grobund for udbygning af ny infrastruktur, såsom fiber.

Men det lykkes ikke, har det flere gange lydt fra TDC's telekonkurrenter, der mener, at lejeprisen på TDC's kobber, der er fastsat efter den såkaldte LRAIC-model, er for høj. Hvilket gør det meget svært at konkurrere med TDC på kobber-fastnetmarkedet.

Omvendt er fiberselskaberne interesseret i en høj lejepris på kobber, da det gør fiber relativt billigere.

Erhvervsstyrelsen erkender problemer

For nylig erkendte Erhvervsstyrelsen problemer med konkurrencen på bredbåndsmarkedet og tog et nyt instrument i brug mod TDC for at dæmme op for teleselskabets dominans. Læs mere om det her.

Trine Bramsen tilføjer, at der også er brug for at få opdateret de politiske partier, der er med i forligskredsen.

For eksempel sad Centrumdemokraterne med ved bordet, da det nuværende teleforlig blev indgået i 1999, og Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er ikke med i forligskredsen. Dem vil hun gerne ændre på.

Det er ikke første gang, Trine Bramsen ytrer ønske om et nyt teleforlig, og også flere andre politikere såvel som spillere i telebranchen har luftet ønsket om et nyt forlig.

Men indtil videre er det blevet ved ønskerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere