Artikel top billede

Teleselskaber strides om nyt teleforlig

Telenor og Telia skriger efter et nyt teleforlig, da den nuværende telepolitik ifølge parterne har fejlet. TDC afviser behovet.

"Forskningsminister Birte Weiss (S) og teleordførerne fra Det Radikale Venstre, Venstre, Konservative, SF og CD har i dag indgået forlig om en ny telepolitisk aftale."

Sådan lyder det indledningsvis i pressemeddelelsen, der blev udsendt, da det seneste teleforlig blev indgået i dansk politik. Det var i september 1999.

Reguleringen i det snart 11 år gamle teleforlig er baseret på, at der skal være en balance mellem incitamenterne til at konkurrere på tjenester i det eksisterende fastnet og incitamenterne til at bygge en ny alternativ infrastruktur, så der på den måde kan være konkurrence på begge dele. Det sker ved at regulere lejepriserne i TDC's kobbernet efter den såkaldte LRAIC-model.

Tiden er dog løbet fra den gamle reguleringsmodel, lyder det fra Danmarks næststørste teleselskab, Telenor.

"Markedet har udviklet sig meget siden 1999, og den udvikling viser, at der er behov for at kigge på teleforliget. Det er specielt udviklingen inden for fastnetmarkedet for bredbånd, hvor man kan sige, at TDC bare har styrket sin position. Reguleringen, der skulle sikre mere konkurrence, har vist sig ikke at virke efter hensigten," siger kommunikationschef Christian Wulff Søndergaard fra Telenor.

I stedet slår han på, at der skal skabes større incitament til at konkurrere på tjenester i TDC's fastnet. Det vil sige, at lejeprisen i nettet skal ned.

Telia: Ingen udsigt til alternativer
Også hos Telia lyder det, at der er behov for en ny form for regulering, fordi den nuværende regulering ikke har skabt et alternativ til TDC-nettet, mener juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt fra Danmarks tredjestørste teleselskab.

"Vi er meget på linje med Telenor. Vi er af den opfattelse, at i den tid, som vi med nogen sikkerhed kan overskue, vil der ikke være nogen som helst konkurrent til TDC's kobbernet. I næsten en fjerdedel af landet vil TDC have monopol på kobber, kabel og fiber," siger Jens Ottosen-Støtt.

Direktøren henviser til det område i og omkring København, hvor TDC købte DONG's fibernet sidste år. Her sidder TDC på kobber-, kabel- og fibernettet.

"Vi kan ikke se, at det er muligt at udbygge med fiber i sådan en hastighed og omfang, at det på nogen måde kan komme til at danne en troværdig konkurrent, hvis man vil levere landsdækkende," siger Jens Ottosen-Støtt.

De to selskaber ser derfor gerne, at politikerne på Christiansborg formulerer en ny dansk telepolitik.

TDC: Intet behov for nyt teleforlig

Danmarks største teleselskab samt ejer af landets traditionelle teleinfrastruktur, TDC, ser ikke et behov for at gøre op med den politik, som det nuværende teleforlig indeholder.

"De principper, der ligger i teleforliget om en markedsbaseret udvikling og en teknologi-neutral udvikling, er stadig gode principper at bygge på," siger chef for public affairs hos TDC, Anders Thomsen.

Sidste år nedsatte daværende videnskabsminister Helge Sander (V) Højhastighedskomiteen, som bestod af 15 personer, der havde en forskellig tilgang til it og tele. Komiteen fremlagde i januar sine anbefalinger. Heri var der en lang række forslag til, hvordan teleindustrien kunne få bedre rammebetingelser i Danmark.

"Fokus bør være på at få gjort Højhastighedskomiteens anbefalinger til virkelighed og sætte handling bag komiteens ord, og det behøver man ikke et nyt teleforlig for. Vi ser derfor, at man hellere bruger kræfterne på Højhastighedskomiteens anbefalinger frem for at starte forfra med et helt nyt teleforlig," fortæller Anders Thomsen.

Telenor: Behov for debat
Ifølge Telenors Christian Wulff Søndergaard er det ikke uden konsekvenser, hvis politikerne undlader at sætte sig sammen for at forhandle om et nyt teleforlig.

"Det er selvfølgelig beklageligt, at vi ikke får taget diskussionen om, hvilke rammer vi skal have på hele telemarkedet fremover. Hvis vi ikke får taget debatten, så understreger det bare endnu mere, at IT- og Telestyrelsen skal være opmærksomme på udfordringerne i markedet og virkelig arbejde for at styrke konkurrence," siger Christian Wulff Søndergaard.

Han tilføjer, at styrelsen løbende bør revidere LRAIC-modellen, som bestemmer den pris, udbydere betaler for at leje sig ind i TDC's kobbernet. Telenor var i sit høringssvar til Højhastighedskomiteens rapport meget kritisk over for den nuværende danske telepolitik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere