Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Venstre og SF: Lejeprisen i TDC-nettet er den rette

Der er ingen grund til at ændre lejeprisen i TDC-nettet, lyder det fra begge sider af Folketingssalen.

Skal det være dyrere eller billigere at leje sig ind i TDC-nettet. Det skal politikerne tage stilling til, når de udformer et kommende teleforlig.

Men der er blandt TDC's konkurrenter uenighed om, hvorvidt prisen for at leje sig ind i TDC's net skal op eller ned.

Tjenesteudbyderne i TDC's fastnet mener, at det er for dyrt at leje sig ind i TDC-nettet. Derfor skal priserne ned, så selskaberne kan konkurrere endnu mere intenst på tjenester i TDC's netværk. Sådan argumenterer Telia og Telenor.

Derimod mener elselskaberne, der har investeret omkring otte millioner kroner i fibernet, at det skal blive dyrere at leje sig ind i TDC-nettet. Det vil gøre produkterne i TDC's net dyrere, og dermed skaber det et incitament til at bygge en alternativ infrastruktur som eksempelvis fibernet, argumenterer elselskaberne.

I dag er prisen for at leje sig ind på TDC's gamle telefonnet, kobbernettet, reguleret efter den såkaldte LRAIC-model, som forsøger at balancere mellem tjenestebaseret og infrastrukturbaseret konkurrence.

Venstre søger balancen

Og det ser ud til, at den model også bliver anvendt i et kommende teleforlig.

"Det er min vurdering, at vi ligger rimelig fornuftigt, for hvis det bliver for billigt, er der ingen, der investerer i infrastruktur, mens tjenesteudbyderne ikke har en chance, hvis det bliver for dyrt," siger teleordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

LRAIC-modellen, som lejepriserne er justeret efter, blev indført i 2003, og korrigeret for inflation er der frem til 2010 sket et svagt fald i lejeprisen

"Jeg ser ikke anledning til at ændre noget ved det, for LRAIC-modellen rammer den rette balance, og det er klart, at der er modsatrettede ønsker til modellen, og derfor skal vi finde den balance, som LRAIC-modellen håndterer på en fornuftig måde," fortæller Torsten Schack Pedersen.

SF finder TDC-position skadelig

Hos oppositionen er der heller ikke det store ønske om en helt ny form for regulering af lejeprisen i TDC-nettet. I hvert fald ikke hos SF's teleordfører, Hanne Agersnap.

"Vi har som politikere sagt, hvad formålet med reguleringen skal være, og der har vi sagt, at vi ønsker konkurrence på tjenester samt incitamenter til infrastruktur-investeringer. Det fremgår af formålene i LRAIC-modellen," forklarer hun.

Hun forstår godt argumentationen fra elselskaberne, der ønsker en højere lejepris i TDC-nettet, så der på den måde opstår incitamenter til at bygge en alternativ infrastruktur til TDC's net. Men det har sin pris, vurderer hun.

"Problemet er, at hvis vi sætter priserne højt, så tjener TDC så mange penge, at det hjælper dem til at komme foran på de øvrige teknologier," siger hun og fremhæver, at tjenestekonkurrencen også skal være der.

Hanne Agersnap mener, at det er skadeligt, at TDC i dag har en stærk markedsposition. Specielt i hovedstadsregionen, hvor selskabet købte DONG's fibernet i november sidste år.

"Jeg vil regulere på en måde, så vi får svækket TDC's markedsdominans, og at vi får sikret investeringer både i infrastruktur og i tjenester fra dem, der opererer på TDC-nettet," siger SF's teleordfører.

I januar afleverede Højhastighedskomiteen, som daværende videnskabsminister Helge Sander (V) nedsatte, en rapport, der anbefalede en ny dansk telepolitik. Det er den, som politikerne nu er begyndt at se nærmere på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere