Artikel top billede

Lanceringen af Windows 95 fremhæves ofte som største i Microsofts historie. Steve Ballmer mener, at Windows 8 kan overgå Windows 95.

Sådan sagde kritikerne om Windows 2000, XP og Vista

ComputerViews: Meget er blevet sagt om Microsofts Windows 8, der lanceres i denne uge. Sådan var det også, da de alle de tidligere versioner debuterede.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

ComputerViews: Større end Windows 95.

Sådan omtalte Steve Ballmer for nylig lanceringen af Windows 8 i et interview i Seattle Times.

"Windows 95 var helt sikkert den største ting i de seneste 20 år frem til nu. Jeg mener bestemt, at Windows 8 overgår det."

Det interessante er, at Microsoft ofte har brugt denne form for retorik, når nye versioner af Windows er blevet sendt på gaden.

I det hele taget er det, som om historien gentager sig.

Et kig i Computerworlds arkiver viser, at der ofte har været både en betydelig skepsis og store forventninger, når nye versioner af Windows er blevet frigivet.

Sådan sagde man om Windows 2000

Da Windows 2000 blev lanceret - efter betydelige forsinkelser  - offentliggjorde Gartner eksempelvis en rapport, der pegede på, at den nye version ville få en svær start:

"Windows 2000 er måske klar til virksomhederne, men mange virksomheder er ikke klare til Windows 2000," sagde en Gartner-analytiker.

Windows 2000 blev ellers af Bill Gates betegnet som det mest ambitiøse softwareprojekt nogensinde.

Alligvel blev der forud for lanceringen af Windows 2000 peget på, mange virksomheder ville opleve kompatibilitetsproblemer med gamle programmer, ligesom man forudså, at det ville medføre budgetoverskridelser, når udrulningen skulle i gang.

"Virksomhederne må forstå, at TCO (Total Cost of Ownership - de totale omkostninger, red.) ikke er en berettigelse for at skifte til Windows 2000 på almindelige pc'er," udtalte en Michael Gartenberg fra Gartner.

XP det største nogensinde

Der gik kun halvandet år fra Windows 2000, til Microsoft lancerede Windows XP.

"Windows XP er vores største lancering nogensinde," sagde Steve Ballmer i 2001 til Computerworld.

Men selvom XP i dag generelt opfattes som en af Microsofts største Windows-succeser nogensinde, var der også problemer for selskabet op til lanceringen.

Eksempelvis viste en test af Windows 2000 mod det nye XP fra vores kolleger på Infoworld, at Windows 2000 vandt i alle kategorier.

Infoworld brugte to forskellige pc'er - en baseret på en Pentium III-processor, og en baseret på en Pentium 4, samt de to nyeste versioner af Office - Office 2000 og Office XP. Men resultatet var det samme overalt. Windows XP var mærkbart langsommere. I nogle tilfælde var Windows XP mere end dobbelt så lang tid om en opgave som Windows 2000, skrev vi dengang her på Computerworld.

Som ZDNet peger på i en artikel, endte Windows XP trods en hård start alligevel ud med at blive en gigant-succes for Microsoft.

Og så kom Vista ...

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

Mens der ikke gik ret lang tid mellem lanceringerne af Windows 2000 og Windows XP, gik der hele fem år, før Vista ramte markedet i 2007.

Da lanceringen blev udsat flere gange, var der er en vis Windows-sult, da Vista endelig blev frigivet.

Vista viste sig imidlertid at blive noget af et flop for Microsoft, der ellers forsøgte at svare igen på kritikken.

"Windows Vista er omgærdet af mange myter. Men vi ved, at sandheden er meget anderledes. Og den sandhed skal vi til at fortælle til alle nu. Nu sætter vi en streg i sandet," lød det i 2008 fra daværende Vista-chef Brad Brooks.

Windows 7 endte som det helt store

Det lykkedes som bekendt aldrig rigtig Microsoft at gøre Vista til en succes, og måske det var en af grundene til den meget ydmyge tilgang til lanceringen af Windows 7 i 2009.

"Det er ikke tiden til kæmpe fester, så vi lancerer under mottoet ydmyg men stolt," sagde Kamilla Jørning Roost, divisionschef for Windows hos Microsoft Danmark, ved lanceringen i oktober 2009.

Selvom der også ved overgangen til Windows 7 var en hel del virksomheder, der sagde, at de havde tænkt sig at skippe denne version, har Windows 7 siden vist sig at blive en betydelig succes for Microsoft.

Som det fremgår af denne figur fra statistikfirmaet Net Applications, er Windows 7 i dag verdens mest anvendte styresystem.

Kilde: Net Applications

I disse tal ligger formentlig også Microsofts største udfordring med Windows 8.

Rigtig mange forbrugere og virksomheder kører nu med Windows 7 - og det er de fleste godt tilfredse med.

Windows vinder altid til sidst

Men som det hører sig til med nye Windows-lanceringer, er der - også - med Windows 8 tale om en historisk lancering fra Microsofts side.

"Windows 8 er en ny made at tænke Windows på, fra chippen til interfacet," lød det, da Microsoft første gang præsenterede Windows 8.

At der er tale om et helt nyt Windows, kan der i dag ikke herske tvivl om.

Hvorvidt forbrugerne og virksomhederne køber konceptet, vil vi få svar på i de kommende måneder og år.

Uanset hvad så har it-historien dog lært os, at selvom nogle versioner af Microsofts styresystem klarer sig bedre end andre, så er Windows som platform stort set urokkelig.

Mens du venter på lanceringen af Windows 8 på fredag, kan du her gense nogle af de mest mindeværdige Windows-lanceringer gennem tiderne.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere