Artikel top billede

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

Microsoft og Apple er klar med deres respektive bud på fremtidens styresystem. Vi har testet Windows 8 og Mountain Lion.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Det kæmper de om

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

Lige siden de nye versioner af Microsofts og Apples styresystemer blev præsenteret, har det stået klart, at de i   stigende grad bevæger sig i samme retning.

Det sker selfølgelig med med de to selskabers vidt forskellige tilgange til markedet og målgrupperne, men alligevel er der mange ligheder i de strategier, man forfølger.  

Med understøttelsen af touch-navigation og en stærk integration til cloud-tjenester hævder både Microsoft og Apple at have skabt fremtidens styresystem.

Windows 8 og Mountain Lion er bud på, hvordan et styresystem skal se ud og fungere i en tid, hvor gammeldags pc'er med tastatur og mus får konkurrence af touch-baserede enheder, der tager udgangspunkt i internettes tidsalder.

Her er de forskellige

Microsoft var valgt den strategi at udvikle et styresystem, der kan fungere på alle platforme.

Apple har (endnu i hvert fald) valgt at holde iOS og Mac OS adskilt, men smelter i stigende grad de to verdener sammen. 

Apples Mountain Lion blev frigivet i juli, mens Microsofts Windows 8 frigives i de forskellige versioner fra nu af og frem imod den 26. oktober, hvor alle forbrugere får adgang til styresystemet.

Derfor er det også et fair tidspunkt at forsøge at fælde den endelige dom over de to styresystemer - og at foretage en egentlig sammenligning.

På de følgende sider finder du vores kolleger på Infoworlds store anmeldelse, et overblik over den generelle karaktergivning hos teknologi-medierne og vores egen vurdering her på Computerworld.

Her er Infoworlds dom

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Det kæmper de om

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

Vores kolleger på amerikanske Infoworld bringer en direkte sammenligning de to systemer baseret på ganske omfangsrige anmeldelser.

Infoworlds dom er relativ hård mod Windows 8, der ender på karakteren 7,6 mod 8,6 til Mountain Lion.


"OS X Mountain Lion er klart mest værd ved at tilbyde større funktionalitet og brugervenlighed - de to faktorer, der betyder mest for brugerne - end Windows 8."

"Og den mentale pris ved Windows 8's splittede personlighed er ganske høj," skriver Infoworld med henvisning til den omdiskuterede brugergrænseflade i Windows 8.

Hvis man dertil lægger, at Mountain Lion koster 119 kroner, mens Windows-styresystemerne traditionelt ligger noget højere i pris (Windows 7 Home Premium koster eksempelvis 780 kroner, mens de præcise priser på Windows 8 ikke kendes endnu), så er Infoworld ikke i tvivl:

"Med den misforståede, uheldige brugergrænseflade-kombination i Windows 8 vil mange brugere uden tvivl lede efter alternativer."

"Hvis du er på udkig efter en ny pc, så køb en med Windows 7, mens du stadig kan ... Eller skift til Mac."

Om vi deler Inforworlds noget hårde dom, kan du se senere i denne artikel.

Overblik over alle anmeldelserne

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Det kæmper de om

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

Infoworld står ikke alene med sin dom.

Tværtimod har der over de seneste måneder tegnet sig et klart billede af, at Windows 8 ikke vil blive modtaget med samme jubel, som det i høj grad var tilfældet med Windows 7, der fra starten af blev godt modtaget af anmelderne.

Da vi for nylig gav overblikket over et stort antal Windows 8-anmeldelser, var den generelle stemning noget lunken.

"Det største problem med Windows 8 er, at det ikke blev født på grund af et behov eller et krav. Dets designmæssige fejl, specielt med Metro-grænsefladen, vil sandsynligvis blive dets ulykke," skrev ZDNet.

Flere andre medier havde mere ros til Windows 8, men ingen brød ud i den store jubel over det styresystem, der skal afløse Windows 7.

Så sent som i denne weekend bragte Neowin, der traditionelt fokuserer meget på Microsoft-software, en [url= http://www.neowin.net/news/why-windows-8-still-isnt-my-idea]anmeldelse[/url], der sender Windows 8 til tælling.

"Jeg ved godt, at jeg kan lære at anvende tastatur-genveje, men det var jeg ikke nødt til ved nogen tidligere Windows-frigivelse."

"Så for at konkludere, så har Windows 8 efter min mening ikke ændret sig meget, siden jeg skrev om det første gang i februar. Jeg mener stadig, at Microsoft har begået en fejltagelse ved at fremmedgøre traditionelle tastatur- og keyboard-brugere uden touch-funktioner, og det er jeg ikke alene om," lyder det fra Neowin-skribenten.

Det skriver de om Mountain Lion

Til sammenligning har der generelt været en positiv stemning i forhold til Apples nye Mountain Lion.

"Er Mountain Lion prisen på 119 kroner værd? Ja, selvfølgelig. Hvis du er en OS X-bruger med relativ ny hardware, så stop med det samme med det, du har gang i, og opgrader," skrev Engadget eksempelvis.

"OS X tager endnu engang prisen som verdens bedste operativsystem, forbrugere kan købe, og det ser ud til at være i en fin position til at klare udfordringen fra Windows 8," lød det i en anmeldelse hos PC Magazine.

Computerworlds test

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Det kæmper de om

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

Skulle man fælde en dom over Windows 8 versus Mountain Lion ud fra de nævnte anmeldelser, ville den dermed falde ud til Apples fordel.

Vi mener dog, at billedet rummer flere nuancer. 

Dels bør man dog være opmærksom på, at mange amerikanske teknologi-medier har det med at være meget begejstrede for Apple-nyheder, næsten uanset hvad selskabet sender på gaden.

Og så tager mange af anmeldelserne udgangspunkt i forbrugerne, hvorfor konklusionerne ikke nødvendigvis holder i forhold til erhvervsbrugerne.

Selvom mange taler om consumerzation og bring your own device (BYOD), så er der stadig rigtig mange ting, der taler for, at det er nemmere at køre med Windows end Mac OS X i de mere omfattende it-miljøer hos virksomhederne.

Her er vores vurdering

Vi har her på Computerworld testet både Windows 8 og Mountain Lion.

Windows 8 havde vi første gang fingrene i helt tilbage i september 2011 og har siden prøvekørt systemet ved flere lejligheder

Mountain Lion har vi testet over den seneste uges tid. 

Hvor Windows 7 på stort set alle områder er et velfungerende og sammenhængende styresystem, der bygger videre på Microsofts langvarige succes på OS-fronten, så er Windows 8 et helt nyt barn i klassen.

Microsoft har valgt at trække en streg i sandet og indlede arbejdet med en ny Windows-generation, der favner både traditionelle pc'er og tablet-pc'er.

Det er et ambitiøst skift med de risici, det indebærer.

Mountain Lion adskiller sig ikke i samme grad fra forgængerne i Apple-universet. Det er en finpudsning af en allerede velkendt opskift - ikke en helt ny ret.

Her er vores dom

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Det kæmper de om

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

Selvom Windows 8 vil give rigtig god mening, hvis man rent faktisk har en tablet-pc eller en pc med touch-navigation, så er Windows 7 efter vores mening stadig et mere sammenhængende og helstøbt styresystem.

Her taler vi udelukkende om den grafiske brugergrænseflade, for med hensyn til den underliggende kerne og performance, så ser det ud til, at Windows 8 slår Windows 7.

Vi deler vi de andre anmelderes vurdering af, at der er irritationsmomenter i Windows 8. Det tager tid at vænne sig til Metro-grænsefladen og samspillet med den gamle Windows-desktop, og spørgsmålet er, om alle vil kunne vænne sig til det selv på sigt?

Når det er sagt, så er Windows 8 et langt bedre styresystem, end mange gør det til.

Det kan alle de ting, som vi kender fra Windows, og det virker let og stabilt og ikke som det forhadte Vista, som en del har sammenlignet det med.

På en helt almindelig gammeldags pc vil vi fortsat foretrække Windows 7. På næste generations hardware vil Windows 8 give god mening.
 
Vores vurdering af Mountain Lion
Mountain Lion fra Apple skal efter vores mening anmeldes ud fra nogle lidt andre præmisser.

I modsætning til i Microsoft-verdenen findes det jo kun til den samme producents hardware, og selvom prisen på Apples OS er betydeligt lavere end for Windows, så er Apple-hardwaren som udgangspunkt dyrere.

Er man Apple-bruger, er der dog efter vores mening ikke tvivl om, at Mountain Lion er det hidtil bedste styresystem fra Apples side.

Hvor forgængeren Lion var et interessant styresystem med understøttelse af touch-navigation og iCloud, så bringer Mountain Lion flere af de gode intentioner i Lion helt i mål.

Alene det at det er blevet langt lettere at overskue og håndtere de dokumenter, man lægger ud i iCloud, er et markant argument for at opgradere til Mountain Lion.

Samspillet med iPad og iPhone er også blevet styrket med eksempelvis iMessage, Noter og Påmindelser.

Vi har ikke som andre brugere oplevet batteri-problemer efter opgraderingen eller andre problemer i det hele taget.

Apple har med Mountain Lion forbedret OS X i en grad, der fuldt ud er de 119 kroner værd.

Konklusion

Er man til Apple, er Mountain Lion det oplagte valg, da det er det hidtil bedste styresystem fra selskabets side og kommer med en række nyttige funktioner og uden bugs - og fås til en ganske lav pris.

Er man til Microsoft, afhænger valget mellem Windows 7 og 8 i høj grad af, hvilken hardware man sidder med.

Det giver ikke ret meget mening at opgradere på en traditionel pc. Dertil er Windows 7 et alt for godt styresystem.

Køber man hardware med touch-understøttelse, får man nu for første gang mulighed for at anvende Windows i fuld udstrækning.

Vi ser stadig forbedringsmuligheder i Windows 8 i forhold til, hvordan den nye og den gamle brugergrænseflade spiller sammen, men mener omvendt ikke, at det er noget, der ikke er til at leve med.

Windows 8 kan - for den rette bruger - være et ganske glimrende styresystem.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Det kæmper de om

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere