Artikel top billede

Skal man fyre it-chefen for et elendigt it-projekt?

Alt for mange it-projekter overskrider budget og tidsplan. Men det er ikke nødvendigvis it-chefens skyld.

Læs også:

It-projekter sejler: Overskrider budgetter og tidsplan

Alt for mange store it-projekter rammes af budget-overskridelser og kollapsede tidsplaner.

Det er konklusionen i en rapport fra rådgivningsfirmaet McKinsey og Oxford University.

I rapporten
kan man blandt andet læse, at 45 procent af de store it-projekter overskrider budgettet massivt, og at syv procent ikke holder sig inden for tidsrammen.

Den står helt galt til med softwareprojekterne, hvor 66 procent overskider budgettet, og 33 procent ikke holder sig inden for tidsrammen.

Blandt årsagerne er, at man fokuserer for meget på budget og tidsplan, og dermed forsømmer fokus på ledelses-strategi og projektets interessenter.

McKinsey-rapporten konkluderer også, at man skal mestre bade teknologien og selve indholdet i projektet ved at sikre sig de nødvendige interne og eksterne talenter, og at der skal skabes effektive teams ved at bringe deres incitamenter i overensstemmelse med projektets mål.

Endelig skal man dygtig til grundlæggende metoder inden for projekt-ledelse, som eksempelvis at arbejde med kortere leverings-cyklusser og strenge kvalitetstjek.

Hele ledelsens ansvar

Gartner-analytiker Mark McDonald skriver i et blogindlæg, at langt de fleste it-chefer udmærket er klar over disse udfordringer, og han mener derfor, at man skal se længere end kun it-afdelingen, hvis man vil undgå problemer med it-projekterne.

"Når et stort it-projekt fejler, viser det et problem med ansvaret, der er spredt ud blandt hele leder-holdet. At fyre it-chefen for en stor projekt-fiasko er lidt som at erstatte træneren på et tabende baseball-hold. Ja, en leder er væk, men holdet med de ringe præstationer forbliver."

Mark McDonald mener, at behovet for de helt store it-projekter med en meget høj risiko generelt bør være for nedadgående.

Sådan mindsker du risikoen

Han skriver blandt andet, at vedblivende investeringer i systemer kombineret med bevægelsen mod services bør mindske behovet for højrisiko-projekter, der skal transformere virksomheden.

"Digitale teknologier og næste generations mobile løsninger, sociale medier, big data og cloud-løsninger kræver ikke store højrisiko-investeringer."

"Disse løsninger fungerer bedst, når de udvikler sig og tilpasser sig selv forbrugere og markedet. Disse letvægts-teknologier har indflydelse på virksomhedens informationer og systemer snarere end fortrænger dem," lyder det fra Gartner-rådgiveren.

Han mener, at man grundlæggende skal begynde at betragte it-afdelingen som en afdelingen, der skaber forretningsresultater i stedet som en afdeling, der forbruger ressourcer.

"... CIO'er og it-ledere er nødt til at indse, at it's værdi kun forekommer, når man fuldfører og skaber forandringer i virksomheden. Jo oftere, man leverer fra mindre projekter, des større bliver den akkumulerede værdi."

"Jo større og længere projekter, jo færre gange leveres der værdi, og jo mindre bliver værdien."

Læs også:

It-projekter sejler: Overskrider budgetter og tidsplan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere