Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Tidligere Pensam-CIO efter skandale: Ledelsens skyld

Finanstilsynet har politianmeldt Pensam for it-sjusk udført under tidligere CIO, Klaus Kvorning Hansen, der stadig er formand for Dansk IT. Men det truer ikke mit formandsskab, siger Kvorning.

Læs også:

Pensam meldt til politiet for alvorlige it-problemer

Pensam: Sådan løser vi vores alvorlige it-udfordringer

I sidste uge anmeldte Finanstilsynet Pensam til politiet for it-sjusk, som betyder, at kunderne ikke får de pensionsoversigter, som de har krav på.

Det skete efter mange års tilløb og tidligere kritik, hvor firmaet nu risikerer en bøde for overtrædelse af informations-bekendtgørelsen, fordi forholdende aldrig er bragt i orden.

Problemerne begyndte under tidligere it-direktør hos Pensam, Klaus Kvorning Hansen, der både dengang og nu er formand for Dansk IT.

Men kan han han beholde sin post efter politianmeldelsen, har Computerworld spurgt ham om:

Forventer ikke afhøringer i sagen

Det var jo dig, der var på vagt dengang. Bliver du nu en del af den her sag og skal afhøres?

"Det tror jeg ikke. Jeg tror ikke, at der bliver tale om en efterforskning, for Pensam erkender jo, at der er tale om en ledelsesmæssig fejlprioritering. Man anerkender det, og man betaler bøden. Og det er vel det, man kalder en tilståelsessag," siger Klaus Kvorning Hansen.
 
"Jeg påtager mig min del af ansvaret. Jeg var ikke bare it-chef, men også en del D-gruppen, altså den øverste ledelse. Og der har vi jo siddet og prioriteret projekter løbende, og der er den del, som har ført til det her, ikke blevet prioriteret tilstrækkeligt højt. Der er et medansvar for det," siger han.

Jeg er ikke stolt

Er det foreneligt med hvervet som formand i Dansk IT, hvor man skal være en rollemodel?

"Det er da ikke en sag, som jeg på nogen måde er stolt af at have medvirkende til, men for mig at se er det ikke en it-fejl. Man har valgt at prioritere andre it-opgaver," siger han. 

Han peger på, at det er den samlede ledelse, der forholdt sig til det, når man skulle vælge, hvilke it-projekter der skulle gennemføres.

Flere hatte

"Selv om jeg har haft mine egne holdninger til det her, så har jeg jo en del af det ansvar. Men det er mit ansvar som en del af ledergruppen og ikke som it-chef," siger han.

Derfor mener han altså ikke, at hans plads som formand for Dansk-IT er truet.

Han fortæller, at man i Pensam godt kunne have valgt at udsende de famøse manglende pensionsoversigter manuelt til kunderne, frem for at vente på, at de spurgte efter dem selv.

De udsendelser som skete på opfdring viser ifølge Klaus Kvorning Hansen, at det hele tiden har været fuldt muligt at fremskaffe oplysningerne, men at det altså har været et prioriteringsspørgsmål.

Ligeglade med it-system

"Og det er dét, man har anmeldt. Finanstilsynet er principielt ligeglad med, om oplysningerne kommer fra et it-system eller en blok papir. Bare kunderne får de korrekte oplysninger," siger han om anmeldelsen.

Klaus Kvorning Hansen forlod posten som it-direktør i Pensam i januar. I august startede han som vicedirektør hos Koncern-IT hos Københavns Universitet.

Han blev efterfulgt af Jes Rude Dragsted, som fortæller om Pensams it-udfordringer her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere