Artikel top billede

Dansk top-direktør: Derfor satser vi på Windows 8

Interview: It-direktør Mikael Munck fra Saxo Bank satser på Microsofts nye Windows 8 til virksomhedens 1.400 medarbejdere. Her fortæller han om forventningerne.

Læs også:

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

Apps til Windows 8: Derfor ændrer de alt ved pc'en

It-direktør Mikael Munck fra Saxo Bank, der tidligere i år blev kåret som Danmarks bedste CIO, er som en af de første her i Danmark klar til at tage springet til Windows 8.

"Vi er allerede begyndt og har 30 proof-of-concept-brugere kørende. Allerede i begyndelsen af marts har vi rullet det ud til alle i it, og så vil vi have omkring 600 brugere på det. Ved udgangen af maj har vi alle brugere i Saxo Bank på Windows 8," fortæller CIO'en til Computerworld.

Saxo Bank bliver med 1.439 medarbejdere dermed formentlig den første store danske virksomhed med Windows 8.

Mikael Munck forklarer, at der er to ting, der taler for en opgradering fra Windows 7, som banken kører med i øjeblikket.

"Den ene del er, at vi ønsker at give vores medarbejdere de bedste arbejdsredskaber, og der er ingen tvivl om, at der er nogle umiddelbare fordele i Windows 8. Men der er en anden del, som vægter mindst lige så meget, og det er, at Windows 8 deler kerne med Windows Server 2012."

"Mange at de features, vi ønsker at anvende, er i Windows Server 2012. Da vi har en relativ stor udviklingsafdeling, er det vigtigt, at vores udviklere har mulighed for både at udvikle og teste vores software på samme OS-kerne. Så det er i høj grad en todelt tilgang," forklarer Mikael Munck.

Virksomhederne holder igen med Windows 8

Microsoft har redesignet Windows, fordi vi befinder os i overgangen til en ny it-æra med mange nye brugsscenarier - og hvor touch-baseret hardware og apps er det nye sort.

Analysefirmaet Gartner har imidlertid vurderet, 90 procent af virksomhederne frem til 2015 vil undgå udrulning af Windows 8 i stor skala.

"Markedet vil være tid om at modnes, og de fleste virksomheder vil sidde på sidelinjen indtil videre," skriver Gartner.

Mikael Munck fra Saxo Bank skiller sig dermed ud fra mængden, for som man har kunnet læse på Computerworld, tyder meget på, at de fleste it-chefer er noget tilbageholdende med at kaste sig over Windows 8, og der har i det hele taget været en del skepsis over for denne meget anderledes Windows-version.

Sådan opgraderer Saxo Bank til Windows 8

Læs også:

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

Apps til Windows 8: Derfor ændrer de alt ved pc'en

Mikael Munck forklarer, at han bestemt ser muligheder i Windows 8's touch-understøttelse, men også vælger at opgradere, fordi han ønsker det optimale samspil med Windows Server 2012:

"Performance betyder rigtig meget for os, og der er nogle nye multicast-features i Windows Server 2012. Der er også store forbedringer i Hyper-V til virtualisering, så vi kan virtualisere mere, og omkostninger dermed bliver lavere," siger it-direktøren.

Han vurderer, at der er yderligere en fire-fem nye features i Windows Server, som er argumenter for, hvorfor Saxo Bank skal opgradere på den front.

Betyder det, at det er server-opgraderingen, der driver jeres desktop-opgradering?

"Det er ikke helt forkert at sige, men når det er sagt, så vil vi godt give de ansatte i hele banken de nyeste redskaber - det driver det også. Men det er i forhold til udviklingen, det er vigtigst i første omgang," siger Mikael Muck.

Han tilføjer, at det også er en del af forklaringen på, hvorfor it-medarbejderne opgraderes først.

"På den anden side er det også en naturlig måde for os at gøre det på, fordi vi typisk vil være mere robuste i it i forhold til at håndtere, hvis der dukker noget op, der skal justeres, før vi ruller det ud i forhold til resten af forretningen."

Overvejer touch-skærme

Selvom det i øjeblikket vælter ud med nye pc'er og tablet-pc'er med Windows 8, vælger Saxo Bank at opgradere styresystemet på den eksisterende hardware.

"Vi kører det på den samme hardware. Det er de gamle pc'er, vi opgraderer," fortæller Mikael Munck.

"Det, vi overvejer, er skærmene. Vi kigger selvfølgelig meget på touch til Windows 8, så vi tester i øjeblikket touch-screens til medarbejderne. Det bliver spændende at se, hvordan det spiller af - det er ikke noget, vi har store erfaringer med på Windows-siden."

"Men hvis vi læser de signaler, vi får - ikke bare fra Microsoft men også fra andre sider - korrekt, så ryger priserne på touch-screens ned på det niveau, vi har på de eksisterende skærme i øjeblikket. Derfor er det en naturlig ting at tage med."

Der har været en del skepsis over for, hvordan Windows 8 vil fungere på en mere traditionel pc med mus og keyboard. Det lyder ikke, som om det er en bekymring, du har?

"Nej, men det er også derfor, at jeg trækker lidt på det i forhold til touch-screens. Jeg har en udfordring i at se, hvordan jeg selv sidder her med mine to skærme - og der er folk, der bruger mange skærme herinde i banken. Jeg sidder stadig med et tastatur og en mus, og hvad skal jeg så trykke på?"

Her er der ekstra store forventinger

Læs også:

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

Apps til Windows 8: Derfor ændrer de alt ved pc'en

Mikael Munck ser mange muligheder i Windows 8 og touch-funktionerne, men mener omvendt ikke, at det er noget, der lige med det første skaber en revolution i måden, man arbejder på.

"Der er slet ikke nogen tvivl om, at der vil være en tilvænnings-periode."

I hvor høj grad er tablets med Windows en del af jeres planer?

"Det er det i høj grad, og jeg tror, at vi i første omgang vil se, at det er der, at det vil få en effekt for os. Det kan umiddelbart godt være svært at se, hvordan ens eksisterende arbejdsplads med touch-skærme skal optimeres, men til gengæld er det nemt at se det på de bærbare devices."

"Der er ingen tvivl om, at lige så snart Surface kommer, så er det i høj grad noget af det, vi vil kigge på til vores ansatte."

"I og med at vi allerede er godt på vej ned ad den her bring your own device-vej, hvor folk kan komme ind og bruge deres Apple-computere og forskellige andre pc'er herinde, så er det her trods alt en generisk størrelse, som vil passe rigtig fint ind i den måde, som resten af vores it-infrastruktur er sat op på."

"Og så tror jeg rent faktisk, at det vil være et rigtig spændende arbejdsredskab i stedet for, at man både har noget sin iPad og noget på den bærbare pc. Man får det smeltet sammen, og det synes jeg virker rigtig spændende," siger Mikael Munck til Computerworld.

Læs også:

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

Apps til Windows 8: Derfor ændrer de alt ved pc'en
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere