Blandet modtagelse til teknologi-satsning

Regeringens 16 milliarder kroner store fond til at støtte den danske teknologiudvikling bliver positivt modtaget af brancheorganisationerne. Politikerne, der skal støtte forslaget, er dog overraskede over regeringens udspil.

Reaktionerne på regeringens initiativ til, der skal give Danmark førertrøjen inden for teknologiudvikling, spænder fra "god idé" til "uigennemtænkt".

Det er ikke engang sikkert, at regeringen kan få flertal, mener politikere fra oppositionen og støttepartierne.

Så mens brancheorganisationerne Dansk Handel & Service (DHS) og IT-Brancheforeningen er glade for, hvad DHS kalder et "positivt fokus på manglende forskning", så står politikerne uden for regeringen på nakken af hinanden for at kritisere fonden.

Regeringen vil lægge 16 milliarder kroner, som stammer fra olieindtægterne i Nordsøen, i en særlig fond, som skal støtte dansk forskning i nanoteknologi, biotek, it og kommunikationsteknologi.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten er Dansk Folkeparti, de radikale og Kristendemokraterne enige om, at fondens formål er for smalt. Projektet kræver accept fra disse tre partier, fordi de var med til at forhandle aftalen om Nordsø-pengene igennem.

- Det er kortsigtet at sige, at vi skal have noget for pengene. Det er grundforskningen, der giver overraskelser, siger Jesper Langballe, forskningsordfører for Dansk Folkeparti.

Også finansordføreren i Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, er forundret over planerne.

- Det kan da godt være, at det er fornuftigt at bruge penge på forskning, men aftalen er, at de skal bruges til at betale af på gælden. Hvis planen i den økonomiske fremskrivning Danmark 2010 ikke holder, hvordan sikrer vi så, at de konservative ikke kommer rendende og vil skære i efterlønnen, spørger Kristian Thulesen Dahl i Jyllands-Posten.

Arrogance

I Børsen mener bladets politiske redaktør. Anders Krab-Johansen, at fonden skal gøre regeringen mere populær hos de "yngre og erhvervsaktive".

Redaktøren advarer dog om, at det kan blive et problem, at Fogh ikke umiddelbart har flertal for forslaget, som han kalder "en nødvendig overraskelse".

Dansk Folkeparti og de radikale blev informeret telefonisk umiddelbart inden det pressemøde, hvor Fogh præsenterede sine planer, og det falder den radikale leder, Marianne Jelved, for brystet.

- Regeringen udviser en betydelig arrogance over for aftalepartnerne, noterer hun over for Jyllands-Posten.

Træerne vokser ikke ind i himmelen

Socialdemokraterne står udenfor Nordsø-aftalen og vil derfor ikke blive indbudt til senere drøftelser om fondens praktiske udformning.

Forskningsordfører fra Socialdemokratiet Lene Jensen kalder i Berlingske Tidende fondens idé rigtig, men har dog forbehold.

- Det er en rigtig tankegang at bruge store ekstraindtægter til forskning. Fremtidens velfærdssamfund skal ikke sikres ved nedskæringer, men ved investeringer i netop forskning og udvikling, siger Lene Jensen til avisen.

Lene Jensen mener også at det er vigtigt, at der satses på grundforskning.

Hun henviser også til, at ikke engang den nye fond kan bringe Danmark op på målsætningerne fra Barcelona-aftalen, hvori Danmark forpligter sig til at bruge én procent af bruttonationalproduktet på forskning. Selv med midlerne fra fonden ligger Danmark et kvart procentpoint under målet.

Fonden trues ikke af uenighed

Økonomiminister Bendt Bendtsen (K) afviser dog over for Jyllands-Posten at fonden er truet på eksistensen, bare fordi støttepartierne ikke er umiddelbart er enige.

- Hvis vi mangler penge, supplerer vi med salg af andre statslige aktiver som Post Danmark eller DONG. Fondens størrelse ligger fast, navnet kan vi ændre, siger Bendt Bendtsen til Jyllands-Posten.

Fondens grundlag er i alt 16 milliarder kroner, som sættes ind i rater på to milliarder kroner om året de næste otte år. Fonden udbetaler afkastet af oliepengene til forskning i Danmark. Hvis det lykkes at få en forrentning på fem procent, bliver der 800 millioner kroner om året til forskningen, når fonden er udbygget i 2012.

Ifølge oplægget skal fonden have en selvstændig bestyrelse, som bestemmer, hvilke projekter den skal støtte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere