Artikel top billede

Til salg: Køb din egen spioncentral med velholdt it

Forsvaret sælger FE's Radiostation ved Dueodde på Bornholm. Køberen får velholdte data-faciliteter med i prisen, oplyses det.

Læs også : Gør forsvaret klar til supercomputer på Bornholm?

Forsvaret sætter den bornholmske spioncentral ved Dueodde til salg, som under den kolde krig aflyttede russere og andet godtfolk fra sydspidsen af Bornholm.

Det sker efter at Forsvarets Efterretningstjeneste i januar besluttede at skrotte bornholmer-basen med 17 ansatte, som frem til dette tidspunkt muligvis rummede en supercomputer.

Noget som Forsvarets Efterretningstjeneste dog kategorisk har afvist at kommentere i forhold til Bornholm, men har afsløret eksistensen af et andet sted i landet.  

Imidlertid viser salgsmaterialet og det udstyr, som spionerne har ladet stå, at der har været omfattende computerinstallationer på ejendommen, der rummer mere end 1.200 kvadratmeter foruden et 69 meter højt tårn.

Klar til indflytning

Hos Forsvarets Bygningsetablissement, der står for salget af bygningen, vurderer afdelingsleder Stella Toftelund Larsen, at en virksomhed, der lever af at opbevare eller beskytte data vil kunne flytte stort set direkte ind i de delvist nyrenoverede lokaler på Bornholm.

"Det er sådan set bare at gå i gang. Der er ingen tvivl om, at dem der køber, de får meget for pengene," síger hun.

Forsvarets Efterretningstjeneste brugte så sent som sidste år millioner på at opføre et køleanlæg på ejendommen af sådanne dimensioner, at eksperter har vurderet det stort nok til at køle en supercomputer i top 100. Og dette køleanlæg har tjenesten valgt at lade stå til en kommende køber.

Køberen vil ifølge Stella Toftelund Larsen heller ikke få problemer med kontakten til omverdenen fra Dueodde. Forsvarets Efterretningstjeneste har nemlig efterladt en højhastigheds fiberforbindelse på stedet. 

Kraftig fiber-forbindelse

"Det er noget, man eksklusivt har fået lagt ind hertil," siger Stella Toftelund Larsen, der forklarer at det først er netop nu, at der er ved at blive lagt fibernet i lokalområdet uden for ejendommens hegn.

De hellige haller - og hvad der følger med i købet

Selve de hellige haller, serverrummene, er fordelt på tre rum med hævede EDB-gulve, men fremstår ellers helt ryddede, fortæller afdelingslederen.

Hun fortæller, at der i alt er 100 kvadratmeter serverrum, men at rack-skabene er fjernet.

Til gengæld er det ene og største af serverrummene muligvis et af de sikreste serverrum i landet, i det der både er sikret mod brand, rystelser og stråling, fortæller hun.

"Der er rum, som køleanlægget har været brugt til at køle ned, og hvor der er brandsikring. Så det vil være meget egnet til it," siger hun.

Ud over det kraftige og nye køleanlæg får en eventuel køber også en række andre interessante it-relaterede installationer med i købet kvit og frit.

Spritnye nødstrømsanlæg

Aflytningscentralen er nemlig udstyret med nødstrøms-generatorer og UPS-anlæg fra sidste år, som har kunnet sikre efterretningstjenestens udstyr og data i tilfælde af strømafbrydelser. Desuden har ejendommen sin egen transformerstation og tanke til 40.000 liter olie.

Ifølge afdelingslederen er der ikke nogen faciliteter under jorden, i den forstand man normalt forbinder med militære anlæg, som eksempelvis bunkere.

"Der er lidt kælder, men det er primært kabler der ligger dernede," siger hun.

Ifølge Stella Toftelund Larsen har Forsvarets Efterretningstjeneste fjernet alt hvad der kan vidne om, at der har arbejdet en hemmelig tjeneste.

"Der er ikke noget tilbage," siger hun.

Millioner er tabt

Da Forsvarets Efterretningstjeneste i januar måned besluttede at lukke Forsvarets Radiostation Dueodde, skete det blot få måneder efter at tjenesten havde brugt millioner af skattekroner på at renovere bygninger og installere nyt it-udstyr i form af køleanlæg og nødstrømsforsyning.

Penge som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til DR Bornholm fortalte, at "[...]det er rigtigt, at der er brugt nogle penge, som jeg godt kunne have tænkt mig ikke var brugt."

Dengang fortalte tjenesten, at hensigten var at genbruge udstyret fra radiostationen andre steder, hvis det var muligt.

Men det har tilsyneladende ikke været muligt for Forsvarets Efterretningstjeneste at få nogle af pengene hjem igen ved at genbruge eller sælge køleanlægget. For det står der endnu.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere