Artikel top billede

Til salg: Køb din egen spioncentral med velholdt it

Forsvaret sælger FE's Radiostation ved Dueodde på Bornholm. Køberen får velholdte data-faciliteter med i prisen, oplyses det.

Læs også : Gør forsvaret klar til supercomputer på Bornholm?

Forsvaret sætter den bornholmske spioncentral ved Dueodde til salg, som under den kolde krig aflyttede russere og andet godtfolk fra sydspidsen af Bornholm.

Det sker efter at Forsvarets Efterretningstjeneste i januar besluttede at skrotte bornholmer-basen med 17 ansatte, som frem til dette tidspunkt muligvis rummede en supercomputer.

Noget som Forsvarets Efterretningstjeneste dog kategorisk har afvist at kommentere i forhold til Bornholm, men har afsløret eksistensen af et andet sted i landet.  

Imidlertid viser salgsmaterialet og det udstyr, som spionerne har ladet stå, at der har været omfattende computerinstallationer på ejendommen, der rummer mere end 1.200 kvadratmeter foruden et 69 meter højt tårn.

Klar til indflytning

Hos Forsvarets Bygningsetablissement, der står for salget af bygningen, vurderer afdelingsleder Stella Toftelund Larsen, at en virksomhed, der lever af at opbevare eller beskytte data vil kunne flytte stort set direkte ind i de delvist nyrenoverede lokaler på Bornholm.

"Det er sådan set bare at gå i gang. Der er ingen tvivl om, at dem der køber, de får meget for pengene," síger hun.

Forsvarets Efterretningstjeneste brugte så sent som sidste år millioner på at opføre et køleanlæg på ejendommen af sådanne dimensioner, at eksperter har vurderet det stort nok til at køle en supercomputer i top 100. Og dette køleanlæg har tjenesten valgt at lade stå til en kommende køber.

Køberen vil ifølge Stella Toftelund Larsen heller ikke få problemer med kontakten til omverdenen fra Dueodde. Forsvarets Efterretningstjeneste har nemlig efterladt en højhastigheds fiberforbindelse på stedet. 

Kraftig fiber-forbindelse

"Det er noget, man eksklusivt har fået lagt ind hertil," siger Stella Toftelund Larsen, der forklarer at det først er netop nu, at der er ved at blive lagt fibernet i lokalområdet uden for ejendommens hegn.

De hellige haller - og hvad der følger med i købet

Selve de hellige haller, serverrummene, er fordelt på tre rum med hævede EDB-gulve, men fremstår ellers helt ryddede, fortæller afdelingslederen.

Hun fortæller, at der i alt er 100 kvadratmeter serverrum, men at rack-skabene er fjernet.

Til gengæld er det ene og største af serverrummene muligvis et af de sikreste serverrum i landet, i det der både er sikret mod brand, rystelser og stråling, fortæller hun.

"Der er rum, som køleanlægget har været brugt til at køle ned, og hvor der er brandsikring. Så det vil være meget egnet til it," siger hun.

Ud over det kraftige og nye køleanlæg får en eventuel køber også en række andre interessante it-relaterede installationer med i købet kvit og frit.

Spritnye nødstrømsanlæg

Aflytningscentralen er nemlig udstyret med nødstrøms-generatorer og UPS-anlæg fra sidste år, som har kunnet sikre efterretningstjenestens udstyr og data i tilfælde af strømafbrydelser. Desuden har ejendommen sin egen transformerstation og tanke til 40.000 liter olie.

Ifølge afdelingslederen er der ikke nogen faciliteter under jorden, i den forstand man normalt forbinder med militære anlæg, som eksempelvis bunkere.

"Der er lidt kælder, men det er primært kabler der ligger dernede," siger hun.

Ifølge Stella Toftelund Larsen har Forsvarets Efterretningstjeneste fjernet alt hvad der kan vidne om, at der har arbejdet en hemmelig tjeneste.

"Der er ikke noget tilbage," siger hun.

Millioner er tabt

Da Forsvarets Efterretningstjeneste i januar måned besluttede at lukke Forsvarets Radiostation Dueodde, skete det blot få måneder efter at tjenesten havde brugt millioner af skattekroner på at renovere bygninger og installere nyt it-udstyr i form af køleanlæg og nødstrømsforsyning.

Penge som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til DR Bornholm fortalte, at "[...]det er rigtigt, at der er brugt nogle penge, som jeg godt kunne have tænkt mig ikke var brugt."

Dengang fortalte tjenesten, at hensigten var at genbruge udstyret fra radiostationen andre steder, hvis det var muligt.

Men det har tilsyneladende ikke været muligt for Forsvarets Efterretningstjeneste at få nogle af pengene hjem igen ved at genbruge eller sælge køleanlægget. For det står der endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere