Artikel top billede

Nu skal du selv omregistrere din bil på nettet

Skat har rullet den private del af det digitale motorregister ud. Nu skal brugtvognskøberne i stedet omregistrere på nettet.

Læs også:
Derfor Skat's motorsystem forsinket

Skat erstatter forsinket CSC-system med nødløsning

Skat har nu i en måneds tid haft det digitale motorregister i luften til private borgere, som skal om- og indregistrere køretøjer, de handler privat.  

Det fortæller direktør for it-projekter hos Skat, Kristian Vengsgaard.

"Premieren var for en måned siden, så alt burde være i orden," siger han om lanceringen.

Han fortæller, at der i løbet af måneden er foretaget omkring 2.300 private registreringer af køretøjer, og at det er sket med kun få spørgsmål fra brugerne.

Tavs lancering

Lanceringen af den private del af motorregisteret er, modsat den erhvervsrettede udgave i sommer, foregået uden at Skat har gjort opmærksom på muligheden med et hav af reklamer.

Det har ifølge Kristian Vengsgaard giver ro og fred til at få systemet i luften, uden at kunderne har løbet systemerne over ende på grund af nysgerrighed. De, som har benyttet systemet den sidste måned har selv opdaget muligheden og gjort brug af den, siger han.

Samtidig er lanceringen af den nye tjeneste hos Skat ifølge direktøren foregået til tiden. I al fald hvis man ser bort fra, at det omdiskuterede it-system til opkrævninger, Debitormotor fra leverandøren CSC, stadig er afløst af et reservesystem.

Skat lancerede den sjette juni det erhvervsrettede motorregister, som skulle fjerne køen for de professionelle bilhandlende på motorkontoret ved at digitalisere om-og indregistreringerne af køretøjerne.

Nummerplader forkerte steder

Her blev lanceringen ramt af en række problemer, som Kristian Vengsgaard betegner som hick-ups. Men ellers er det gået rigtig godt, mener han.

"Vi har en god løsning. Den er gennemtænkt og velbygget af vores leverandører. Vi er godt tilfredse," siger han om motorregisteret.

Han fortæller, at det er Netcompany der har bygget selve registeret og funktionaliteten på systemet, mens Atos har hjulpet med den midlertidige løsning som vikarierer for Debitormotor, der er forsinket hos CSC.

Når præmieren på den privatorienterede del at motorregisteret blev sat i verden forholdsvist diskret, var det også for at have muligheden for at kunne teste strukturen af systemet så virkelighedsnært som muligt, uden at hundreder af tusinder "lige skulle ind og kigge."

Ny model for privat handel

Rent praktisk fungerer om- og indregistreringerne ifølge Kristian Vengsgaard sådan, at det er køberen af et køretøj som med sin NemID skal logge ind på systemet og foretage salget.

Og det håber han vil udvikle en ny model for privat handel med køretøjer, hvor det digitale motorregister bliver en naturlig del af den private bilhandel.

"Jeg tror, det vil betyde, at når man har kigget bilen igennem, og synes, at den ser fornuftig ud, så går man lige ind på pc'en og får ordnet ejerskiftet med det samme.
Og så skifter pengene hænder," siger han.

Kristian Vengsgaard har ikke noget bud på, hvor mange stillinger Skat kan spare på, at private selv kan om- og indregistrere biler, men samlet set skal hele motorregisteret spare Skat for 150 årsværk.

Myndigheden forventer, at omkring 100.000 private vil gøre brug af den nye tjeneste hvert år. Den erhvervsrettede del af motorregisteret har siden juni fået antallet af ekspeditioner til at falde med 75 procent på landets drastisk faldende antal motorkontorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere