Artikel top billede

Endelig: Slut med at stå i kø på motorkontoret

Skat sætter i løbet af de næste fem dage det længe ventede og forsinkede digitale motorregister i drift.

Forhandlere af biler og andre køretøjer med nummerplader kan fra næste uge endelig slippe for køen på Skats motorkontorer.

Det stærkt forsinkede digitale motorregister (DMR) bliver nemlig sat i drift 6. juni som planlagt.

Det fortæller fagdirektør for it-projekter hos Skat, Kristian Vengsgaard. 

Det digitale motorregister er forsinket på grund af det forsinkede opkrævnings- og betalingssystem Debitormotor, som leveres af CSC, mens selve DMR, udviklet af Netcompany, har været klar længe.

Men i januar besluttede Skat at bruge et eksistrende system udviklet af Atos som vikarsystem for at undgå yderligere udsættelser af motorregisteret, mens myndigheden venter på at CSC får leveret varen.

Forsinkelser skyld i iskoldt forhold 

Debitormotor er kritisk for Skat, fordi systemet skal bruges som betalings- og opkrævningssystem for en lang række services rettet mod offentligheden.
 
Debitormotor koster CSC bod til myndigheden mens det også var årsag til Skats Det forsinkede system var ligeledes årsag til et historisk koldt forhold mellem parterne, hvor Skats topchef anklagede CSC for bevidst at kaste slør over projektets reelle status.

Herefter overvejde Skat helt at fyre CSC som leverandør, men besluttede at beholde it-giganten på prøve på skærpede vilkår, hvor CSC blandt andet trak en række specialister ind fra udlandet for at afhjælpe problemerne.

Alle lamper lyser grønt

Det digitale motorregister kan gøre det meget nemmere for bilforhandlere, Skat og øvrige interessenter, når omkring en kvart million om-og indregistreringer om året skal foretages. 

Og foreløbig holder tidsplanen for udrulningen, selvom forberedelserne er mange, fortæller fagdirektøren:

"Selve løsningen kører som den skal. Og som alting ser ud nu, så bliver den klar og kører med det hele den sjette i sjette," siger Krisitan Vengsgaard.

"Men det er jo på dagen at man kan sætte det sidste kryds i det uendelige antal af ting som skal være i orden. Men alting er grønt i dag," siger han.

Så lang tid er der lukket under udskiftningen

Lukker i to dage under udskiftning

Skat integrerer det digitale motorregister med en lang række eksterne samarbejdspartnere, blandt andet forsikringsselskaber, synshaller og Politiet.

"Det er jo en kæmpe løsning på alle leder og kanter. Det er ikke kun tingene hos os der skal fungere, det er den samlede løsning. Og der der tingene også fornuftige ud, siger han.

Landets skattecentre lukker i forbindelse med præmieren på det nye system fredag den 1. juni og et par ekstra dage i næste uge. Og her bliver der travlt bag de lukkede døre.

Blandt andet skal alle data om landets køretøjer konverteres fra det omkring 30 år gamle CMR3 konverteres til det nye system. 

"Det har været testet. Man laver nogle prøve-konverteringer, hvor man tester den operationstid som prøvesciptene bruger på at gennemføre en konvertering," siger Kristian Vengsgaard. 

Konverterer alle motordata

Han fortæller, at man rent praktisk starter kopnverteringen med at lukke for adgangen til CRM3 så arbejdet i dette system stoppes.

Herefter hentes data ud og konverteres over i den nye database i DMR.

Det digitale motorregister er specialbygget fra bunden i Java. mens det midlertidige betalingssystem er baseret på en udviddelse af SKATs regnskabssystem der er SAP-baseret.

Forventer drillerier

Selvom alt ser godt ud forud for lanceringen forventer Kristian Vengsgaard, at der vil opstå fejl og problemstillinger i forbindelse med udrulningen.

"Sådan er det jo når man idriftsætter store it-løsninger. Så der sker nok noget," siger han.

Inden Skat går endeligt i gang med udrulningen er der dog en missionplan som ifølge Kristian Vengsgaard svarer til dem fra NASAs Apollo-opsendelser, som skal være krydset af med en masse positive svar. 

"Der er en meget detaljeret plan som vi følger dagligt," siger han. 

Lykkes det hele for Skat bliver det den sjette juni muligt for bilforhandlerne at tage den længe ventede online løsning i brug.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.