Artikel top billede

FE's indhentningsstation ved Dueodde på Bornholm.

Bornholmsk spion-central kan ende som datacenter

Den nedlagte spioncentral ved Dueodde på Bornholm bliver måske datacenter eller webhotel.

Læs også:
Køb din egen spioncentral med velholdt it

Gør Forsvaret klar til supercomputer på Bornholm?

Forsvarets efterretningstjeneste afslører supercomputer

Forsvarets Efterretnings-tjenestes bornholmske spioncentral ved Dueodde, som muligvis har rummet en supercomputer, kan ende med at blive brugt til it-relateret virksomhed.

Det står klart, efter at Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har afholdt åbent hus i flere omgange for interesserede købere. 

Den omdiskuterede ejendom, der har huset den hemmelige tjenste er interessant, fordi den blev renoveret for et større millionbeløb kort før nedlæggelsen i fjor.

Ejendommen rummer blandt andet et spritnyt frikøleanlæg med kapacitet til at køle en supercomputer, samt en række andre it-faciliteter som eksempelvis bombesikrede serverrum og UPS-forsyning inklusive 40.000 liter diesel.  

Stationen nedlagt

Men i efteråret blev den sat til salg, efter at Forsvarets Efterretningstjenste besluttede at nedlægge stationen med 17 ansatte, kort efter at den var sat i stand for mange millioner kroner.

Hos Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, der står for salget af den tidligere aflytningsstation, fortæller afdelingsleder Stella Toftelund Larsen, at Forsvaret helt usædvanligt også afholdt et særligt åbent hus for alle, simpelthen for at stille offentlighedens nysgerrighed.

Her kom der omkring 150 besøgende, fortæller hun. 

"Vi har ikke i min tid tidligere lavet et åbent hus, blot for at stille folks nysgerrighed. Den har en særlig status for bornholmerne, og den er et stykke historie for dem," siger hun til Computerworld. 

Ved de egentlige fremvisninger for potentielle købere var antallet af gæster mere beskedent, måske fordi det er en atypisk ejendom, vurderer hun.

"Ved de åbne huse, var der flere, der gav udtryk for at ville bruge det til noget it-realteret på grund af data-faciliterne," siger hun til Computerworld.

Så mange bud er der kommet

Hun fortæller, at de fremmødte interesserede købere repræsenterede erhvervslivet i bred forstand, både lokale og folk fra resten af Danmark.

Nogle havde planer om webhosting eller datacenter, mens andre havde planer, der havde helt andre planer.

Af hensyn til de videre forhandlinger ønsker Stella Toftelund Larsen ikke oplyse, hvor store bud der er lagt på den tidligere aflyningscentral ved Dueodde, efter at budfristen udløb sidste tirsdag.

Men hun aflører, at Forsvarets Bygnings- og Etablissement-stjeneste har modtaget to bud radiostationen.

"Vi tænker over de bud vi har fået og over, hvad vi vil gøre ud fra dem," siger hun.

Der var ikke fastsat nogen mindste pris på aflytningscentralen, men Forsvaret har mulighed for, blandt andet helt at afvise de indkomne bud og beholde ejendommen.

Hun forventer at der går et par uger inden Forsvaret har besluttet sig for, om myndigheden vil acceptere et af de indkomne bud.

En potentiel køber kan iøvrigt selv bestemme, om det markante 69 meter høje tårn på aflyningscentralen skal rives ned eller ej.

Men de indkomne bud stiller ikke krav om at dette nedrives, fortæller afdelingslederen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere