Artikel top billede

FE's indhentningsstation ved Dueodde på Bornholm.

Bornholmsk spion-central kan ende som datacenter

Den nedlagte spioncentral ved Dueodde på Bornholm bliver måske datacenter eller webhotel.

Læs også:
Køb din egen spioncentral med velholdt it

Gør Forsvaret klar til supercomputer på Bornholm?

Forsvarets efterretningstjeneste afslører supercomputer

Forsvarets Efterretnings-tjenestes bornholmske spioncentral ved Dueodde, som muligvis har rummet en supercomputer, kan ende med at blive brugt til it-relateret virksomhed.

Det står klart, efter at Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har afholdt åbent hus i flere omgange for interesserede købere. 

Den omdiskuterede ejendom, der har huset den hemmelige tjenste er interessant, fordi den blev renoveret for et større millionbeløb kort før nedlæggelsen i fjor.

Ejendommen rummer blandt andet et spritnyt frikøleanlæg med kapacitet til at køle en supercomputer, samt en række andre it-faciliteter som eksempelvis bombesikrede serverrum og UPS-forsyning inklusive 40.000 liter diesel.  

Stationen nedlagt

Men i efteråret blev den sat til salg, efter at Forsvarets Efterretningstjenste besluttede at nedlægge stationen med 17 ansatte, kort efter at den var sat i stand for mange millioner kroner.

Hos Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, der står for salget af den tidligere aflytningsstation, fortæller afdelingsleder Stella Toftelund Larsen, at Forsvaret helt usædvanligt også afholdt et særligt åbent hus for alle, simpelthen for at stille offentlighedens nysgerrighed.

Her kom der omkring 150 besøgende, fortæller hun. 

"Vi har ikke i min tid tidligere lavet et åbent hus, blot for at stille folks nysgerrighed. Den har en særlig status for bornholmerne, og den er et stykke historie for dem," siger hun til Computerworld. 

Ved de egentlige fremvisninger for potentielle købere var antallet af gæster mere beskedent, måske fordi det er en atypisk ejendom, vurderer hun.

"Ved de åbne huse, var der flere, der gav udtryk for at ville bruge det til noget it-realteret på grund af data-faciliterne," siger hun til Computerworld.

Så mange bud er der kommet

Hun fortæller, at de fremmødte interesserede købere repræsenterede erhvervslivet i bred forstand, både lokale og folk fra resten af Danmark.

Nogle havde planer om webhosting eller datacenter, mens andre havde planer, der havde helt andre planer.

Af hensyn til de videre forhandlinger ønsker Stella Toftelund Larsen ikke oplyse, hvor store bud der er lagt på den tidligere aflyningscentral ved Dueodde, efter at budfristen udløb sidste tirsdag.

Men hun aflører, at Forsvarets Bygnings- og Etablissement-stjeneste har modtaget to bud radiostationen.

"Vi tænker over de bud vi har fået og over, hvad vi vil gøre ud fra dem," siger hun.

Der var ikke fastsat nogen mindste pris på aflytningscentralen, men Forsvaret har mulighed for, blandt andet helt at afvise de indkomne bud og beholde ejendommen.

Hun forventer at der går et par uger inden Forsvaret har besluttet sig for, om myndigheden vil acceptere et af de indkomne bud.

En potentiel køber kan iøvrigt selv bestemme, om det markante 69 meter høje tårn på aflyningscentralen skal rives ned eller ej.

Men de indkomne bud stiller ikke krav om at dette nedrives, fortæller afdelingslederen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere