Artikel top billede

FE's indhentningsstation ved Dueodde på Bornholm.

Bornholmsk spion-central kan ende som datacenter

Den nedlagte spioncentral ved Dueodde på Bornholm bliver måske datacenter eller webhotel.

Læs også:
Køb din egen spioncentral med velholdt it

Gør Forsvaret klar til supercomputer på Bornholm?

Forsvarets efterretningstjeneste afslører supercomputer

Forsvarets Efterretnings-tjenestes bornholmske spioncentral ved Dueodde, som muligvis har rummet en supercomputer, kan ende med at blive brugt til it-relateret virksomhed.

Det står klart, efter at Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har afholdt åbent hus i flere omgange for interesserede købere. 

Den omdiskuterede ejendom, der har huset den hemmelige tjenste er interessant, fordi den blev renoveret for et større millionbeløb kort før nedlæggelsen i fjor.

Ejendommen rummer blandt andet et spritnyt frikøleanlæg med kapacitet til at køle en supercomputer, samt en række andre it-faciliteter som eksempelvis bombesikrede serverrum og UPS-forsyning inklusive 40.000 liter diesel.  

Stationen nedlagt

Men i efteråret blev den sat til salg, efter at Forsvarets Efterretningstjenste besluttede at nedlægge stationen med 17 ansatte, kort efter at den var sat i stand for mange millioner kroner.

Hos Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, der står for salget af den tidligere aflytningsstation, fortæller afdelingsleder Stella Toftelund Larsen, at Forsvaret helt usædvanligt også afholdt et særligt åbent hus for alle, simpelthen for at stille offentlighedens nysgerrighed.

Her kom der omkring 150 besøgende, fortæller hun. 

"Vi har ikke i min tid tidligere lavet et åbent hus, blot for at stille folks nysgerrighed. Den har en særlig status for bornholmerne, og den er et stykke historie for dem," siger hun til Computerworld. 

Ved de egentlige fremvisninger for potentielle købere var antallet af gæster mere beskedent, måske fordi det er en atypisk ejendom, vurderer hun.

"Ved de åbne huse, var der flere, der gav udtryk for at ville bruge det til noget it-realteret på grund af data-faciliterne," siger hun til Computerworld.

Så mange bud er der kommet

Hun fortæller, at de fremmødte interesserede købere repræsenterede erhvervslivet i bred forstand, både lokale og folk fra resten af Danmark.

Nogle havde planer om webhosting eller datacenter, mens andre havde planer, der havde helt andre planer.

Af hensyn til de videre forhandlinger ønsker Stella Toftelund Larsen ikke oplyse, hvor store bud der er lagt på den tidligere aflyningscentral ved Dueodde, efter at budfristen udløb sidste tirsdag.

Men hun aflører, at Forsvarets Bygnings- og Etablissement-stjeneste har modtaget to bud radiostationen.

"Vi tænker over de bud vi har fået og over, hvad vi vil gøre ud fra dem," siger hun.

Der var ikke fastsat nogen mindste pris på aflytningscentralen, men Forsvaret har mulighed for, blandt andet helt at afvise de indkomne bud og beholde ejendommen.

Hun forventer at der går et par uger inden Forsvaret har besluttet sig for, om myndigheden vil acceptere et af de indkomne bud.

En potentiel køber kan iøvrigt selv bestemme, om det markante 69 meter høje tårn på aflyningscentralen skal rives ned eller ej.

Men de indkomne bud stiller ikke krav om at dette nedrives, fortæller afdelingslederen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.