Artikel top billede

Nul mobildækning: Dansk it-chef må bruge fastnet

At bo ude på landet i Danmark kan være ensbetydende med, at du ikke kan bruge din iPhone til ret meget. Læs her, hvordan mobilhuller rammer en fynsk it-koordinator.

Der var så dejligt ude på landet.

Sådan indleder Danmarks nationaldigter sit klassiske eventyr 'Den Grimme Ælling'.

Men ikke alle fynboer er lige betagede af den landelig idyl, da et liv ude på landet i flere tilfælde betyder, at du kan glemme alt om at foretage mobilopkald eller sende sms'er.

Sms-dans i soveværelset

"Smadderirriterende."

Sådan forklarer it- og projektkoordinator Camilla Sejerøe ved Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne sin mobiltelefoni.

Det skyldes, at hun på sin privatadresse i landsbyen Kelstrupskov cirka 10 kilometer nordvest for Odense kun bruger sin iPhone til at gå på nettet med via sin egen WiFi-forbindelse.

"Du kan i sjældne tilfælde sende en sms, hvis du går op på soveværelset på første sal, vender mobilen om, strækker armen i vejret og svinger lidt med armen," forklarer hun om sine oplevelser med at sende en sms.

"Man kan også gå ud på vejen og et stykke opad bakken. Så kan du også sende en besked," fortsætter Camilla Sejerøe.

Du bor i et hul

Hun forklarer, at den manglende mobilforbindelse i mange tilfælde forhindrer hende i at arbejde hjemme, selvom kollegerne har fået både hendes mailadresse og fastnettelefonnummer.

"Mange gange modtager jeg opkald på mobilen, som dog går ud, lige så snart at jeg svarer opkaldet. Når det er hemmeligt nummer eller et opkald uden nummer, så er det jo ret svært at ringe tilbage," siger Camilla Sejerøe.

Hun har været i kontakt med flere teleselskaber som TDC, Telenor og 3 for at forhøre sig om muligheden for at få mobiltelefoni i huset, der ligger lige nord for Vissenbjerg og Fyns gennemgående E20-motorvej i Assens Kommune.

Hver gang er beskeden dog den samme:

"De siger, at jeg ikke kan få mobiltelefoni, fordi jeg bor nede i et hul," fortæller Camilla Sejerøe.

En joke blandt venner

Samtidigt er det ikke umiddelbart muligt at flytte for Camilla Sejerøes familie.

"Vi har købt huset for nogle år siden, og vi står nok til at tabe en halv million kroner, hvis vi sælger nu. Et halvgammelt bondehus på Fyn er nok ikke lige det, der står i højeste kurs," lyder forklaringen.

Løsning kan være på vej

På grund af den manglende mobildækning i privaten har Camilla Sejerøe gjort det til en vane at uddele sin mailadresse frem for sit mobilnummer, hvis folk skal have fat i hende.

"Det er efterhånden blevet en stående joke blandt venner, at de lige så godt kan lade være med at tage mobiltelefonen med hjem til mig, fordi de alligevel ikke kan bruge den til så meget," siger it- og projektkoordinatoren fra Fyn.

Hun har overvejet at bruge applikationer som Skype eller Whatsapp, der via hjemmets WiFi-forbindelse vil kunne bruges til at ringe med.

Men det kræver samtidigt, at alle indkomne opringninger kommer fra disse programmer, hvilket hun anser for urealistisk.

Derfor er den bedagede fastnetforbindelsen det eneste, der ringer i det Sejerøeske hjem i Kelstrupskov. 

Ingen smuk svane på Fyn

Så mens H.C. Andersens grimme ælling voksede op på landet for at blive til en smuk svane, kan Camilla Sejerøe og hendes familie belave sig på, at der kan gå en rum tid, før teleselskaberne eller regeringen hiver hende opad mobilhullet.

For lige nu pågår der en heftig debat om, hvem der skal sikre bredbånd og mobiltelefoni Danmarks yderpunkter.

Regeringspartiet Socialdemokraterne peger på, at det er teleindustriens opgave, mens teleindustrien traditionelt har peget på, at dækningen af Udkantsdanmark er en offentlig opgave i form af mere lempelige krav til teleoperatørerne.

Midlertidigt kan der være opblødning på vej i det anspændte forhold, der holder Camilla Sejerøe og titusindevis af andre danskere uden for mobilmasternes rækkevidde.

For fire teleselskaber har for nyligt budt ind med en kommerciel ordning, der skal sikre internet og mobiltelefoni i landets yderområder. Det kan du læse mere om her.

Telegiganten TDC har valgt at gå sine egne veje og kræver en fifty-fifty-aftale mellem staten og teleselskaberne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere