Artikel top billede

Dansk CSC-direktør: Derfor er det nødvendigt at fyre

Interview: CSC Danmark sender 32 af 96 nedlagte job til udlandet, mens 64 danske stillinger er helt tabt. Fyringer er triste, men nødvendige, siger ny direktør. Se hvorfor her.

Læs også:
Stor CSC-fyringsrunde på trapperne: Danske ansatte vil få fyreseddel

Stor fyringsrunde på vej i CSC Danmark

En tredjedel af de 96 stillinger, som CSC Danmark tirsdag har nedlagt, skal off- eller nearshores til firmaets afdelinger i resten af verden.

Det fortæller Jørgen Jakobsen, der er administrerende direktør hos CSC Danmark.

Han forklarer, at en del af stillingerne bliver nearshoret til CSC's såkaldte kompetencecentre i Spanien og Lithauen, mens andre af nedlagte stillinger bliver off-shoret til Indien. 

Præcis hvor mange af de 32 job, der går helt ud af Europa til Indien, ønsker han ikke at oplyse.

"Det interessante er, at vi styrker vores leveranceapparat, både med ressourcer fra Europa og Indien," siger han.

CSC's danske udfordring

Dermed lyder Jørgen Jakobsen ikke overraskende som et ekko af CSC-topchefen Mike Lawrie's restruktureringsplan, hvor målet især er at højne lønsomheden hos it-giganten.

Det skal så blandt andet ske gennem mere effektiv udnyttelse af den store indiske afdeling.

Udfordringen for CSC i Danmark er, at mange af de offentlige kunder har særlige sikkerhedsregler for, at arbejdet skal udføres lokalt. Det gør det nødvendigt med dobbeltfunktioner, der faktisk kunne være løst fra driftscentre andre steder i verden.

De kunder, som har brug for, at deres it-services bliver serviceret i Danmark, bliver ikke ramt af CSC's øgede brug af near- og offshoring, garanterer Jørgen Jakobsen.

"De leveranceaftaler, vi har med vore kunder vil ikke være påvirket af det her, uanset om det er en offentlig eller kommerciel kunde. Hvis du spørger specifikt til offentlige kunder, så er der ingen, der bliver påvirket af, at vi flytter leverancen uden for EU," siger han.

Mens en tredjedel af de nedlagte stillinger i Danmark flyttes til CSC's afdelinger andre steder i verden, er resten og den overvejende del af de mange job tabt for CSC.

Derfor er fyringerne nødvendige

Ledelsesfyringer forsinket

CSC's topchef Mike Lawrie fremhævede ved fremlæggelsen af redningsplanen for aktionærerne i september også en plan om at ledelseslaget skulle slankes, så kunden ikke længere var 13 ledelseslag væk fra ham.

Men den proces er blevet forsinket.

Og det er i nogen grad også årsagen til, at CSC i Norden har kunnet nedbringe antallet af nødvendige afskedigelser.

"Det er et af de elementer, der har været med til at reducere tallet," siger Jørgen Jakobsen.

Andre medvirkende årsager til det reducerede antal afskedigelser er en god konstruktiv dialog med de faglige organisationer og firmaets kunder.

Trist, men nødvendigt at fyre

"Det er en dag, som mange oplever som trist dag, hvor vi siger farvel til 96 medarbejdere i Danmark. Heldigvis er der 51 frivillige fratrædelser, men vi har været nødt at tage det skridt at afskedige nogle medarbejdere i dag. Og det gør det jo til en trist dag," siger Jørgen Jakobsen til Computerworld.

Baggrunden for fyringerne og nedlæggelsen af 96 stillinger er en tilpasning af den lokale organisation til forretningerne, fortæller han.

Og det skal besparelserne i løn hjælpe med til.

"Den konkrete beløb vil jeg ikke komme ind på. Men det er nødvendigt i forhold til den restruktureringsplan, der er lagt for Norden og dermed Danmark, som gør, at der er en vej tilbage til at have en profitabel virksomhed i Danmark," siger Jørgen Jakobsen.

Og det kræver tid, for CSC har ikke i den tid de fleste regnskabstabeller strækker sig tilbage haft overskud i Danmark.

Senest afleverede selskabet et nærmest apokalyptisk resultat med et underskud på en lille milliard kroner.

Men internationalt forventer topchefen Mike Lawrie heller ikke at restruktureringen er overstået på en weekend.

CSC's restrukturering kommer til at tage mellem tre og fem år, har tochefen fortalt.

Fyringer giver nye muligheder

Jørgen Jakobsen overtog direktørstolen i Danmark for et par måneder siden, men har i længere tid været en del af den nordiske ledelse.

Derfor har han stor indsigt i det omfattende restruktureringsprojekt.

Han fortæller, at CSC i Danmark med de nødvendige afskedigelser bag sig nu kan begynde at se positivt fremad og fokusere på CSC i markedet.

"Med de tiltag vi har gennemført her, så går det den rigtige vej," siger Jørgen Jakobsen.

Han fortæller, at firmaet har en del udbud ude i hele Norden, men at han ikke ønsker at svare på, hvordan det i øvrigt går med salget.

"Ingen kommentarer," siger Jørgen Jakobsen til spørgsmålet.

Det er mindre end 10 måneder siden CSC sidst gennemførte en fyringsrunde. Her varslede CSC 450 afskedigelser i Norden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.