Artikel top billede

Protest: Udlevering af sundhedsdata for farlig for danskerne

Medicinalindustriens ønsker om at få udleveret tilsyneladende anonymiserede datasæt er uholdbar. For data kan spores tilbage til den enkelte patient, mener IT-Politisk Forening.

Hos IT-Politisk Forening er der ikke udelt begejstring over, at et af regeringens vækstteams forleden foreslog, at danske og internationale medicinalfirmaer skal have adgang til danskernes sundhedsdata.

Adgangen til sundhedsdata er ellers ment som en økonomisk løftestang, da medicinalindustrien efterspørger store datamængder fra Danmarks unikke mængde af sundhedsdata, som er indsamlet gennem en lang årrække.

Med de rette data til udpegning af meget relevante forsøgspersoner kan industrien forkorte udviklingstiden og -omkostningerne betragteligt i udviklingen af ny og forbedret medicin, hvilket eksempelvis medicinalgiganten Novartis fremhæver, også vil komme de offentlige danske sygehuse til gode.

På glidebane om privatlivets fred

Men hos IT-Politisk Forening fremhæver bestyrelsesformand Niels Elgaard Larsen, at vi er inde på en glidebane med hensyn til privatlivets fred, selvom at det indtil videre er lidt uklart, hvordan og hvilke sundhedsdata, der skal kunne udveksles og udnyttes kommercielt

"Bare fordi man fjerner navn og CPR-numre, betyder det ikke, at data er anonymiseret. Oplysninger om en persons køn, vægt/højde og behandlingsformer vil for rigtig mange patienter være entydige," forklarer bestyrelsesformanden til Computerworld.

"Det betyder, at hvis man i forvejen har adgang til big data, så kan man også identificere patienten. Så også oplysningerne om sygdomme og behandlinger er personhenførbare," fortsætter Niels Elgaard Larsen.

Anonymiteten forsvinder

Bestyrelsesformanden i IT-Politisk Forening peger på, at med tilpas mange data på hånden, vil alle og enhver til sidst kunne spores tilbage, selvom der ikke direkte står navn eller CPR-nummer i det udleverede data.

"Hvis man også ved, at du er en mand, er du en ud af tre millioner i datamængden fra de danske hospitaler. Hvis man også ved, at du er 190cm høj, vejer 88 kilo, er allergisk overfor boghvede, har brækket din lillefinger i en håndboldkamp i 2007 og bliver behandlet i Vejle, så er du formodentlig én ud af én," forklarer Niels Elgaard Larsen.

"Så den slags pseudonymisering sikrer ikke anonymitet. Det er ønsketænkning, som er ret almindelig især på sundhedsområdet," siger han.

Lige så usikkert som e-valg

Alligevel er Niels Elgaard Larsen ikke i tvivl om, at forslaget fra vækstteamet kan blive til virkelighed, hvis det møder politisk opbakning på Christiansborg.

"Desværre viser erfaringen, at hvis der er politisk opbakning til initiativer, bliver de gennemført uanset problemer i forhold til for eksempel privatlivskrænkelser, hvilket også gælder forslaget om e-valg," siger Niels Elgaard Larsen med henvisning til flere udfordringer, når Danmark borgerne går til e-valg næste år.

Glæde i it-industrien

Modsat skepsissen i IT-Politisk Forening er der glæde at spore i både medicinalindustrien og i it-industrien ovenpå forslaget om udlevering af danskernes sundhedsdata.

Medicinalfabrikanten Novartis har overfor Computerworld understreget, at medicinalfirmaerne slet ikke er interesseret i personhenførbare data, men derimod i big data-indsamling for at undersøge påfaldende mønstre og få udpeget relevante forsøgspersoner fra hospitalerne.

I it-brancheforeningen IT-Branchen mener man, at åbningen for udvekslingen af de danske sundhedsdata kan skabe en markant dansk styrkeposition og muligheder for eksport.

"Danmark har helt unikke grunddata med konsistente data igennem mere end 25 år. De danske sundhedsdata rummer et meget stort potentiale. Det er en guldgrube, der skabe en ny industri i Danmark, siger Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen.

"Hvis vi kan gå forrest i Danmark med at digitalisere velfærdsområderne og fungere som testland. Så kan vi skabe et meget stærkt afsæt for at kunne sælge nye velafprøvede sundhedsløsninger til hele verden," fortsætter hun.

Også hos Dansk Industri (DI) er der store forhåbninger til, at politikerne tager bolden op fra vækstteamets anbefaling om muligheden for udveksling af data mellem den offentlige sektor og medicinalindustrien.

"Vi ser frem til en strategi for sikker og smart udnyttelse af sundhedsdata. Der er stort potentiale ved at udnytte registerdata, som kan skabe ny og bedre medicin og sundheds-it," forklarer chefkonsulent Christian Graversen fra hos DI's it-forening ITEK i en pressemeddelelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere