Artikel top billede

Derfor skal Skat jagte skattesyndere i it-branchen

Det er til fordel for os alle, at vi kan se, hvor meget virksomhederne betaler i skat, mener SF. Se her hvorfor.

I kølvandet på den store skattesag mod Microsoft, hvor Skat kræver 5,8 milliarder kroner, er SF-ordfører Jesper Petersen blevet kritiseret for at blande sig i en konkret skattesag.

Computerworld har taget en snak med ham om kritikken, men også om den nye kurs omkring transfer pricing og de åbne skattelister.

Har Michael Aastrup-Jensen og Brian Mikkelsen ret i deres kritik af dig?

"Nej. Jeg har lavet 10 interviews, hvor jeg hver gang har sagt - at jeg ikke kan kommentere den konkrete sag, og at det kan vare lang tid, før vi ved, hvordan den endelig falder ud," siger Jesper Petersen og understreger, at han har luftet generelle holdninger til transfer pricing-området.

"Jeg tror, at de spiller professionelt provokerede for at finde en anledning til at kritisere".

"De burde hellere kommentere på, om de var vakse nok ved havelågen, da de var i regering og om Skat dengang så de multinationale selskaber godt nok i sømmene i transfer pricing-sagerne."

Jesper Petersen ser altså kritikken, som værende et forsøg på at dreje debatten væk fra indholdet af sagen.

Flere ressourcer til kontrol

Men omkring det indholdsmæssige: Vi har jo også set en SF-minister stå i spidsen for åbne skattelister og nu det her omkring transfer pricing. Ser vi en hårdere kurs over for eksempelvis multinationale it-virksomheder?

"I den forstand at der er strammet op på nogle regler, så ja. Der er et skærpet fokus på transfer pricing-området fra Skats side."

"Men det er også vigtigt at sige, at langt de fleste heldigvis betaler den skat, de skal."

"Så er der nogle, der går decideret over grænsen, og andre der tester grænserne i den praksis de anlægger."

"Og dér er det vigtigt med en ordentlig kontrol."

"Vi har sat flere ressourcer af til kontrol, og på den baggrund kommer der tilsyneladende flere penge ind i fælleskassen," fortæller Jesper Petersen.

Åbne skattelister skal myter til livs

SF-ordføreren forklarer, at de åbne skattelister faktisk er blevet til for blandt andet at komme "myter til livs".

"Rigtigt mange betaler den skat, som de skal. Jeg hører mange, der er glade for den åbenhed, fordi der er færre myter, og tingene bliver lagt åbent frem," siger han.

Brian Mikkelsen har til Computerworld fortalt, at de åbne skattelister vil koste it-arbejdspladser, fordi firmaer vil flytte ud? Hvad mener du om det?

"Det er jeg ikke enig i. De åbne skattelister giver anledning til at vise, hvor meget man betaler i skat."

"Der er typisk gode grunde til det, når en virksomhed ikke har betalt selskabsskat. Så det mindsker igen bare mystikken på området," siger Jesper Petersen.

Så sent som i sidste uge fik Danmark ros fra OECD for håndteringen på dette område, oplyser Jesper Petersen.

"Så jeg synes, det er en meget søgt kritik fra Brian Mikkelsen."

67 sager og rekord
Men er det ikke meget komplekst, for nogle af de store it-virksomheder har jo tusindvis af ansatte i Danmark, som betaler skat af deres indtægt, som går til fællesskabet?

"Det er rigtigt, men det er noget andet, end om selskabet betaler selskabsskat."

"Og som sagt er der mange, der betaler skat. Og for dem der ikke gør i et givent år, er der typisk rigtig gode grunde."

"Men der er også andre, hvor der er gode grunde til, at kontrollen øges. Det viser tallene fra 2012 fra Skat også."

Han forklarer, at Skat i 2012 har fundet et rekordstort beløb, hvor virksomheder har flyttet penge ud af Danmark, men hvor Skat mener overskuddet burde være beskattet i Danmark. Sagerne er ikke afsluttet.

"Det er 67 sager. Og nu må vi se, hvordan det ender. Men det ligner, at vi kommer til at se en ret stor ekstra indtægt fra 2012 fra transfer pricing området."

"Vi beder virksomheder betale den skat, som de skal. Hverken mere eller mindre," slutter Jesper Petersen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere