Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Er Microsofts Windows 8 en succes eller en fiasko?

ComputerViews:Flere og flere ting peger på, at salget af Windows 8 ikke er helt godt. Microsoft selv er dog ikke i tvivl: Salget vil inden længe stige voldsomt.

Hvordan vil Windows 8 blive omtalt, hvis vi kigger et par år ud i fremtiden?  

Vil det være et nyt upopulært Vista eller et succesfuldt og moderne operativssystem, som formåede at opnå en bred udbredelse blandt de mange Windows-brugere?  

Det endelige svar vil nok bære præg af, hvem man spørger.

Men målingerne er så småt begyndt at tikke ind, så det er måske slet ikke nødvendigt at vente med svaret. 

Windows 8 har dårligere tal end Vista

Sammenligningen med Vista ses allerede flere steder, og der er ikke tale om en positiv relation.

"Den seneste indikation peger på, at Windows 8 nok mere vil tegne sig som Vista end som 7'eren eller XP. Et kæmpende operativsystem, der aldrig opnår den udbredte popularitet, som Microsoft havde håbet på," skriver Preston Gralla for eksempel på en blog hos Compterworld.com.

Steven J. Vaughan-Nichols fra Zdnet.com går skridtet videre og kalder brugertilgangen hos Windows 8 for så patetiske, at det ikke engang kan følge med Vistas elendige tal.

Dårlige Windows-tider

Det er ikke kun sammenligninger med Vista, der er oppe at vende.

Der er mange andre ting, der peger i retning af nogle deciderede dårlige tider for 8'eren.

Således vil Microsoft ifølge IDC blot sidde på 4,7 procent af tablet-markedet i udgangen af 2013. Til sammenligning vil Google og Apple stå for henholdsvis 48,8 og 46 procent, viser analysen. 

Og herhjemme viser IT Barometeret endvidere, at mange danske it-chefer også dømmer 8'eren ude i deres virksomhed - i hvert fald i 2013.

Sidst men ikke mindst er nogle af de store pc- og hardware-producenter også begyndt at ytre deres utilfredshed med det nye styresystem.

Særligt er en asiatisk alliance begyndt at danne sig i form af Acer, Asus, Fujitsu og senest Samsung. Disse virksomheder har blandt andet fortalt om en ringe efterspørgsel på Windows 8 og Acer's CEO skulle tilmed have bedt Microsoft om at genoverveje styresystemet.

Windows 8 er klart en succes

Altså flere indikationer på, at Microsofts nyeste skud på stammen ikke bare buldrer afsted.

Men det er en forkert antagelse at tro, at Windows 8 ikke skulle blive en succes, og Vista-sammenligning er helt ude i skoven. 

Det mener Microsoft, der bestemt ikke sidder og ryster i bukserne og trykker F5 hvert andet sekund på salgsoversigten.

Så meget kommer Windows 8 til at sælge de næste par år

Det er i langt højere grad et fantastisk produkt, som blot hænger meget sammen med hardware-delen. 

"Windows 8 er en succes i forhold til det hardware, der bliver produceret. Vi er meget tilfredse med salget," siger den danske Windows-divisionschef hos Microsoft Martin Thorning Hansen og fortsætter:

"Jeg forventer også, at vi kommer til at se en acceleration - en acceleration, der kommer til at overstige et hvilket som helst tidligere operativsystem i udbredelse og takt med at, der kommer flere devices."  

Kan slet ikke sammenlignes med Vista

Og netop det faktum at der i dag er mange flere enheder, gør at sammenligning med Vista er taget noget ude af kontekst.

"En sammenligning med Vista er helt irrelevant, for da Vista blev lanceret var der måske tre millioner devices, der kunne gå på internettet. I dag er der 500-600 millioner, så procentsatsen vil i dag dække over langt flere enheder," siger Martin Thorning Hansen. 

Derfor giver det ikke megen mening at sammenligne tallene, som Zdnet for eksempelvis har gjort. 

"I dag er markedet eksploderet med tablets og smartphones. Det var langt nemmere at nå en brugermængde med Vista end med Windows 8," forklarer han. 

Hardwaren vil drive salget af Windows 8 frem

Det er særligt den nye hardware, der vil drive salget af Windows 8 frem, uddyber Martin Thorning Hansen.

Salgstallet for Windows 8 vil derfor hænge meget sammen med tilgangen af nye devices. 

"Jeg havde selvfølgelig håbet på, at vi havde fået flere devices klar fra start. Det havde vi ikke. Men det er selvføgelig ny og spændende hardware, der er med til at udbrede Windows 8," siger han og tilføjer: 

"Med det in mente, så går det, som jeg havde forventet - hvilket faktisk er positivt i forhold til det med hardwaren."

Her står vi nu

Det samlede billede er således - at spørger man Microsoft, er der kun en vej frem for Windows 8 - og det er fremad. Udbredelsen af styresystemet skal nok accelerere i takt med at flere spændende og nye devices bliver lanceret. 

Men der er stadig ondsindede røster, der ikke er særlig begejstrede for de nye vinduer. De asiatiske hardware og pc-firmaer fortæller om en ringe efterspørgsel, mens diverse analytikere næsten dømmer Windows 8 som en fiasko. 

Så hvem har ret? 

I sidste ende står brugerne heldigvis som dommer - lige meget hvor meget Microsoft eller analytikerne prøver at presse det ene eller det andet ned i halsen på dem. 

Windows 8 skal nok komme ud til forbrugeren, og vi vil se en vækst, men hvor eksplosiv udbredelse af Windows 8 bliver i løbet af de næste par år, vil i store træk komme an på forandringsvilligheden hos brugerne, hvad enten 8'eren på nuværende stadie er en succes eller fiasko.

Læs også: 
Så lille bliver Microsofts andel af tablet-markedet

Mange danske it-chefer lunkne over for Windows 8

Computergigant: Derfor er Windows 8 ikke særlig godt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.