Artikel top billede

TDC og fiberbranche: Derfor falder konkurrenters ideer til jorden

Hverken TDC eller fiberbranchen kan bakke op om konkurrenters forslag til ny telepolitik. Læs hvorfor her.

Læs også: Teleselskaber: Sådan bør Danmarks telepolitik se ud
 
Fornylig fremlagde fire utilfredse teleselskaber deres bud på en alternativ telepolitik.

Telia, Telenor, Global Connect og Concepy mener, der er brug for at rette op på, hvad de opfatter som unfair konkurrence på telemarkedet, især forårsaget af TDC's ejerskab af kobbernettet. 

Som et af syv punkter foreslår de fire selskaber "en tydeligere opdeling af TDC's infrastruktur og TDC's forretningsenheder" og taler også om, at der alternativt kan "etableres en fælles produktionsplatform for hele telesektoren."

Intet nyt under solen

TDC's juridiske direktør Miriam Hvidt mener, at forslaget er gammel vin på nye flasker, og hun har svært ved at se, hvordan konkurrenterne helt konkret forestiller sig, ideen skulle udmøntes i praksis.

"Vi tror ikke, det har nogen gang på jorden. Det har jo været oppe mange gange før, at nogle mener, at man ved nærmere eftertanke skulle have lavet en anden konstruktion, da man solgte netværket og privatiserede TDC for mange år siden. Men det valgte man jo så ikke at gøre, og jeg ved ikke, om de forestiller sig, at man skulle nationalisere netværket igen, og hvor pengene til det skulle komme fra," lyder det undrende fra Miriam Hvidt, som uddyber:

"Det er jo en model, man kender fra DSB og Banestyrelsen, og der kan man også diskutere, om det for alvor har fremmet togdriften og investeringerne i jernbanenettet. Men hvad der er mere væsentligt, så har jeg svært ved at se, hvorfor det skulle fremme investeringslysten i netværket."

Når det er sagt, er det ikke alt i konkurrenternes udspil, TDC ryster på hovedet af.

"Vi mener også, at der skal åbnes adgang til elselskabernes fibernet, og vi er også enige i, at det skal være lettere at opstille mobilmaster og hele delen med øget offentlig efterspørgsel. Men det ligger også i regeringens seneste bredbåndsudspil," siger hun.

Den opmærksomme læser har måske bemærket, at fiberbranchen, der normalt ikke lader en mulighed for at råbe højt om unfair TDC-konkurrence passere forbi, ikke har allieret sig med de andre TDC-kritikere.

Dansk Energi: Vi har ingen regionale monopoler

Dansk Energi hævder dog at være glade for konkurrenternes opråb.

"Vi hæfter os ved, at der er andre end os, der mener, at vi har en særlig udfordring i forhold til at skabe et alternativ til det gamle telemonopol på området for kabelbaseret bredbånd," lyder det Thomas Woldiderich, chefkonsulent hos Dansk Energi.

Men selv om de to parter er enige om, at TDC's magt er for stor, stopper enigheden når det gælder prissætningen på kobber.

For i modsætning til teleselskaberne har fiberselskaberne ikke nogen interesse i en lavere kobberpris, da det vil gøre fiber relativt dyrere og dermed mindre konkurrencedygtigt.

"Vi har den holdning, at priserne på kobbernettet skal være balanceret for på den lange bane at fremme en alternativ infrastruktur til TDC, og vi er godt klar over, at det er en balance mellem en tjenestebaseret- og infrastrukturbaseret konkurrence. Men sætter man prisen for lavt, som de i forslaget appellerer til, så undergraver det selvfølgelig incitamentet til at investere i infrastruktur. Lige nu ligger prisen fint," lyder det fra Thomas Woldiderich.

Men uenigheden stopper ikke her.

Ikke rimeligt

For teleselskaberne mener ikke, det er rimeligt at leve med højere kobberpriser, hvis man samtidig ikke har lov til at få adgang til fiberselskabernes net.

"Det hidtidige princip i telereguleringen om at benytte en relativ dyr prissætning af kobbernettet for at understøtte etablering af alternative infrastrukturer sikrer ikke konkurrence til fordel for forbrugerne, hvis man samtidig tillader, at ejerne af de alternative infrastrukturer må udelukke andre teleselskaber fra deres net," skrev teleselskaberne også i gårsdagens brev.

En holdning, der deles af TDC, mens Dansk Energi på dette punkt står alene med deres opfattelse af tingene.

"Der er tale om at sikre alternativer til det tidligere telemonopol, og der er ikke tale om regionale monopoler i nogen som helst forstand, for du har altid muligheden for at springe over på en alternativ infrastruktur. På nær i København/Nordsjælland hvor TDC sidder på det hele, og der opfordrer vi myndighederne til at gribe ind," udtaler Thomas Woldiderich og tilføjer, at hver tredje dansker bor i dette område:

Desuden mener han, at teleselskaberne selv kan smøge ærmerne op.

"Hvis man skulle gøre noget for Telias og Telenors side, så kunne de jo også bare fatte spaden selv og begynde at grave i de områder, hvor Danmark er underforsynet. Det er jo trods alt to af verdens største teleselskaber."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.