Artikel top billede

Sådan fungerer maskinrummet bag gigantiske eBay

Det gigantiske online-handelsmarked eBay lever af dets 100 millioner brugere, der sælger og køber alt fra laserpointers til Ferrari Enzo. Se her hvor meget data, der egentlig er tale om.

Teradata Universe Copenhagen 2013: Der er gang i serverne hos det amerikanske multinationale handelscentrum, eBay, der har godt 100 millioner brugere. 

Det første salg hos mastodonten var efter sigende en ødelagt laserpointer, men der er sket meget siden virksomhedens opstart i 1995.

I dag er produktkataloget noget større, og det er den data, der indsamles også.

Hvert eneste bruger-klik bliver eksempelvis omsat til nuller og ettaller.

"Vi indsamler informationer fra alle vores applikationer, så et klik er ikke bare et klik. Det vil nemlig få en række moduler til, at blive aktiveret, og derefter sætte gang i en mindre kædereaktion af endnu flere programmer over alt på vores cirka 50.000 servere," siger Tom Fastner, seniorarkitekt hos eBay. 

Så meget data indsamles

Der samles således en del data fra millionvis af brugere. 

Faktisk så meget, at man hver dag må smide det meste ud.

"Der bliver genereret omkring 150 terabytes intern data hver dag. Det er klart, at ikke alt er lige interessant, og meget af det bliver smidt væk. Kogt ned bliver det nok til omkring to terabytes struktureret data og 10 terabytes semistruktureret data," siger Tom Fastner.

Til sammenligning har GovCERT's censornetværk på 11 måneder overvåget og analyseret 752 terabyte netværksdata. Det kan du læse mere om her. 

Svimlende data-tal

Omsat til rækker og rå data er det helt svimlende. 

"For nogle uger siden nåede vi en milepæl med fire billioner rækker og 3.5 petabyte rå data," siger Tom Fastner.

Og det er ikke bare for at vise sig frem, at der bliver samlet så meget data.

Alt hvad der indsamles har de mange analytikere fri adgang til.

"Vi får resultater ind fra forskellige eksperimenter hver eneste dag, og vi får en afsluttede meget dybdeborende analytics-rapporter, der kigger på omkring 50-100 KPI'er," fortæller han.

Det bliver de enorme datamængder brugt til

Det bliver det brugt til

Et meget vitalt område for eBay er hele tiden at opretholde et højt niveau af brugertillid til systemet.

Derfor skal der være sikkerhed for brugerne, når de køber ting fra en person, de overhoved ikke kender.

Her er det meget data til gavn.

"Vi producerer ikke produkterne på eBay, vi ejer dem ikke og vi shipper dem bestemt heller ikke. Så det er meget vigtigt for os at de processer, der foregår, kan analyseres og være med til at reducere risicis," siger han.

Et andet område, hvor man bruger big data er applikationsområdet.

"Min favorit er Moters. Med din mobil kan du for eksempel taget et billede af din bils identifikationsnummer og vupti, så har du med et klik adgang til alle relevante reservedele," siger Tom Fastner.

Købte en Ferrari Enzo fra sin mobil

Ifølge Tom Faster blev der sidste år udvekslet lidt over 455 milliarder kroner på eBay, og mobilområdet er blevet mere og mere centralt.

"De mobile enheder er i rivende udvikling, og det er et område, vi har prioriteret højt i mange år. Sidste år blev der alene udvekslet omkring 79 milliarder kroner på mobile enheder. Så det er kæmpe summer. Forleden dag købte en person for eksempel en lille lækker gul Ferrari Enzo for lidt over 8 millioner kroner fra sin mobile enhed. Så det er en fantastisk udvikling," slutter han.

Læs også:
Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Derfor ændrer big data alt ved din data-håndtering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.