Artikel top billede

Dom: It-gigant skal betale forsvaret 187 millioner

Dansk forsvar kan se frem til en tilbagebetaling på 187 millioner kroner fra it-gigant, har en dom i Højesteret slået fast.

Højesteret har netop afsagt en dom omkring ophævelse af en it-kontrakt om levering af et it-system til Forsvaret.

It-giganten Saab AB og Forsvarets Materieltjeneste indgik i 2007 en kontrakt om "levering af et it-system benævnt DACCIS fase 2."
 
Men af en pressemeddelelse fra retten fremgår det, at Forsvaret havde ret til at ophæve kontrakten, såfremt den aftalte dato for godkendelse af en milepæl undervejs blev overskredet.

I 2008 opsagde Forsvaret kontrakten og krævede 143 millioner kroner tilbage.

Parterne var åbenlyst uenige - og sagen havnede i første omgang i Sø og Handelsretten, der bestemte, at Forsvaret skulle betale 44 millioner kroner.

Milepæl ikke bestået

Men Højesteret er altså helt uenig.

"Højesteret udtalte, at Saab under den aftalte test, der skulle finde sted ved milepæl OC, havde undladt at teste en række krav, der var fastsat i kontrakten, og milepæl OC var derfor ikke bestået," hedder det.

Konklusionen er altså klar:

"På denne baggrund havde FMT (Forsvaret, red) ret til at ophæve kontrakten og krav på tilbagebetaling af 143.024.826 kr.," hedder det i meddelelsen.

Her kan du iøvrigt også læse hele dommen

Men dertil kommer de penge Forsvaret betalte efter dommen i Sø og Handelsretten.

Ergo hedder det i dommen fra Højesteret:

"Saab AB skal til Forsvarets Materieltjeneste betale 187.100.783 kr. med procesrente af 143.024.826 kr. fra den 26. marts 2008 til den 3. november 2010 og af 187.100.783 kr. fra den 4. november 2010."

Og så kommer der sagsomkostninger for Sø- og Handelsretten og Højesteret oveni, der også skal betales af Saab AB.

Her er beløbet 12.900.751 kroner.

Læs også:

Forsvaret skrotter it-system: Leverandør uforstående

Forsvars-koks fører til fyringer hos Saab Danmark

Forsvaret i kamp for at hente skandale-millioner hjem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.