Artikel top billede

Big data-topchef: Firmaer overser mulighederne i denne teknologi

Mød en af de mest magtfulde mænd indenfor big data og hør, hvad han mener om dit privatlivs fred i dataanalyse-samfundet, hvor vi konstant vil blive målt og vejet af alt og alle. Her er et kig om på skyggesiden af big data-medaljen.

Interview: Han hører til blandt de mest magtfulde personer indenfor big data og BI, men hans fremtoning signalerer ikke umiddelbart magt.

Mikael Hagstrom fra SAS Institute er ikke så høj, og øjnene er rare. Han er iført den nypressede business-beklædning med hvid skjorte og gult slips, og han går med lidt stive kropsbevægelser.
 
Hans udgangspunkt er teknologien, men det er en rigtig god næse for forretningen, der har banet hans vej til de bonede gulve. 

Da jeg møder ham i København, har han tilbragt 27 af de seneste 30 dage på hotelværelser. En vaskeægte forretningsnomade.

Han kommer fra oprindelig fra Sverige, men i dag lever han i North Carolina i USA, blot nogle få kilometer fra SAS Institutes hovedsæde, hvor han er næstkommanderende og har ansvaret for over halvdelen af virksomhedens omsætning, der kommer fra 48 lande.

Data vælter ind - nu skal der analyseres

Big data ligger helt i toppen af analysehuset Gartners mest hypede teknologier. Det er it-afdelingernes nye sort.

Og med god grund, vurderer Mikael Hagstrom:

"For to år siden eksisterede 80 procent af de data, vi har i dag, slet ikke."

"Dataudviklingen er ikke den store overraskelse, den har vi kendt længe. Men den teknologiske udvikling betyder, at mange af de tanker vi har haft om at udnytte dette indhold, er begyndt at blive til virkelighed," fortæller han.

I Danmark er big data-løsningerne begyndt at pible frem, men endnu er Danmark og Norden ikke helt fremme i it-sandalerne med de hvide sokker på big data-området. 

Måske har vi brug for at tænke os om.

Bagsiden af big data-medaljen

Der er nemlig både en sort og en hvid side af medaljen, når man taler big data og den enorme registrering af (personlige) data, der er forbundet med eksempelvis købsanalyser.

Som samfundsborger og forbruger i den strøm af registreringer som big data-teknologien vil medføre, frygter jeg for en så massiv registrering af min gøren og færden, at den kommer helt ud af kontrol. Helt nye områder som eksempelvis supermarkeder og banker vil opbygge kundeprofiler med data om mig, bag min ryg. Er dette totalovervågningssamfund ikke et kæmpe skråplan for privatlivets fred?

"Det er et vigtigt tema, og det er langt fra helt tydeligt endnu, hvordan den personlige integritet skal håndteres i big data-samfundet. Faktisk er det stadig et generelt problem på nettet," siger Mikael Hagstrom.

"Men der er også rigtig mange gode ting forbundet med big data, eksempelvis indenfor behandling af diabetes, hvor man er langt fremme. Big data er stadig er en lukket verden for borgeren, og i øvrigt også for mange virksomheder. 

Derfor er det er stort behov for information, kommunikation og gennemsigtighed om, hvad vi vil have eller ikke vil have."

Læs også: Sygehus-it gennempløjer dine data - her er resultatet.

Brugerrevolution

Er I ikke bange for en modreaktion fra brugerne, når de bliver bevidste om, at de hele tiden registreres, og at disse data analyseres, så eksempelvis handlende kan få snablen ned i folks tegnebog? 

"Jo, det er der helt klart en mulighed for, og der er allerede eksempler på det. Det er en balance, og ny teknologi kan altid udnyttes til 'forkerte' formål. 

Banker, telefirmaer og de øvrige virksomhederne har et ansvar for kommunikation, ellers får de et troværdighedsproblem, men også politikerne skal på banen. Der mangler en politisk tilgang til hvilke rammer, vi vil have i analysesamfundet.

På den anden side er fordelene simpelthen for store til, at vi skal lægge teknologien fra os på den baggrund. Men der skal være valgmulighed for den enkelte.

Vi må dog ikke glemme borgernes magt i den kamp. Den magt bliver også skærpet betydeligt, når virksomhederne skal tage hensyn til krav og kritik. På den måde kan forholdet måske blive mere jævnbyrdig." 

Er der ikke en risiko for, at store dele af erhvervslivet bliver monopoliseret, fordi det bliver nogle få og meget store spillere, der har råd til de helt store og forkromede big data-løsninger, der kan fange forbrugerne. Derved bliver konkurrencen og forskelligheden sendt til tælling af dem, der har flest penge, og derved er bedst til at analysere forbrugeradfærd?

"Nej, det tror jeg ikke. Det er korrekt, at når en branche, eksempelvis bankerne, begynder at anvende dataanalyse, så må de øvrige følge med, men jeg vurderer, at det giver bedre løsninger og muligheder for, at en virksomhed kan differentiere sig fra de øvrige. Det vil give grobund for ny innovation, og derved bedre forhold for udvikling i samfundet." 

Læs også: Big data vil stikke snablen dybt ned i din pung

I hvilken retning er big data-udviklingen på vej hen?

"Der er stadig lang vej til de visioner og forestillinger, vi har i dag. Mange firmaer har endnu ikke fået øjnene op for mulighederne, der er i dataanalyse, og borgerne mangler også en forståelse og information om muligheder og løsninger.

Så det handler i stort omfang om at realisere versionerne." 

Hvad er SAS Institutes næste fokusområde?

"Det er helt klart den mobile platform. Her er der rigtig mange muligheder, som vi ikke har set så meget på endnu. Vi udnytter endnu ikke analyse af netværks-data i særlig stor stil, så det er et fokusområde for os."

 

Stor mangel på kloge it-folk inden for nyt vækst-område 

Total overvågning på nettet: Denne teknologi holder snushanerne effektivt fra døren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere