Artikel top billede

Supersvindler: Så nemt er det at stjæle din identitet

Verdens måske største identitetstyveknægt har netop besøgt Danmark. Læs her, hvorfor det bliver nemmere og nemmere for id-tyvene at stjæle din identitet.

Den digitale tidsalder har gjort det meget nemt at svindle og fuske. Det mener den tidligere identitetstyv og finans-svindler Frank William Abagnale, der med sine evner som super-identitets-tyv har inspireret til Steven Spielberg-filmen "Catch Me If You Can".

"På grund af den moderne teknologi er det blevet flere gange nemmere at bedrive svindel i dag, end dengang jeg startede min karriere som kriminel," siger Frank Abagnale, der begyndte med at bedrive id-tyveri som 16-årig i 60'ernes New York.

Særligt sociale medier som Facebook har gjort det meget nemt for ondsindede personer at foretage id-tyveri, mener 65-årige Frank Abagnale, der i dag arbejder for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som rådgiver.

Ifølge Frank Abagnale er netop id-tyveri og tabet af privacy noget af det alvorligste, du kan udsættes for, og Frank Abagnale mener da også, at du er fortabt, hvis dit privatliv kompromitteres.

Den amerikanske id-tyveknægt besøgte Danmark i forbindelse med et seminar, der blev arrangeret af den amerikanske virksomhed Affinion, der er specialister i beskyttelse mod identitetstyveri.

Det hele er nemmere i dag

Da Frank Abagnale i 60'erne og 70'erne gjorde det til sin levevej at indkassere penge via forfalskede checks, foregik det hele på en noget mere besværlig måde.

"I dag vil det være mange gange nemmere, end da jeg gjorde det. Teknologi afføder kriminalitet. Sådan er det, og sådan vil det altid være," siger han.

"Teknologi afføder kriminalitet. Sådan er det, og sådan vil det altid være"

Dengang krævede det knofedt og hårdt arbejde, når der skulle bedrives check-svindel.

"Jeg brugte blandt andet én Heidelberg trykmaskine til at forfalske checks med. Den kostede 1 million dollars [5,5 millioner danske kroner, red.], var cirka 30 meter lang og 6 meter høj, derudover krævede den to andre personer til at operere den, men jeg byggede stilladser rundt om maskinen og styrede det hele selv," fortæller han og fortsætter:

"Der var farve-separatorer, negativer, forskellige trykplader, skrifttype-indstillinger, kemikalier til at lave pladerne, så det krævede evner og meget tid. I dag kan du gøre alt det hele fra en lille laptop."

Jeg ved alt om dig om syv sekunder

Den i dag 65-årige FBI-rådgiver fremhæver, at vi i dag lever i et samfund, hvor vi er alt for ukritiske om, hvilke oplysninger vi lægger på internettet.

"Vi lever i en verden med alt for meget information, og det er i dag alt for nemt at opstøve private oplysninger om sit udvalgte offer," mener Frank Abagnale.

Han fremhæver særligt Facebook som et fremragende informationsbibliotek for identitetstyve.

"Men jeg har ikke noget problem med Facebook, så længe folk bruger det på en sikker måde, men de fleste folk, bruger ikke Facebook sikkert," fortæller den 65-årige FBI-rådgiver.

Frank Abagnale har ikke selv en Facebook-konto, og han anbefaler blandt andet, at du som bruger ikke lægger billeder op af dig selv, hvor dit ansigt ses i fuld profil, som du kender det fra et pas-billede.

"Med en applikation på min telefon kan jeg hurtigt finde frem til stort set alle informationer omkring dig," siger han.

Softwaren, som kan finde dine oplysninger, hedder Pitt-Patt og er oprindeligt udviklet af forskere fra MIT til de amerikanske efterretningstjenester og er siden er blevet opkøbt af Google.

"Med Pitt-Patt kan jeg tage et billede af dit ansigt i lufthavnen, og syv sekunder efter ved jeg, hvem du er, fordi softwaren gennem ansigtsgenkendelsen kan finde frem til din Facebook-profil," fortæller Frank Abagnale.

Sådan begyndte id-tyveriet

Frank Abagnale id-tyveri opstod ud af pengemangel, da han som teenager flygtede fra det hele efter forældrenes skilsmisse.

"Jeg fik hurtigt vareudleverings-job, men kunne ikke leve af min løn, fordi aflønningen afhang af alder. Derfor fandt jeg på at ændre et ciffer på mit kørekort, og vupti så var jeg blevet 10 år ældre. Men jeg kunne stadig ikke få penge nok," fortæller han.

Efter de første små og succesfulde svindelnumre begyndte Frank Abagnale at foretage økonomisk svindel ved at forfalske checks og indløse dem til egne konti. Men ved at sætte penge ind til sig selv kunne politiet nu spore ham, og Frank Abagnale måtte sande, at han var eftersøgt.

Derfor opstod et behov for at skjule hans egen identitet og i stedet misbruge andres. På den måde kunne Frank Abagnale rent ud sagt flyve under politiets rader.

"Flypiloter har høj troværdighed og myndighed i samfundet, så jeg besluttede mig for at udgive mig for at være pilot," fortæller Frank Abagnale og fortsætter:

"Jeg fik utroligt nemt fat på en fly-uniform fra flyselskabet Pan American, simpelthen bare ved at ringe til dem og sige, at min uniform var blevet væk."

Med sin nye identitet som co-pilot i Pan American i hånden fik Frank Abagnale stort set fri adgang til alle nationale og internationale flyafgange i hele verden, og det er estimeret, at han i perioden som 16- til 18-årig fløj 1,6 millioner kilometer i over 250 fly til og fra 26 lande.

"Alt det du vurderer til at være værdiløst, har værdi for andre"

Fanget og udleveret til Sverige
Heldet slap dog op for den fiffige id-tyv, da han blev arresteret i en fransk lufthavn i 1969. Herefter måtte Frank Abagnale nu tilbringe tid i fængsler i både Frankrig, Sverige og USA.

"Det var nu ikke helt dårligt alt sammen. Fængslet i Sverige lå over for Malmø Universitet, så jeg kunne se alle de flotte kvindelige studerende fra min celle," fortæller Frank Abagnale.

Men allerede efter at have afsonet omkring fem år af sin dom på i alt 12 år blev han løsladt.

"Jeg blev kontaktet af de amerikanske myndigheder, som tilbød mig arbejde i FBI, hvis jeg ville fortælle dem om alle mine metoder," siger Frank Abagnale, der accepterede uden at tøve.

I dag arbejder han stadig for det amerikanske forbundspoliti, hvor han i alt har været i 37 år.

Hold informationerne tæt til kroppen

Frank Abagnale tænker sig grundigt om, hver gang han behandler sine egne personlige informationer. Han makulerer blandt andet al sin post, fordi han vil sikre sig, at ingen oplysninger kommer i hænderne på andre.

"Alt det du vurderer til at være værdiløst, har værdi for andre," siger han.

Derudover sørger han også for at undgå at lægge personlige informationer om sig selv på internettet.

"Jeg har ingen Facebook-konto, fordi alt du siger eller skriver på Facebook, vil forblive der for evigt."

"Privacy er det eneste, du har tilbage. Hvis du lader andre tage den fra dig, er du fortabt"

Uden privatliv er du fortabt
"Privacy er det eneste, du har tilbage. Hvis du lader andre tage den fra dig, er du fortabt," afsluttede Frank Abagnale sin tale til Affinion's seminar.

Hvordan harmonerer dit afsluttende privacy citat med de seneste fem måneders afsløringer af NSA's hemmelige indsamling af private oplysninger?

"Har amerikanske myndigheder lyttet til telefonopkald og læst e-mails? Ja, og det er foregået hele tiden, det er ikke nogen ny ting. I FBI griner vi af, at medierne laver en stor ting ud af afsløringerne. For hvor har medierne været? Vi har jo aflyttet telefonopkald og læst e-mails i 20 år, så det er ingen stor ting."

Men det betyder jo, at privacy for borgerne allerede er tabt?

"Ja, men det er foregået i evigheder. Det er en del af livet, og myndighederne giver ikke op. De amerikanske myndigheder aflytter, fordi vi kender konsekvenserne af ikke at gøre det. Myndighederne går mere op i at beskytte landets generelle sikkerhed, borgerne og infrastrukturen, end de bekymrer sig om borgernes individuelle privatliv."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere