Artikel top billede

Tre gode tip: Sådan sletter du digitale fodspor på sociale medier

Vil du være anonym på LinkedIn, og er du træt af at folk kan se dine Instagram-likes på Facebook?

Vi efterlader os en hel bunke af spor, når vi færdes på sociale netværk. Spor, som vi ikke nødvendigvis ønsker at efterlade os.

Indledningsvis bør vi nok slå fast, at hvis vi ønsker fuldstændig anonymitet, så bør vi nok slet ikke være aktive på sociale medier.

Men med lidt omtanke, kan vi minimere antallet af overflødige informationer, som vi efterlader os. 

Vi har udvalgt tre simple trick, men der findes naturligvis langt flere, som du er velkommen til at byde ind med i kommentarfeltet.

1. Sådan kan du surfe anonymt på LinkedIn

I modsætning til eksempelvis Facebook, så efterlader du spor, når du færdes på LinkedIn.

Det vil sige, at folk kan se, hvis du besøger deres profiler og du kan se, hvis de besøger din.

Det kan naturligvis være praktisk, men i mange tilfælde vil du måske helst være fri for, at forretningsforbindelser eller potentielle kunder kan se, at du har "stalket" deres profil.

Heldigvis er det muligt at så slå funktionen fra.

Det kræver blot, at du går ind i menuen "indstillinger og privatliv." Den finder du ved at klikke på dit profilfoto oppe i højre hjørne.

Herefter klikker du på punktet: "Vælg, hvad andre medlemmer kan se, når du har kigget på deres profil". Her kan du vælge mellem tre muligheder.

- Folk kan se alle dine oplysninger.

- Du oplyser ikke dit navn eller firma, men blot din position og branche.

- Du er helt anonym.

Vælger du at være anonym, skal du dog være opmærksom på, at du også fjerner muligheden for at se, hvem der besøger din egen profil. 

2. Undgå at dele Instagram-likes på Facebook

Facebook og Instagram er blevet tæt integreret efter, at den populære foto-app blev opkøbt af Facebook for halvandet år siden.

En af konsekvenserne af den stigende sammensmeltning mellem de to medier er, at Instagram gerne vil dele din aktivitet med dine Facebook-venner - eksempelvis ved automatisk at dele de billeder, som du liker på fototjenesten.

Er du træt af det, så kan du slå funktion fra.

Slet dine fodspor på Instagram og Facebook

Det kræver blot, at du åbner Instagram. Går ind på din profilside og vælger det lille tandhjul i højre hjørne. 

Vælg herefter "indstillinger for deling" og dernæst Facebook.

Her kan du helt vælge at frakoble forbindelsen mellem din Facebook-konto og din Instagram-konto, eller du kan blot vælge at fravælge punktet: "Del synes godt om-tilkendegivelser". 

3. Pas på de offentlige Facebook-updates

Når du skriver opdateringer på Facebook, bør du være opmærksom på, om dine opdateringer er offentlige eller private. 

Er en opdatering markeret med et ikon, der viser en jordklode, så er det fordi den er synlig for alle, mens ikonet, der viser en silhuet af to mennesker, indikerer, at opdateringen kun er synlig for dig og dine venner. 

Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet, men det er afgørende, at man træffer et valg og er bevidst om, hvilket publikum man har. 

Men hvor de fleste af os i dag er bevidste om, hvordan indstillingerne er for vores egne opdateringer, så er det også en god ide at holde øje med, hvordan indstillingerne er for de opdateringer vi kommenterer på er. 

Det er en lumsk detajle, som ikke alle er opmærksomme på.

For "liker" eller kommenterer vi på en offentlig opdatering fra en ven, så er vores kommentar ikke blot synlig for vores ven og vennens venner.

Den er synlig for alle, og den vil ofte også få en prominent placering i dine egne venners "nyheds-feed".


Læs også:
Sådan gør du dit online-liv irriterende sikkert 

Google-chef: Glem sex-snakken - oplys dine børn om privacy 

Skjul frække Facebook-updates for chefen og svigermor
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere