Artikel top billede

Anmeldernes dom: Så imponerende er den nye lette iPad Air

Den er lettere, tyndere og lynhurtig. Men skal du kaste dine penge efter den?

Apple stiller kommende iPad-købere over for et svært valg:

Skal de vælge den store iPad Air eller den helt nye iPad Mini med retina-skærm? 

Sidstnævnte bliver først sat til salg om en måneds tid, mens iPad Air lander på hylderne på fredag, og derfor er de første anmeldelser allerede dukket op i de amerikanske medier.

IPad Air er identisk med den store 10" iPad, der tidligere blot hed "iPad".

Det nye navn afspejler iPad'ens største, men helt håndgribelige nyskabelse: Formfaktoren.

IPad Air vejer 28 procent mindre, er blevet 20 procent tyndere og 9 procent smallere end sin forgænger.

Det gør ifølge gadgetsiden Engadget en markant forskel, når du sidder med den i hånden.

"Surprise. IPad Air er den bedste iPad, som vi har anmeldt. Det er dog også den 10-tommer tablet på markedet, der er mest behagelig at holde i hånden," skriver Engadget.

Intet kompromis

Den samme dom lyder fra den amerikanske avis Wall Street Journals anmelder Walt Mossberg, der ligeledes fremhæver, at den lavere vægt gør den betydeligt mere bekvem at håndtere.

"Og det har været muligt uden at gå på kompromis med iPad'ens markedsledende batteritid," skriver Wall Street Journals anmelder.

Selv om iPad Air er blevet udstyret med et batteri, der har lavere kapacitet end den forrige iPad, hævder Apple, at iPad'en har den samme 10 timers batteritid som de tidligere modeller.

Og ifølge anmelderne er batteritiden enddog blevet endnu bedre. Ifølge Wall Street Journals test kan iPad'en afspille hd-videoer uafbrudt med skærmbelysning på 75 procent i hele 12 timer og 13 minutter. Alt sammen mens den er på Wi-Fi og henter e-mails i baggrunden.

"Det er den bedste batterilevetid, som jeg endnu har registreret på nogen tablet," skriver Mossberg.

Ny A7-processor

IPad Air er udstyret med Apples helt nye A7-processor på 64-bit, der også sidder i iPhone 5s. Den nye processor skulle ifølge Apple gøre den dobbelt så hurtig som den forrige iPad.

Lynhurtig: Processor på laptop-niveau

Ifølge Engadget vil du først og fremmest opleve hastighedsforbedringen, når du afvikler spil og meget grafiktung apps. 

Der er dog ingen tvivl om, at den nye iPad Air er ekstrem kraftfuld, selv om den ikke er udstyret med en quad-core-processor ligesom mange af de konkurrerende tablets.

Apple-bloggeren John Gruber, der har bloggen Daring Fireball, har foretaget en benchmark-test af iPad Air, der viser, at den er lige så hurtig som en Macbook Air fra 2010. 

"A7-processoren i iPad er en massiv ydelsesmæssig opgradering i forhold til tidligere iPads. Hvad der er endnu mere vigtigt og fascinerende er, at processoren løfter iPad Air op på niveau med ældre Macs og pc-laptops," skriver Gruber. 

To næsten identiske iPads

Indtil nu har Apples hurtigste processor været forbeholdt den store iPad. Men med de seneste udgaver er både den store iPad Air og den mindre iPad Mini blevet udstyret med A7-processoren. 

Det vil sige, at de to iPad-modeller er blevet næsten identiske.

Designet er næsten ens, og de har også fået samme skærm med samme opløsning - dog med den forskel, at iPad Air har en pixeltæthed på 264 ppi, mens den nye iPad Mini med retinaskærm får en betydeligt højere pixeltæthed på 326 ppi. Det skyldes, at de mange pixels bliver proppet ind på Miniens mindre skærm.  

Ifølge teknologibloggen Techcrunch er det dog i praksis svært at se forskel på de to retina-skærme. 

"Når du bruger enhederne, vil det være svært for dig at skelne skærmene fra hinanden. De er begge fantastiske, og det er de to skærme på markedet, der har den bedste kvalitet, når du medregner farvegengivelse, betragtningsvinkel og andre visuelle egenskaber," mener Techcrunch-anmelder Darrel Etherington.

Hvad skal du vælge?

Anmelderen har endnu kun haft "hands-on" adgang til iPad Mini, så den endelige dom i opgøret mellem Apples to iPads må vi vente med, indtil vi også har en detaljeret anmeldelse af iPad Mini med retina-skærm.

Men allerede nu vurderer Techcrunch' anmelder, at valget mellem iPad Mini og iPad Air blot bliver et spørgsmål om, hvilken skærmstørrelse du føler dig mest komfortabel med. 

Men er iPad Air også det bedste køb, du kan gøre, hvis du skal købe en tablet?

Ifølge Engadget vil konkurrencen på tablet-markedet formodentlig blive så hård i løbet af de næste år, at det bliver stadigt sværere at give et definitivt svar på dette spørgsmål:

"Selv om Air vil blive ved med at være et solidt valg på grund af sin størrelse, vægt, ydelse og batteritid, får du med Nexus 10 også en glimrende ydelse til en lavere pris," vurderer Engadget.

Wall Street Journal konkluderer ligeledes, at prisen, der i Danmark starter ved 3.700 kroner, bør være det eneste, der kan afholde forbrugere på tablet-jagt fra at købe den nye iPad Air. 

"Hvis du har råd til den, er den nye iPad Air den tablet, som jeg vil anbefale, hands down," skriver Walt Mossberg.

Læs også:
Her er Apples nye iPads: Tyndere, hurtigere og med nyt navn 

Apple-stifter om iPad Air: Sådan en gider jeg i hvert fald ikke eje
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere