Artikel top billede

Sådan vil danske telefirmaer forbedre din mobil-dækning

Alt for mange steder halter det med mobildækningen indendørs. Se her, hvad de fire store danske teleselskaber har tænkt sig at gøre ved problemet.

I mange bygninger har mobilsignalerne det svært. Enten er der slet intet signal, ellers også er det signal, der er, ikke noget, det er værd at ringe hjem om. 

Erhvervs- og Vækstministeriet har bedt mobilselskaberne redegøre for deres planer for udbud og installation af femtoceller og minibasestationer, der er nogle af de løsninger, der kan løse problemet med manglende indendørs mobildækning.

Redegørelserne fra TDC, Telia, Telenor og 3 finder man på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

"Mobilselskaberne tilkendegiver, at de er opmærksomme på udfordringen med at give deres kunder god indendørsdækning, men de anvender forskellig tilgang til at løse udfordringen," skriver styrelsen.

TDC på vej med femtoceller

TDC oplyser til Erhvervsstyrelsen, at selskabet har kørt pilottest af femtoceller og forventer at lancere produktet for visse kundesegmenter inden udgangen af 2013, mens en større produktlancering vil ske i 2014.

"Efter TDC's vurdering bliver femtoceller et værdifuldt supplement til indendørsdækningen for både mobiltale og mobilt bredbånd."

En femtocelle er en lille boks i stil med en Wi-Fi-router, der placeres indendørs.

Den er koblet til en bredbåndsforbindelse og kan således modtage signalet fra en mobiltelefon eller en 3G/4G-dongle og sende det videre ud til operatørens netværk via bredbåndsforbindelsen.

Det siger de andre selskaber

Telenor oplyser, at man mener, problemerne bedst løses på anden måde end ved anvendelse af femtoceller.

Telenor forventer at sammenlægning af mobilnettet med Telias net medfører en stigning i selskabets indendørsdækning fra 38 procent i begyndelse af 2013 til 73 procent i midten af 2014.

Desuden skriver Erhvervsstyrelsen:

"Efter 2014 vil Telenor forbedre indendørsdækningen gennem etablering af nye mastepositioner og ved at anvende 800 MHz og 900 MHz frekvenser med forholdsvis stor rækkevidde."

"På steder, hvor udbygning af nettet ikke kan skabe bedre indendørsdækning, vil Telenor dog undersøge muligheden for at etablere såkaldte ‘small cell-løsninger'."

Det samme er strategien hos Telia, der "primært ønsker at forbedre dækningen gennem udbygning af nettet."

Som Erhvervsstyrelsen dog også skriver, tilbyder Telia allerede i dag "i specielt udvalgte situationer femtoceller til selskabets erhvervskunder, og man vil undersøge muligheden for at gøre det samme i forhold til privatkunder."

Tekniske udfordringer med femtoceller

Også teleselskabet 3 har gjort sig tanker om, hvordan man kan opnå en bedre indendørs mobildækning. 

"Hi3G ønsker at løse de dækningsmæssige udfordringer med nye antennepositioner, anvendelse af 900 MHz frekvenser samt repeatere som tilbud til virksomheder," skriver Erhvervsstyrelsen.

Både Telia og 3 peger på tekniske udfordringer ved anvendelse af femtoceller - blandt andet at den skal forbindes til en internetforbindelse, og at risikoen for interferens øges.

"Endvidere er det Hi3G's opfattelse, at en eventuel favorisering af femtoceller vil kunne skade konkurrencen over for Hi3G, der alene tilbyder mobilt bredbånd og ikke fastnet."

Stadig flere køber femtoceller

Antallet af installerede femtoceller i virksomhederne på globalt plan steg med 70 procent fra 2012 til 2013, vurderer analysefirmaet ABI Research.

Frem mod år 2018 vil antallet af femtoceller, der sendes afsted fra fabrikkerne, blive tidoblet til ialt 37 millioner på globalt plan i 2018. ABI Research skriver blandt andet:

"Virksomheder går væk fra de traditionelle arbejdsmiljøer og engagerer sig mere i teknologier og kommunikationstrends for at øge effektiviteten. Femtoceller kan opfylde grundlæggende krav til tale og tilbyde andre former for services, der skræddersyes til at passe til forskellige virksomheds-størrelser og forretninger, eksempelvis unified communications og mobile services."

Læs også:

Sådan får du bedre mobildækning på dit kontor

Sms'en i frit fald: Danskerne gider den ikke mere

Helt vildt: Så meget mobil-data bruger danskerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere