Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Stort hackerangreb: 360.000 danske mail-konti kan være stjålet

Et meget stort antal danskere ramt af stort hackerangreb mod grafikgiganten Adobe.

Mere end 360.000 af de email-adresser, som er blevet stjålet fra Adobes servere, ender på .dk.

Tyveriet er sket i forbindelse med et hackerangreb mod virksomheden, hvor 150 millioner brugerkonti er forsvundet ud mellem hænderne på Adobe. 

Selv om en konto slutter med .dk, er det ikke nødvendigvis en dansker, der ejer den, men der er en overvejende sandsynlighed for, at disse konti hører til hos en beboer i kongeriget.

Det skriver sikkerhedsfirmaet CSIS, der har foretaget en analyse af e-mail-adresserne i den enorme datalæk.

Resultatet er meget bekymrende i form af godt 360.000 kompromitterede konti.

368.116 .dk-konti

CSIS har foretaget en søgning i den 9,3 gigabyte store fil, der er blevet offentliggjort i forbindelse med hackerangrebet. Det kna du læse mere om her: Afsløret efter kæmpehack: Her er Adobe-brugernes passwords

"Her har vi fundet 368.116 unikke e-mail adresser, som slutter på .dk, og dermed sandsynligvis kan have dansk ejerskab," lyder det fra CSIS.

"En stor del af disse e-mail konti og krypterede passwords er en kombination af privatpersoner og virksomheder samt offentlige institutioner."

Dårlig kryptering

Sikkerhedsfirmaet kritiserer i samme moment Adobe for at have en laissez-faire-holdning til de mange konti.

"Adobe har ikke overholdt god praksis ved beskyttelse af de tilknyttede passwords, men har i stedet anvendt en standard symmetrisk kryptering, som kan knækkes."

Det betyder i praksis, at de mange passwords og tilhørende data er åbne for misbrug.

"Vores erfaring viser, at mange internet-brugere anvender samme password på tværs af mange forskellige services, og af samme grund er det store antal af formodede danske brugere, som er berørt af denne lækage, bekymrende høj," skriver CSIS i en sikkerhedsadvarsel.

Du kan, og bør, ændre dit password til din konto hos Adobe på denne webside.

Adobe har tidligere udtalt, at der sandsynligvis har været et udslip af danske konti.

"Det er rigtig mange konti, der er berørt, og derfor forventer jeg ikke, at Danmark er gået fri. Desværre kan jeg ikke give et præcist tal, for vi har endnu ikke opgjort det efter geografi," sagde Jes Schyum Nørballe, kommunikationschef for Adobe i Norden til Computerworld, da det første gang kom frem, at firmaet var blevet hacket.

Her er Adobes kommentar:
Adobe er tavs om hack mod 360.000 danske konti

Læs også:
Afsløret efter kæmpehack: Her er Adobe-brugernes passwords

Kæmpe-hack: 150 millioner Adobe-brugere kan være stjålet

Adobe: 2,9 millioner brugerkonti er lækket og kildekode er forsvundet

Adobe: Danske brugerkonti formodes hacket
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Performer jeres nuværende IT-setup også fra Kina og andre kontinenter?
Sådan optimerer og sikre du din performance. Læs mere her og hør, hvordan du reelt bliver i stand til at optimere dine globale IT-operationer.