Artikel top billede

Foto: iStockphoto.

Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Test: Brugervenligheds-test afslører stor usikkerhed om, hvilke regler Facebook spiller efter. Læs og hør her, hvad danskerne ikke forstår i Facebook-reglerne.

Støn. Pust. Gab.

Sådan reagerer fem helt almindelige danskere, som Computerworld i samarbejde med brugervenlighedsfirmaet Usertribe har bedt om at læse servicevilkår for brugen af Facebook.

Servicevilkår er den indledende tekst, som de fleste bruger under 10 sekunder på at skimme, inden de sætter et flueben i 'accepter betingelserne', trykker 'okay' og kommer i gang med at bruge tjenesten.

"Tørt og kedeligt"

Men ved vi egentlig, hvad vi siger ja til? Og hvordan er det egentlig at pløje sig igennem vilkårene hos det sociale medie med mere end en milliard brugere?


Umulige at overskue: En testperson kommer med gode råd til Facebook, om hvordan selskabet fremover kan skrive sine servicevilkår.

Det har Computerworld sat sig for at undersøge med disse bruger-tests, hvor der er afsat små 10 minutter til at komme lidt mere i bund og læse servicevilkår igennem, hvilket en testperson opsummerer på følgende måde:

"Det bliver hurtigt tørt og kedeligt," lyder skudsmålet, efter at hun har brugt en halv time af sit liv til at kigge på licensbetingelser og besvare Computerworlds spørgsmål.

Ja, ja, vi forstår det godt

De fem testpersoner tilkendegiver alle i deres gennemgang, at de på de overordnede linjer er med på, hvad servicevilkår-teksten handler om.

Men en ting er at tilkendegive forståelse. En anden sag er, at man også rent faktisk forstår vilkårene.

Hvem ejer mine Facebook-billeder?

En gennemgang af Facebooks meget omdiskuterede servicevilkår i testen afslører således tvivl mellem testpersonerne om, hvem de uploadede billedfiler egentlig tilhører. 

"De har krav på alle ting, jeg lægger op, så måske skal jeg bare være fornuftig og ikke lægge noget op, som jeg ikke ønsker skal deles med andre, eller som bliver brugt i en anden sammenhæng," fortæller en testperson. 

En anden bruger udtaler i løbet af testen om Facebooks servicevilkår:

"Tidligere stod der, at Facebook ejede alt indhold, nu står der, at brugeren ejer indholdet. Det må jo komme an på en prøve."

Flere overraskelser hos Facebook 
Alle test-brugere mener, at de har forstået reglerne, blandt andet fordi de har fulgt med i medierne.

Samtidig er der flere, som finder opsigtsvækkende passager i teksten.

"Jeg blev faktisk lidt overrasket over, at du ikke må bruge Facebook, hvis du er en dømt seksualforbryder," siger en testperson.

"Men kun, hvis du er dømt," funderer en anden. 

En tredje testperson sætter spørgsmålstegn ved, om Facebook overhovedet kontrollerer, om folk lever op til det langhårede regelsæt.

For efter at have læst Facebooks Sikkerheds-afsnit, hvor der blandt andet står, at man ikke må mobbe, oprette falske profiler og oprette yderligere konti uden Facebooks tilladelse, konstaterer hun tørt:

"Mange af disse ting gør folk jo alligevel, så jeg ved ikke, om Facebook har nogen kontrol".

Læs Facebooks svar på kritikken her 

Giv din mening til kende: Har du nogensinde selv læst licensbetingelser helt igennem? Hvad er din personlige oplevelser med software-selskabernes servicevilkår?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.