Artikel top billede

Foto: iStockphoto.

Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Test: Brugervenligheds-test afslører stor usikkerhed om, hvilke regler Facebook spiller efter. Læs og hør her, hvad danskerne ikke forstår i Facebook-reglerne.

Støn. Pust. Gab.

Sådan reagerer fem helt almindelige danskere, som Computerworld i samarbejde med brugervenlighedsfirmaet Usertribe har bedt om at læse servicevilkår for brugen af Facebook.

Servicevilkår er den indledende tekst, som de fleste bruger under 10 sekunder på at skimme, inden de sætter et flueben i 'accepter betingelserne', trykker 'okay' og kommer i gang med at bruge tjenesten.

"Tørt og kedeligt"

Men ved vi egentlig, hvad vi siger ja til? Og hvordan er det egentlig at pløje sig igennem vilkårene hos det sociale medie med mere end en milliard brugere?


Umulige at overskue: En testperson kommer med gode råd til Facebook, om hvordan selskabet fremover kan skrive sine servicevilkår.

Det har Computerworld sat sig for at undersøge med disse bruger-tests, hvor der er afsat små 10 minutter til at komme lidt mere i bund og læse servicevilkår igennem, hvilket en testperson opsummerer på følgende måde:

"Det bliver hurtigt tørt og kedeligt," lyder skudsmålet, efter at hun har brugt en halv time af sit liv til at kigge på licensbetingelser og besvare Computerworlds spørgsmål.

Ja, ja, vi forstår det godt

De fem testpersoner tilkendegiver alle i deres gennemgang, at de på de overordnede linjer er med på, hvad servicevilkår-teksten handler om.

Men en ting er at tilkendegive forståelse. En anden sag er, at man også rent faktisk forstår vilkårene.

Hvem ejer mine Facebook-billeder?

En gennemgang af Facebooks meget omdiskuterede servicevilkår i testen afslører således tvivl mellem testpersonerne om, hvem de uploadede billedfiler egentlig tilhører. 

"De har krav på alle ting, jeg lægger op, så måske skal jeg bare være fornuftig og ikke lægge noget op, som jeg ikke ønsker skal deles med andre, eller som bliver brugt i en anden sammenhæng," fortæller en testperson. 

En anden bruger udtaler i løbet af testen om Facebooks servicevilkår:

"Tidligere stod der, at Facebook ejede alt indhold, nu står der, at brugeren ejer indholdet. Det må jo komme an på en prøve."

Flere overraskelser hos Facebook 
Alle test-brugere mener, at de har forstået reglerne, blandt andet fordi de har fulgt med i medierne.

Samtidig er der flere, som finder opsigtsvækkende passager i teksten.

"Jeg blev faktisk lidt overrasket over, at du ikke må bruge Facebook, hvis du er en dømt seksualforbryder," siger en testperson.

"Men kun, hvis du er dømt," funderer en anden. 

En tredje testperson sætter spørgsmålstegn ved, om Facebook overhovedet kontrollerer, om folk lever op til det langhårede regelsæt.

For efter at have læst Facebooks Sikkerheds-afsnit, hvor der blandt andet står, at man ikke må mobbe, oprette falske profiler og oprette yderligere konti uden Facebooks tilladelse, konstaterer hun tørt:

"Mange af disse ting gør folk jo alligevel, så jeg ved ikke, om Facebook har nogen kontrol".

Læs Facebooks svar på kritikken her 

Giv din mening til kende: Har du nogensinde selv læst licensbetingelser helt igennem? Hvad er din personlige oplevelser med software-selskabernes servicevilkår?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?