Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Kæmpe overblik: Her er den store mobil-krig i 2014

ComputerViews: Den fremadstormende teleindustri mødes i Barcelona om to uger til Mobile World Congress. Her er de helt store slag, der skal udkæmpes blandt det hastigt voksende antal virksomheder.

ComputerViews: Navnene på de to største keynote-talere på dette års Mobile World Congress i Barcelona siger det meste.

- Mark Zuckerberg, stifter og CEO i Facebook.

- Virginia Rometty, president og CEO i IBM.

Mobile World Congress - og tele-industrien i det hele taget - favner i dag produkter til både forbrugerne og til virksomhederne. Det er to kundesegmenter, der i dag flyder sammen på kryds og tværs, ligesom privat- og arbejdssfæren gør det i det hele taget.

Men der er mere, der er interessant ved de to talere: Ingen af dem kommer fra tele-industrien, som den er defineret i klassisk forstand.

I stedet repræsenterer de begge it-giganter, der er skabt helt andre steder, men nu i stigende grad forsøger at knække koden til, hvordan man udnytter den mest markante it-tendens af dem alle: Mobilitet.

Magtkampe i industrien

De titusindvis af besøgende på Mobile World Congress vil møde udstillere og talere fra det meste af verden.

Og de vil blive mødt med et bombardement af produkter og løsninger, der spænder hele vejen fra nye smartphones, tablets og phablets til mobil-software i alle afskygninger, netværksløsninger og partnerskaber på kryds og tværs af den industri, der i dag reelt består af mange forskellige industrier.

Ud over den intense konkurrence imellem de forskellige spillere i de forskellige dele af tele-industrien, så er der også noget langt større på spil:

Hvordan udvikler styrkeforholdet sig imellem eksempelvis teleoperatører, smartphone-producenter og indholdsleverandører?

Vi ser på de kommende sider nærmere på, hvad vi kan vente os af dette års Mobile World Congress.

Platforms-kampen i 2014

En næsten sikker produktnyhed, der vil blive lanceret i Barcelona, er Samsung Galaxy S5 - i hvert fald afholder Samsung et stort pressemøde på messen, hvor der er et stort femtal på invitationen.

Galaxy-produkterne kører som så meget andet gear i dag Android, og Android vil - som det har været tilfældet i de foregående år - komme til at fylde voldsomt meget på MWC 2014.

Men mens vi er vant til at blive præsenteret for et væld af nye Android-produkter, der retter sig mod den almindelige forbrugere, så begynder Android-producenterne i stigende grad også at gå efter erhvervskunderne.

ABI Research forudser, at den globale omsætning, der hentes på at levere Android-produkter til virksomheder, vil stige fra 298 milliarder kroner i år til mere end 507 milliarder ved udgangen af 2018.

Det er den slags forventninger, der smitter af på udstillingerne i Barcelona.

Men når Android fylder så meget, skyldes det også, at den største rival, Apple, ikke deltager på messen.

Ingen nye iPhones eller iPads til deltagerne i Barcelona.

Så er der Windows Phone, som vi kan vente at se en del mere til, for for første gang, siden denne platform blev lanceret på netop MWC i 2010, mærker Microsoft nu en betydelig medvind.

Forbrugerne begynder for alvor at tage Windows Phone til sig, og Microsoft skal med købet af Nokia forsøge at udnytte den situation endnu bedre.

Løsninger til professionelle brugere

Analysefirmaet IDC har for nylig vurderet, at investeringer i mobile enheder i 2014 vil udgøre 14 procent af den totale it-industri i Norden og 45 procent af hardware-investeringerne.

Smartphones og tablets har været et hot emne en del år i træk, og der er ikke noget, der tyder på, at væksten klinger af lige med det samme.

Derfor bliver det også så meget vigtigere, at man - om man er it-chef, leverandør, partner, konsulent eller andet - formår at udnytte mulighederne og at levere de bedste mobile løsninger, lyder det fra IDC.

Det er en af årsagerne til, at vi også venter at se en del it-virksomheder på messen, der kan fremvise konkrete løsninger til erhvervssegmentet.

IBM - der altså stiller med den ene af de to vigtigste keynote-talere - hører til denne gruppe med dets fokus på blandt andet big data, cloud og social.

De forskellige it-leverandører vil præsentere løsninger indenfor områder som CRM, business intelligence, samarbejdssottware og e-mail.

Læs mere om de vigtigste mobile forretnings-løsninger her.

Fremtidens teleoperatører

Teleoperatørerne fylder traditionelt rigtig meget på MWC, og det er et tilbagevendende diskussionsemne, hvordan man man skal agere som operatør i et marked, hvor man får sværere og sværere ved at tjene penge på tale og sms, og hvor alle kappes om at kunne levere mere og hurtigere data i form af 4G.

Det kræver blandt andet strategiske partnerskaber med indholdsleverandører og nye produkt-sammensætninger, ligesom en konstant udbygning af netværket er en tvningende nødvendighed.

Derudover er emner som regulering af telepriserne og politiske problemstillinger også en klassiker i Barcelona.

Teleselskaberne kæmper i det hele taget en hård kamp for at opretholde omsætning og indtjening på grund af faldende priser, øget konkurrence, nye forbrugsmønstre, pres på roaming-indtjeningen og et konstant behov for at opgradere netværkene.

Computerworld har derfor i en artikelserie beskrevet nogle af de udfordringer og muligheder, der præger markedet, og vi har også interviewet de administrerende direktører fra selskaberne Telenor, Telia og TDC om deres strategiske satsninger på markedet.

I denne artikel kan du læse om, hvilke fem vigtige ting, dit teleskab satser på i 2014.

Dette bliver også vigtige temaer

Både Gartner og Forrester er ude med udtalelser om, hvad de forventer at se på Mobile World Congress i år.

Gartner skriver blandt andet, at det vil blive et tema, hvordan 4G kan understøtte nye typer apps ved hjælp af de langt hurtigere data-forbindelser.

Video-streaming er et vigtigt emne i denne forbindelse, for det ventes at halvdelen af den mobile trafik, der vil blive sendt gennem luften i kommende fem år, vil blive anvendt til video-indhold.

Forrester peger på, at hele privacy-diskussionen kan komme til at fylde en del på dette års MWC.

Det ventes også at blive et stort tema, hvordan de traditionelle telvirksomheder kan styrke deres position i den mobile værdikæde, der - som nævnt i indledningen af denne artikel - i dag har fået følgeskab af eksempelvis Facebook og IBM.

Mobile World Congress begynder den 24. februar, og Computerworld dækker begivenhederne på messen.

Læs også:

Fem vigtige ting: Det satser dit teleselskab på i 2014

Her er de så: De 10 vigtigste it-trends for dig i 2014

Disse fem it-områder skal du bruge penge på i år

Samsung Galaxy S5 lander snart - Her er rygterne

Disse apps kan virksomheden (måske ikke leve uden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere