Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Hvem dækker bank-indbrud på din Windows XP-pc?

Flere end 200.000 danskere sidder stadig på Windows XP-maskiner, som mister deres Microsoft-support inden længe. Hvad betyder det egentlig for sikkerheden i din netbank?

I dag er mere end fem procent af danske internetbrugere, svarende til over 200.000 borgere, stadig på Windows XP, viser tal fra Danske Medier Research (tidligere kendt som FDIM).

Det betyder, at når Windows XP-supporten udløber om mindre end to måneder, er flere hundredetusinde danskere uden beskyttelse for de malware-trusler, der er skrevet med hensigt på at lirke det 13 år gamle Windows system op.

Og de trusler vil ifølge flere sikkerhedseksperter dukke op i kølvandet på support-stoppet, som du kan læse mere om her.

Bankerne dækker tab

Hvad betyder det så for helt almindelige Windows XP-danskere, der bekymrer sig om deres penge i netbanken?

"For privatpersoner er det banken, der dækker tab ved netbankindbrud, og da bankerne tillader adgang til netbanken med Windows XP, vil kunderne ikke blive afvist af denne grund," lyder svaret på spørgsmålet fra juridisk konsulent Henriette Rolskov fra Finansrådet, der er bankernes interesseorganisation.

"Bankerne anbefaler dog, at brugeren opdaterer deres software og anvender et opdateret antivirus program," fortsætter Henriette Rolskov sin udtalelse til Computerworld.

Livet er andet end penge

Men selv om dine penge i banken er sikre, er netbank-indbrud ikke den eneste sikkerhedsrisiko, du udsætter dig selv for, hvis du sidder på en XP-maskine hen over den varme del af foråret og frem mod sommeren.

For flere sikkerhedseksperter har fortalt til Computerworld, at identitetstyveri også kan blive en ubehagelig følgesvend på XP-supportstoppet.

Det kan eksempelvis ske ved, at de it-kriminelle kommer om bord på din pc, hvis du har klikket på et skadeligt link eller en farlig vedhæftet fil - og dermed har inviteret dem til at kunne fjernstyre din pc på din usupportede Windows XP-pc.

Således kan de it-kriminelle potentielt nappe alle dine brugernavne, passwords, billeder, filer og gøre med dine Facebook-venner, som det passer dem.

Alle andre end Microsoft yder support til Windows XP

Derfor er hilsenen fra sikkerhedsbranchen, at du du bør være opmærksom på at opdatere din pc til et nyere og ikke mindst supporteret styresystem, hvis du skal være sikker på at holde dine penge, filer og andre data for dig selv.

Det gælder dog ikke kun for styresystemet, idet det også har stor betydning for sikkerheden, at man eksempelvis har opdateret sin browser og andre applikationer på maskinen til de nyeste versioner. 

Java og Adobe er understøttet

To af de værste syndere med hensyn til sikker desktop-software har i de senere år været Oracle og Adobe. 

Javas Runtime Environment (Java JRE) stod i sommers for over 60 procent af alle registrerede sikkerhedsproblemer, mens Adobes Reader og Flash samlet har stået for 27 procent af sikkerhedsproblemerne. 

Computerworld har spurgt Adobe og Oracle, hvordan de to selskaber reagerer på Microsofts stop af support til Windows XP. 

Meldingen fra Oracle lyder, at selskabet skam supporterer Java 7 på Windows XP

Adobe oplyser, at software-virksomheden ikke yder support til sine Creative Cloud-produkter, der blandt andet tæller Photoshop, Illustrator og InDesign rettet mod professionelle brugere. 

"Vi vil dog fortsætte med at yde Windows XP-support på forbrugerprodukter, som eksempelvis vores Elements-produkter, efter april," siger Adobes nordiske kommunikationschef Jes Schyum.

Elements-produkterne tæller blandt andet skrabede versioner af Photoshop og videoredigeringsværktøjet Premiere. 

Også anti-virus til Windows XP fra eksempelvis verdens største sikkerhedsfirma, Symantec, vil blive supporteret, selvom Microsoft stopper sin egen support til det bedagede styresystem. 

På verdensplan bliver det vurderet, at lige over 20 procent af alle pc'er kører på Windows XP, som du kan læse mere om her

Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt


Verdens bedste Windows? Historien om en gigantisk succes
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere