Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Hvem dækker bank-indbrud på din Windows XP-pc?

Flere end 200.000 danskere sidder stadig på Windows XP-maskiner, som mister deres Microsoft-support inden længe. Hvad betyder det egentlig for sikkerheden i din netbank?

I dag er mere end fem procent af danske internetbrugere, svarende til over 200.000 borgere, stadig på Windows XP, viser tal fra Danske Medier Research (tidligere kendt som FDIM).

Det betyder, at når Windows XP-supporten udløber om mindre end to måneder, er flere hundredetusinde danskere uden beskyttelse for de malware-trusler, der er skrevet med hensigt på at lirke det 13 år gamle Windows system op.

Og de trusler vil ifølge flere sikkerhedseksperter dukke op i kølvandet på support-stoppet, som du kan læse mere om her.

Bankerne dækker tab

Hvad betyder det så for helt almindelige Windows XP-danskere, der bekymrer sig om deres penge i netbanken?

"For privatpersoner er det banken, der dækker tab ved netbankindbrud, og da bankerne tillader adgang til netbanken med Windows XP, vil kunderne ikke blive afvist af denne grund," lyder svaret på spørgsmålet fra juridisk konsulent Henriette Rolskov fra Finansrådet, der er bankernes interesseorganisation.

"Bankerne anbefaler dog, at brugeren opdaterer deres software og anvender et opdateret antivirus program," fortsætter Henriette Rolskov sin udtalelse til Computerworld.

Livet er andet end penge

Men selv om dine penge i banken er sikre, er netbank-indbrud ikke den eneste sikkerhedsrisiko, du udsætter dig selv for, hvis du sidder på en XP-maskine hen over den varme del af foråret og frem mod sommeren.

For flere sikkerhedseksperter har fortalt til Computerworld, at identitetstyveri også kan blive en ubehagelig følgesvend på XP-supportstoppet.

Det kan eksempelvis ske ved, at de it-kriminelle kommer om bord på din pc, hvis du har klikket på et skadeligt link eller en farlig vedhæftet fil - og dermed har inviteret dem til at kunne fjernstyre din pc på din usupportede Windows XP-pc.

Således kan de it-kriminelle potentielt nappe alle dine brugernavne, passwords, billeder, filer og gøre med dine Facebook-venner, som det passer dem.

Alle andre end Microsoft yder support til Windows XP

Derfor er hilsenen fra sikkerhedsbranchen, at du du bør være opmærksom på at opdatere din pc til et nyere og ikke mindst supporteret styresystem, hvis du skal være sikker på at holde dine penge, filer og andre data for dig selv.

Det gælder dog ikke kun for styresystemet, idet det også har stor betydning for sikkerheden, at man eksempelvis har opdateret sin browser og andre applikationer på maskinen til de nyeste versioner. 

Java og Adobe er understøttet

To af de værste syndere med hensyn til sikker desktop-software har i de senere år været Oracle og Adobe. 

Javas Runtime Environment (Java JRE) stod i sommers for over 60 procent af alle registrerede sikkerhedsproblemer, mens Adobes Reader og Flash samlet har stået for 27 procent af sikkerhedsproblemerne. 

Computerworld har spurgt Adobe og Oracle, hvordan de to selskaber reagerer på Microsofts stop af support til Windows XP. 

Meldingen fra Oracle lyder, at selskabet skam supporterer Java 7 på Windows XP

Adobe oplyser, at software-virksomheden ikke yder support til sine Creative Cloud-produkter, der blandt andet tæller Photoshop, Illustrator og InDesign rettet mod professionelle brugere. 

"Vi vil dog fortsætte med at yde Windows XP-support på forbrugerprodukter, som eksempelvis vores Elements-produkter, efter april," siger Adobes nordiske kommunikationschef Jes Schyum.

Elements-produkterne tæller blandt andet skrabede versioner af Photoshop og videoredigeringsværktøjet Premiere. 

Også anti-virus til Windows XP fra eksempelvis verdens største sikkerhedsfirma, Symantec, vil blive supporteret, selvom Microsoft stopper sin egen support til det bedagede styresystem. 

På verdensplan bliver det vurderet, at lige over 20 procent af alle pc'er kører på Windows XP, som du kan læse mere om her

Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt


Verdens bedste Windows? Historien om en gigantisk succes
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.