Tegning: Lene Sekjær.

Hvem dækker bank-indbrud på din Windows XP-pc?

Flere end 200.000 danskere sidder stadig på Windows XP-maskiner, som mister deres Microsoft-support inden længe. Hvad betyder det egentlig for sikkerheden i din netbank?

I dag er mere end fem procent af danske internetbrugere, svarende til over 200.000 borgere, stadig på Windows XP, viser tal fra Danske Medier Research (tidligere kendt som FDIM).

Det betyder, at når Windows XP-supporten udløber om mindre end to måneder, er flere hundredetusinde danskere uden beskyttelse for de malware-trusler, der er skrevet med hensigt på at lirke det 13 år gamle Windows system op.

Og de trusler vil ifølge flere sikkerhedseksperter dukke op i kølvandet på support-stoppet, som du kan læse mere om her.

Bankerne dækker tab
Hvad betyder det så for helt almindelige Windows XP-danskere, der bekymrer sig om deres penge i netbanken?

"For privatpersoner er det banken, der dækker tab ved netbankindbrud, og da bankerne tillader adgang til netbanken med Windows XP, vil kunderne ikke blive afvist af denne grund," lyder svaret på spørgsmålet fra juridisk konsulent Henriette Rolskov fra Finansrådet, der er bankernes interesseorganisation.

"Bankerne anbefaler dog, at brugeren opdaterer deres software og anvender et opdateret antivirus program," fortsætter Henriette Rolskov sin udtalelse til Computerworld.

Livet er andet end penge
Men selv om dine penge i banken er sikre, er netbank-indbrud ikke den eneste sikkerhedsrisiko, du udsætter dig selv for, hvis du sidder på en XP-maskine hen over den varme del af foråret og frem mod sommeren.

For flere sikkerhedseksperter har fortalt til Computerworld, at identitetstyveri også kan blive en ubehagelig følgesvend på XP-supportstoppet.

Det kan eksempelvis ske ved, at de it-kriminelle kommer om bord på din pc, hvis du har klikket på et skadeligt link eller en farlig vedhæftet fil - og dermed har inviteret dem til at kunne fjernstyre din pc på din usupportede Windows XP-pc.

Således kan de it-kriminelle potentielt nappe alle dine brugernavne, passwords, billeder, filer og gøre med dine Facebook-venner, som det passer dem.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Michael Zink har væltet sig i jobtilbud efter Salesforce-afsked: "Jeg blev selv overrasket over mængden af tilbud, jeg fik"
Interview: Efter Michael Zink forlod Salesforce, er han blevet bestormet med jobtilbud. Tilbudsregnen - som inkluderer tilbud verdens største it-virksomheder - har været så voldsom, at Michael Zink, nu udskyder sit kommende bogprojekt i fem år. I stedet dedikerer han de næste fem år til en fremadstormende tysk software-virksomhed. Læs her hvorfor.
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.