Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Sådan skal ny Microsoft-teknologi ændre måden du arbejder på

Office Graph og projekt "Oslo" skal revolutionere måden, du arbejder på. Og begge dele er opfundet her i Skandinavien.

Office Graph og Projekt "Oslo", Microsofts helt store satsning, der skal revolutionere måden, som virksomheder arbejder på, er udviklet af det norske datterselskab FAST.

Tilbage i 2008 opkøbte Microsoft FAST, et softwareselskab med speciale i søgemaskiner, og FAST, der nu reelt går under navnet MDCN, Microsoft Development Center Norway, har i de seneste år arbejdet hårdt på at radikalt ændre den måde, som vi arbejder på.

"Vi er virkelig stolte af, hvad vi har udarbejdet. Det er vitterligt noget, som vi tror vil revolutionere måden, som en virksomhed arbejder på," forklarer Frederik Holm, der er senior projektleder hos NDCN, til Computerworld.

Hvad laver dine kollegaer?

Office Graph er udarbejdet af en blanding af det sociale system Yammers likes, delinger, kommentarer og uploads og så nordmændenes søgealgoritmer.

Det betyder en stærk kortlægning af alle firmaets forbindelser, hvilket skal være med til at gøre det nemmere for de ansatte at finde hinanden, og at finde ud af, hvad de andre foretager sig på tværs af Yammer, Sharepoint og Office 365.

Et forsøg på at opfange meget af den big data, som virksomheder ligger inde med, og gøre det lettere tilgængeligt.

"Den måde, som mange virksomheder arbejder på, er en meget reaktionær arbejdsform. Skal du vide, hvad dine kollegaer arbejder med, skal du aktivt opsøge dem, spørge dem eller sende mails. Det vil vi gøre langt mere flydende med Office Graph," siger Frederik Holm og tilføjer:

"Vi vil hellere gøre arbejdet proaktivt, så al information kommer til brugeren, så man som medarbejder kan gå til en kollega og sige "Du sidder og arbejder på det her lige nu. Det ser spændende ud, og jeg har en rigtig god idé til det".

Information til alle

MDCN har kontorer i de norske byer Trondheim, Tromsø og Oslo, der indtil videre har givet 'Oslo'-app'en sit navn. Og det er ønsket om at fremme produktiviteten i virksomhederne, der har været drivakslen for MDCN's godt 220 ansatte.

"Vi var ledende indenfor enterprise-søgning, men det var stadig samme oplevelse som fra internetsøgninger, og det ville vi ændre. Vi tænkte: Hvad kan vi gøre for at fremme produktiviteten på et businessniveau?" siger Frederik Holm.

En af måderne er, at information kommer ud til endnu flere personer i virksomheden. Microsofts egen vicepresident, Jeff Teper, kommer selv med et eksempel, hvor han opdagede magien i Office Graph.

"Jeg udarbejder hver uge et dokument, som dikterer, hvad vores kommende udfordringer er, og hvad vi har gjort godt i den forgangne uge. Normalt sender jeg den kun til en bestemt gruppe, men da jeg som et forsøg åbnede den op, så alle som Office Graph mente, at den var relevant for nu kunne se den, kom den pludselig ud til mange, mange flere, og det gav mening," forklarer Jeff Teper til Computerworld og tilføjer:

"Det var en lidt skræmmende tanke første gang, men pludselig er flere ansatte nu bevidste om vores strategier, og jeg behøver ikke sende en mail ud. Jeg skal bare opdatere et bestemt dokument."

Forudser vigtige dokumenter

Samtidig opbygger det en database omkring hver enkelt bruger, så det automatisk kan vise, hvad en ansat har behov for at se af kommende nyttige dokumenter. Dette sker i den grafiske overflade "Oslo". Programmet arbejder i baggrunden og vil løbende udvælge, hvad der er relevante dokumenter for dig.

Har du en Android-telefon, kan det sammenlignes med Google Now bare kun for din virksomhed.

"Sidder dine kollegaer for eksempel og arbejder på noget lige nu, som du har en interesse i, vil dette blive vist for dig i 'Oslo'," forklarer Frederik Holm og tilføjer:

"Den regner også kalenderaftaler, møder og deadlines med, så hvis der er et kommende møde i næste uge, så vil "Oslo" kunne vise tilhørende dokumenter, bilag, powerpoints og så videre, uden at der behøver at blive sendt mails ud."

Det skaber helt nye muligheder for mødestruktur. I stedet for at mødes for at fremlægge noget for hinanden vil man kunne mødes for at diskutere det allerede fremsendte.

Stadig mulighed for privatliv

Office Graph registrerer alle handlinger hen over Sharepoint, Office 365's programmer og OneDrive, men ifølge Frederik Holm skal man ikke frygte, at alt, hvad man foretager sig, ender på andre ansattes "Oslo"-app.

"Som en del af Office og Microsoft respekterer vi selvfølgelig alle former for privatlivsret og sikkerhed, og derfor er der også mange områder hos brugerne, som ikke indgår i 'Oslo'," siger Frederik Holm.

Handlinger bliver kategoriseret enten som et privat signal eller et offentligt signal. Sender man for eksempel en mail, er det information, som kun driver din egen produktivitet, og derfor vil det ikke være offentligt for andre.

Samarbejder du derimod med andre om et givent dokument, er du medlem i forskellige offentlige grupper i Yammer eller er du på forskellige maillister, er det offentlige signaler, som allerede er offentligt i dag, og det vil komme med i andres 'Oslo'-app, hvis det altså har relevans for dem.

Samtidig har man også mulighed for at holde dokumenter hemmelige.

"Bruger du for eksempel OneDrive for Business, har man private mapper, hvor du selvfølgelig kan have dokumenter, der holdes skjult. Også selvom de måske er meget relevante for andre. Du er i fuld kontrol om, hvad der skal deles og ikke deles," siger Frederik Holm.

Kommer i løbet af 2014

Microsoft og MDCN er i øjeblikket i færd med at sende et preview-build ud til udvalgte virksomheder, som skal afprøve systemet, og det forventes, at Office Graph og 'Oslo' - der til den tid har fået et andet navn - vil komme ud i slutningen af 2014.

Samtidig er 'Oslo' blot den første af mange potentielle apps.

"I øjeblikket arbejder vi på højtryk på, at Office Graph og 'Oslo' kommer til at fungere så perfekt som muligt. Så snart fundamentet er på plads, vil vi kigge på potentielle partnerløsninger, så andre også kan udvikle på systemet," siger Frederik Holm.

Læs også: 

Det kan danske Sharepoint-brugere se frem til

Ny teknologi klar: Så vild bliver den nye Sharepoint

Se hvad 9.000 deltagere snakkede om til Sharepointkonferencen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.