Artikel top billede

Forældre farer i flæsket på Google efter børns app-køb

Børn kan bruge mindre formuer på våben og tillægsydelser i apps, hvilket får flere forældre til at fare i flint og gøre klar til retssager. Denne gang er det verdens største smartphone-platform Android, der står for skud.

Google ser ud til at skulle igennem den juridiske vridemaskine, efter at flere forældre nu samler kræfterne til en retssag mod selskabet bag Android-platformen.

For på de mobile Android-maskiner har forældrenes børn foretaget såkaldte in-app-køb, altså tillægskøb af våben og udstyr foretaget fra applikationer, som er hentet ned på telefonen.

En mor fra New York i USA har fået nok af ekstraregningerne, efter at hendes søn på fem år har brugt 210 kroner på digitale krystaller, fem minutter efter at han havde hentet det ellers gratis spil 'Marvel Run Jump Smash'.

På vegne af hende selv og flere forældre går hun nu rettens vej for at undgå, at hendes søn fremover bruger flere penge på tillægsydelserne i apps, skriver BBC

Advokater: Ulovlig profit
Advokatfirmaet Berger & Montague, der repræsenterer forældrene i sagen mod Google, har udsendt en meddelelse, der lyder således:

"Google har på uretfærdig vis profiteret på at markedsføre gratis eller billige spil til børn, og ved at give dem tilladelse til på nem vis at få en regning for værdiløse spil-værdier. Derudover fejler Google ved, at der ikke er indopereret fornuftige kontrolinstanser som eksempelvis et password ved betalingen."

"Google har på uretfærdig vis profiteret på at markedsføre gratis eller billige spil til børn"

Google har ifølge endnu ikke responderet på anklagen, men selskabet kan måske kigge over mod superkonkurrenten fra Apple, der sidste år var igennem flere sager af lignende art.

Sådan gik det Apple

I alt fik Apple 37.000 klager og måtte slippe minimum 180 millioner kroner til vrede forældre samt love at fremskaffe kundernes samtykke til fremtidige handler, så børn ikke bare kan slippe afsted med at bruge hundredvis eller ligefrem tusindvis af kroner fra mor og fars kreditkort.

Også danske Apple-forbrugere har klaget over Apples in-app-køb, hvilket de har haft en vis succes med.

Derfor er det en nærliggende tanke, at også arrige danske forældre til børn med Android-telefoner og spenderbukserne på, vil gå til Forbrugerombudsmanden, hvis de har oplevet et stort in-app-forbrug fra børnenes side.

Børnenes forbrug har typisk fungeret ved, at når først forældrene har logget på enheden, så kan børnene bare handle ind i 15 minutter.

Det skete blandt andet for syvårige danske Karla, der købte tillægsydelser for mere end 10.000 kroner

Derfor er de europæiske forbrugerombudsmænd gået sammen for at kigge på blandt andet det 15 minutters købsvindue. Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Apple tvunget til tilbagebetaling for børns app-køb

Vrede danske forældre vinder over Apple i flere app-slagsmål
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere