Artikel top billede

Microsoft: Windows XP-brugerne skal til at bekymre sig for alvor

Interview: Microsoft holder stædigt fast i, at flere hundrede millioner Windows XP-brugere skal skifte styresystem inden for den næste måned. Læs her, hvad Microsoft især advarer imod ved brugen af Windows XP.

Efterhånden er det vel gået op for de fleste Windows XP-brugere, at deres styresystemer ikke bliver sikkerhedsopdateret efter den 8. april fra leverandøren Microsofts side.

Popup-advarsler direkte i Windows XP, utallige advarsler fra sikkerhedsbranchen og mediernes skriverier burde tilsammen have fået en eller flere alarmklokker til at ringe.

Alligevel myldrer brugerne ind på Windows XP. 

Louise Harders, som produktchef for Windows hos Microsoft Danmark med ansvar for salg til større virksomheder, kommer det bag på Microsoft, at der stadig er op mod 30 procent af computerebrugerne i hele verden, der benytter Windows XP?

"Det er selvsagt et problem, at der fortsat er kunder, der er på Windows XP. Vi er derfor i dialog med vores erhvervskunder omkring, hvordan de hurtigst muligt kan skifte til en moderne og sikker platform som Windows 7 eller Windows 8."

Kan smitte de andre

Hvis disse 30 procent får sikkerhedsproblemer med den snart ikke-opdaterede Windows XP, kan det ramme de resterende 70 procent med malware, store spammængder og deslige. Hvordan har Microsoft det med, at det er et af jeres produkter, der er skyld i en af årets største sikkerheds-risici trods advarsler og informationer fra jeres side?

"Vi ser med stor alvor på it-sikkerhed. Det er også derfor, at vi igennem lang tid har informeret om, at Windows XP har support-udløb den 8. april i år, og det fortsætter vi med, indtil alle er væk fra platformen."

"Når det er sagt, så har vi ikke muligt for at tvinge folk over på en ny platform. Men vi giver dem information og vejledning, så de kan træffe et valg."

En undersøgelse fra et sikkerhedsselskab med over 1.700 respondenter med Windows XP viser, at minimum 65 procent af de nuværende brugere vil beholde deres pc med den nuværende Windows XP og køre videre. Hvad tænker Microsoft om, at så mange vil fortsætte på Windows XP?

"Vi anbefaler på det kraftigste, at forbrugere, virksomheder og andre organisationer migrerer til en moderne og sikker platform som Windows 7 eller Windows 8."

Microsoft: Dette skal du være bekymret for

"Det, vi gør fra Microsofts side, er at informere bredt om fordelene om ved en moderne platform og samtidig om de risici, der er ved at blive på Windows XP. Derudover yder vi vejledning til, hvordan man kommer videre. I sidste ende er det op til den enkelte kunde at træffe et valg."

Hvad skal vi være bekymret for?

Samme undersøgelse viser også, at 86 procent er bekymret i nogen grad eller slet ikke. Kun 14 procent er meget bekymret. Er der overhovedet noget at være bekymret over?

"Pc'er, der kører Windows XP efter den 8. april 2014, kan ikke anses for at være sikre. Så jo, der er noget at bekymre sig om. Disse pc'er vil ikke modtage de løbende sikkerhedsopdateringer, som beskytter mod eksempelvis malware og virusangreb."

"Antivirus-software vil ikke beskytte din pc, når selve Windows XP-styresystemet ikke længere er supporteret. Hvis du som Windows-bruger vil være tilstrækkeligt sikret, bør du derfor opdatere til en moderne platform hurtigst muligt."

Når det er så alvorligt, har Microsoft en 'plan B' for, hvordan support-stoppet skal håndteres, når nu så mange brugere vil være på Windows XP efter supportudløbet den 8. april?

"Vi tænker ikke på support-udløbet som 'Plan A' og 'Plan B'. Faktum er, at Windows XP ikke er supporteret efter 8. april, og derfor er det op til den enkelte kunde at skifte til en moderne platform. Vi hjælper med information og vejledning, men vi kan ikke tvinge hverken forbrugere eller virksomheder til at skifte til en moderne platform - kun oplyse om risikoen ved at undlade at gøre det."

Hvis jeg henter Microsoft Security Essentials til Windows XP, hvordan er jeg så beskyttet i forhold til, hvis jeg ikke har det?

"Du er ikke sikker, hvis du downloader Security Essentials op til 8. april. Problemet er, at selve styresystemet stadig er dårligere beskyttet, da det efter supportudløbet ikke længere modtager nødvendige sikkerheds-updates. Så man tager fejl, hvis man downloader Security Essentials og tror, at man derved er mere sikker."

Du kan her læse mere om Microsofts egne råd til Windows XP-brugere, der alle i sidste ende handler om at opgradere til et nyere styresystem eller købe en ny pc - underforstået, at man skal købe en ny pc med en nyere version af Microsofts styresystem, Windows.

Byd ind: Du skal også være meget velkommen til selv at komme frem med dine tanker i det nedenstående kommentarfelt, hvis du har gode sikkerhedsråd til de hundredetusindvis af danskere, der sidder med en Windows XP-maskine efter den 8. april. 

Læs også: 
It-ragnarok lurer om hjørnet: Windows XP-brugere bedøvende ligeglade

Advarsel til XP-brugere: Du skal ikke bruge denne browser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere