Artikel top billede

It-chefer i klemme: Her er læren af Windows XP

Computerworld mener: Efter 13 år på banen skal det fortsat populære og udbredte Windows XP aflives. Bøvlet, der nu følger, er på mange måder brugernes egen skyld. Her er læren af hele Windows XP-historien.

Om ganske få uger er det slut med at vide sig sikker, hvis man kører med Windows XP.

8. april når det fortsat meget udbredte styresystem nemlig den såkaldte end-of-service eller EOS, når Microsoft udsender den allersidste 'rigtige' sikkerhedsopdatering af XP.

Herefter er det slut, og systemet overlades til sig selv og dets brugere, medmindre man vælger at lægge omkring 1.200 kroner per maskine for en support-aftale - altså mere end det dobbelte i forhold til prisen for en spritny Windows 8-licens.

Microsoft har gennem årene udskudt end-of-service-datoen af det 13 år gamle styresystem flere gange, men nu skal det være slut, for det aldrende, men driftsikre, system er forlængst blevet overhalet meget eftertrykkeligt af den teknologiske udvikling.

Med håret i postkassen

Alligevel kommer rigtigt mange XP-brugere til at stå med håret i postkassen 8. april, fordi de ikke i tide har igangsat en opgradering af deres styresystemer.

Nu står de pludselig med en ofte stor maskinpark, der bliver enten meget dyr at vedligeholde, frit bytte for alverdens vira og hackere eller meget besværlig og dyr at udskifte til helt nyt isenkram.

Grundene til brugernes meget udtalte tilbageholdenhed med at udskifte XP er ofte flere.

Centralt står imidlertid ofte, at XP jo fungerer fint, brugerne er tilfredse, vi har brugt (mange) penge på XP-versioner af særlig software (legacy-software), og opgraderinger af andre systemer har været mere presserende.

Det er alle valide og forståelige argumenter, men de holder  selvfølgelig kun, hvis XP kører i helt lukkede systemer, hvilket sjældent er tilfældet.

Kører XP i netværk - hvilket ofte er tilfældet - bliver it-chefen nu ramt af, at udviklingen af de teknologier, der kører rundt om og integreret med XP, er fortsat med rivende hast i de 13 år, der er gået, siden det dengang funklende styresystem så dagens lys.

Brugernes dilemma: Skal vi overhovedet følge med?

Problematikken understreger, at det ikke er de ofte ret konservative brugeres krav, der driver den teknologiske udvikling fremad, men derimod leverandørernes behov for konstant (og gerne stigende) omsætning.

Den gør, at ingen it-brugere kan få lov til at lægge sig alt for godt til ro, selv om de har et it-setup, som bare fungerer.

For det vælter hele tiden ud med nye systemer, nye maskiner, nye muligheder, der alle er indbyrdes afhængige af hinanden, og som derfor i en ikke ubetydelig grad skal opgraderes og udvikles sideløbende med hinanden - også selv om der er del-elementer i netværket (som Windows XP), der egentlig fungerer perfekt og som ikke i sig selv giver nogen grund til udskiftning.

Hurtigere opgraderingscyklus

Det er ikke mange år siden, at Microsoft begyndte at lufte tanken om at øge opgraderingscyklussen for selskabets software ganske betragteligt.

Det giver god mening for en it-producent, der gerne vil holde sig ganske tæt på sine kunder, men måske mindre mening for it-chefen, der dybest set bare gerne vil have tingene til at køre gnidningsfrit uden alt for meget bøvl (og opgraderinger og implementering af nye systemer er bøvl).

På den anden side er det netop it-leverandørernes behov for konstant salg, der har skabt de fantastiske teknologier, som vi alle har glæde af i dag.

I det lys er læren klar for XP-brugerne: Du er nødt til at følge bedre med, når det gælder it-leverandørerns heftige opgraderings-tempo.

Du afskriver dine pc'er på tre år. Hvorfor så ikke afskrive din software på fem? Altid.

Læs også:

Verdens bedste Windows? Historien om en gigantisk succes

Afliver flere systemer: Her lader Microsoft øksen falde om otte uger

Nye brugere strømmer til XP trods snarlig aflivning

Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt

Her er de mest populære styresystemer netop nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere