Artikel top billede

It-chefer i klemme: Her er læren af Windows XP

Computerworld mener: Efter 13 år på banen skal det fortsat populære og udbredte Windows XP aflives. Bøvlet, der nu følger, er på mange måder brugernes egen skyld. Her er læren af hele Windows XP-historien.

Om ganske få uger er det slut med at vide sig sikker, hvis man kører med Windows XP.

8. april når det fortsat meget udbredte styresystem nemlig den såkaldte end-of-service eller EOS, når Microsoft udsender den allersidste 'rigtige' sikkerhedsopdatering af XP.

Herefter er det slut, og systemet overlades til sig selv og dets brugere, medmindre man vælger at lægge omkring 1.200 kroner per maskine for en support-aftale - altså mere end det dobbelte i forhold til prisen for en spritny Windows 8-licens.

Microsoft har gennem årene udskudt end-of-service-datoen af det 13 år gamle styresystem flere gange, men nu skal det være slut, for det aldrende, men driftsikre, system er forlængst blevet overhalet meget eftertrykkeligt af den teknologiske udvikling.

Med håret i postkassen

Alligevel kommer rigtigt mange XP-brugere til at stå med håret i postkassen 8. april, fordi de ikke i tide har igangsat en opgradering af deres styresystemer.

Nu står de pludselig med en ofte stor maskinpark, der bliver enten meget dyr at vedligeholde, frit bytte for alverdens vira og hackere eller meget besværlig og dyr at udskifte til helt nyt isenkram.

Grundene til brugernes meget udtalte tilbageholdenhed med at udskifte XP er ofte flere.

Centralt står imidlertid ofte, at XP jo fungerer fint, brugerne er tilfredse, vi har brugt (mange) penge på XP-versioner af særlig software (legacy-software), og opgraderinger af andre systemer har været mere presserende.

Det er alle valide og forståelige argumenter, men de holder  selvfølgelig kun, hvis XP kører i helt lukkede systemer, hvilket sjældent er tilfældet.

Kører XP i netværk - hvilket ofte er tilfældet - bliver it-chefen nu ramt af, at udviklingen af de teknologier, der kører rundt om og integreret med XP, er fortsat med rivende hast i de 13 år, der er gået, siden det dengang funklende styresystem så dagens lys.

Brugernes dilemma: Skal vi overhovedet følge med?

Problematikken understreger, at det ikke er de ofte ret konservative brugeres krav, der driver den teknologiske udvikling fremad, men derimod leverandørernes behov for konstant (og gerne stigende) omsætning.

Den gør, at ingen it-brugere kan få lov til at lægge sig alt for godt til ro, selv om de har et it-setup, som bare fungerer.

For det vælter hele tiden ud med nye systemer, nye maskiner, nye muligheder, der alle er indbyrdes afhængige af hinanden, og som derfor i en ikke ubetydelig grad skal opgraderes og udvikles sideløbende med hinanden - også selv om der er del-elementer i netværket (som Windows XP), der egentlig fungerer perfekt og som ikke i sig selv giver nogen grund til udskiftning.

Hurtigere opgraderingscyklus

Det er ikke mange år siden, at Microsoft begyndte at lufte tanken om at øge opgraderingscyklussen for selskabets software ganske betragteligt.

Det giver god mening for en it-producent, der gerne vil holde sig ganske tæt på sine kunder, men måske mindre mening for it-chefen, der dybest set bare gerne vil have tingene til at køre gnidningsfrit uden alt for meget bøvl (og opgraderinger og implementering af nye systemer er bøvl).

På den anden side er det netop it-leverandørernes behov for konstant salg, der har skabt de fantastiske teknologier, som vi alle har glæde af i dag.

I det lys er læren klar for XP-brugerne: Du er nødt til at følge bedre med, når det gælder it-leverandørerns heftige opgraderings-tempo.

Du afskriver dine pc'er på tre år. Hvorfor så ikke afskrive din software på fem? Altid.

Læs også:

Verdens bedste Windows? Historien om en gigantisk succes

Afliver flere systemer: Her lader Microsoft øksen falde om otte uger

Nye brugere strømmer til XP trods snarlig aflivning

Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt

Her er de mest populære styresystemer netop nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere