Artikel top billede

It-chefer i klemme: Her er læren af Windows XP

Computerworld mener: Efter 13 år på banen skal det fortsat populære og udbredte Windows XP aflives. Bøvlet, der nu følger, er på mange måder brugernes egen skyld. Her er læren af hele Windows XP-historien.

Om ganske få uger er det slut med at vide sig sikker, hvis man kører med Windows XP.

8. april når det fortsat meget udbredte styresystem nemlig den såkaldte end-of-service eller EOS, når Microsoft udsender den allersidste 'rigtige' sikkerhedsopdatering af XP.

Herefter er det slut, og systemet overlades til sig selv og dets brugere, medmindre man vælger at lægge omkring 1.200 kroner per maskine for en support-aftale - altså mere end det dobbelte i forhold til prisen for en spritny Windows 8-licens.

Microsoft har gennem årene udskudt end-of-service-datoen af det 13 år gamle styresystem flere gange, men nu skal det være slut, for det aldrende, men driftsikre, system er forlængst blevet overhalet meget eftertrykkeligt af den teknologiske udvikling.

Med håret i postkassen

Alligevel kommer rigtigt mange XP-brugere til at stå med håret i postkassen 8. april, fordi de ikke i tide har igangsat en opgradering af deres styresystemer.

Nu står de pludselig med en ofte stor maskinpark, der bliver enten meget dyr at vedligeholde, frit bytte for alverdens vira og hackere eller meget besværlig og dyr at udskifte til helt nyt isenkram.

Grundene til brugernes meget udtalte tilbageholdenhed med at udskifte XP er ofte flere.

Centralt står imidlertid ofte, at XP jo fungerer fint, brugerne er tilfredse, vi har brugt (mange) penge på XP-versioner af særlig software (legacy-software), og opgraderinger af andre systemer har været mere presserende.

Det er alle valide og forståelige argumenter, men de holder  selvfølgelig kun, hvis XP kører i helt lukkede systemer, hvilket sjældent er tilfældet.

Kører XP i netværk - hvilket ofte er tilfældet - bliver it-chefen nu ramt af, at udviklingen af de teknologier, der kører rundt om og integreret med XP, er fortsat med rivende hast i de 13 år, der er gået, siden det dengang funklende styresystem så dagens lys.

Brugernes dilemma: Skal vi overhovedet følge med?

Problematikken understreger, at det ikke er de ofte ret konservative brugeres krav, der driver den teknologiske udvikling fremad, men derimod leverandørernes behov for konstant (og gerne stigende) omsætning.

Den gør, at ingen it-brugere kan få lov til at lægge sig alt for godt til ro, selv om de har et it-setup, som bare fungerer.

For det vælter hele tiden ud med nye systemer, nye maskiner, nye muligheder, der alle er indbyrdes afhængige af hinanden, og som derfor i en ikke ubetydelig grad skal opgraderes og udvikles sideløbende med hinanden - også selv om der er del-elementer i netværket (som Windows XP), der egentlig fungerer perfekt og som ikke i sig selv giver nogen grund til udskiftning.

Hurtigere opgraderingscyklus

Det er ikke mange år siden, at Microsoft begyndte at lufte tanken om at øge opgraderingscyklussen for selskabets software ganske betragteligt.

Det giver god mening for en it-producent, der gerne vil holde sig ganske tæt på sine kunder, men måske mindre mening for it-chefen, der dybest set bare gerne vil have tingene til at køre gnidningsfrit uden alt for meget bøvl (og opgraderinger og implementering af nye systemer er bøvl).

På den anden side er det netop it-leverandørernes behov for konstant salg, der har skabt de fantastiske teknologier, som vi alle har glæde af i dag.

I det lys er læren klar for XP-brugerne: Du er nødt til at følge bedre med, når det gælder it-leverandørerns heftige opgraderings-tempo.

Du afskriver dine pc'er på tre år. Hvorfor så ikke afskrive din software på fem? Altid.

Læs også:

Verdens bedste Windows? Historien om en gigantisk succes

Afliver flere systemer: Her lader Microsoft øksen falde om otte uger

Nye brugere strømmer til XP trods snarlig aflivning

Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt

Her er de mest populære styresystemer netop nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”