Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Her er konsekvenserne af Nets-salg til kapitalfonde

ComputerViews: Det får konsekvenser, at et konsortie af kapitalfonde nu overtager Nets, der står bag Betalingsservice, Dankort og NemID. Se nogle af dem her.

ComputerViews: Pennen har dårligt nok sluppet den stiplede underskriftslinie på købskontrakten på Nets, før de nye kapitalfonds-ejere af Nets har luftet deres endelige mål for selskabet, der står bag blandt andet Dankortet, Betalingsservice og NemID.

Læs også: Nets solgt - her er den nye ejer.

De nye ejere - de to amerikanske kapitalfonde Bain Capital og Advent International samt danske ATP - sigter nemlig efter en lukrativ exit i form af en børsnotering af Nets om fem-syv år.

Det vil kræve markante tiltag at nå derhen for Nets - ikke mindst i lyset af, at de 17 milliarder kroner, som konsortiet vil betale for Nets, er markant over den oprindelige vurderingspris på omkring 10 milliarder kroner.

Ganske vist siger Nets' formand, Nordea-direktør Peter Lybecker, i forbindelse med salget, at 'det vigtigste for Nets' bestyrelse har været at vælge den bedste ejer med en klar forståelse for den rolle, som Nets spiller i samfundet.'

Men mon ikke, at Nets' bestyrelse - indsat af en række banker (der jo nok ved, hvad penge er værd) - først og fremmest har kigget på størrelsen af de beløb, som de fem bydere har budt og uden yderligere skelen til de for de næringsdrivende banker mere perifere overvejelser har valgt den største pose penge?

I hvert fald bød det vindende konsortie angiveligt markant højere pris end de øvrige bydere, som du kan læse mere om her.

Faktisk svarer prisen på 17 milliarder kroner til næsten 23 gange Nets' driftsindtjening for 2012 - altså en høj pris, der indikerer, at kapitalfondene har en plan.

Konsekvenserne

De penge skal nemlig hentes hjem igen - plus det ønskede afkast, som køberne sigter efter vil være i mange-millioner kroners-klassen, når Nets skal sendes videre, og gevinsten hentes hjem.

Det vil kræve både, at Nets får nedbragt sine omkostninger med flere hundrede millioner kroner, samt at omsætningen skal stige.

Kapitalfondene sveder dog næppe over opgaven, for det er noget, som de har prøvet før.

"Vi vil bidrage med en stærk ekspertise inden for virksomhedsdrift og vil gøre alt for at støtte ledelsens arbejde med at styrke væksten og realisere potentialet i Nets," som Bain Capital meddeler i forbindelse med købet.


Sådan skal der effektiviseres

Hvad betyder så 'realisere potentialet?'

Først og fremmest vil de nye ejere gå på jagt efter områder, der kan effektiviseres internt i organisationen.

Det vil betyde, at der skal skæres til og trimmes i organisationen med i dag omkring 2.500 ansatte. Hvor meget ved vi ikke endnu.

Ser vi i de øvrige organisationer, som kapitalfondene har været inde over, vil de sikkert også have fokus på at indføre mere resultat-søgende arbejdsprocesser, der kan skære flæsk og fedt af organisationen, uden at produktiviteten rammes - måske endda samtidig med at den øges.

Bain Capital og Advent International ved, hvor de skal lede, for de har været gennem samme tur med den britiske Nets-pendant WorldPay, som de købte i 2010.

Vi kan derfor vente skarpt fokus på effektiviseringer og nedskæringer og resultater i Nets i de kommende år, hvor også ledelsen uden den mindste tvivl vil komme under pres for at file og trimme selskabet efter den skitserede plan, der altså - indtil videre - skal ende med en børsnotering.

Advent International ejer ligeledes KMD, som fonden købte i 2012. Sælgerne var dengang et andet kapitalfonds-konsortie.

KMD og Advent International gennemførte i efteråret en stor fyringsrunde i KMD, selv om selskabet skovler penge ind.

Det kan du læse mere om her: KMD's store slankekur: Derfor fyrer selskabet trods enormt overskud.

Politisk har salget af salget af Nets været i søgelyset, fordi det er hjerteblod for Danmark, der nu kommer på udenlandske hænder.

Du kan læse mere om den politiske virak her: Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

Historien har imidlertid vist, at de udenlandske kapitalfonde er relativt ligeglade med de ting, som den offentlige mening finder vigtige som eksempelvis dansk kontrol, danskhed, lokal forankring, udenlandsk indblanding og så videre: De fokuserer alene på at øge værdien af deres investering og komme videre efter nogle år.

Dette er der i vente

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) garanterer hertil, at han vil gribe ind, hvis købet skulle 'skabe behov for justeringer i den gældende lovgivning.'

På den baggrund er der næppe grund til at frygte, at salget vil føre til udsalg af vigtige, danske værdier, selv om det nu er udenlandske investorer, der sætter sig på Betalingsservice, NemID og Dankortet i en periode.

Værre kan det se ud for organisationen i Nets, der uden den mindste tvivl snart vil få kærligheden at føle, når mappedrengene fra kapitalfondene dukker op på gangene for at gennemgå forretnings-gange, processer og organisations-struktur.

Kærlighed på prisen

Og så vil de nye ejere kaste deres kærlighed på prisen for brugen af dankortet, NemID og ikke mindst det i forvejen særdeles lukrative guldæg, Betalingsservice. Her kan der ligge en guldgrube og vente.

Vi vil dog næppe se prisstigninger i den første lange tid, da prisstigninger på dankort og nærmeste omegn er en politisk betændt sag, som vil kræve politisk fingerspitsgefühl og væsentligt politisk benarbejde.

De nye ejere har tid nok, for de arbejder med en tidshorisont på fem-syv inden den store exit, så indtil videre har de tid til at begynde at massere beslutningstagere og de øvrige interesser på plads til kommende gebyrstigninger, så de kan få øget omsætningen.

På den anden side: Nu, hvor bankerne har sluppet ejerskabet, begynder banen for alvor at blive kridtet op til at indføre nye betalingsløsninger i Danmark.

Sagde nogen mobilbetaling? Eller andre nye metoder?

Lad os høre, hvad du mener.

Læs også:

Nets solgt - her er den nye ejer.

KMD's store slankekur: Derfor fyrer selskabet trods enormt overskud.

Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere