Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

ComputerViews: Inden længe skal Nets sælges til én af fem bejlere, og der er flere ting i den handel, der vækker minder om de sidste ugers Dong-hysterier. Har vi noget at frygte, når Nets bliver solgt?

Snart skal betalings- og informationsvirksomheden Nets sælges.

Det betyder, at flere danske og udenlandske investorer står klar til at betale Nets milliarder af kroner for at overtage kritisk dansk infrastruktur som dankortet, NemID og Betalingsservice, som vi - altså du og jeg - bruger hver dag.

De seneste uger har budt på heftig virak om netop frasalg af kritisk dansk infrastruktur, da det blev besluttet, at 19 procent af energikæmpen Dong skal havne i hænderne på investeringsbanken Goldman Sachs for omkring otte milliarder kroner.

Sagen om Dong-frasalget fik tusinder til at demonstrere foran Christiansborg og hundredetusinder af danskere til at skrive under på, at handlen ikke skulle gennemføres, mens det er blevet debatteret heftigt, om det er fornuftigt at sælge lidt mindre end en femtedel af Dong til investeringsbanken.

Mens finalefeltet til at overtage Nets (tidligere kendt som PBS) er ved at blive barberet ned til den endelige vinder, er det store spørgsmål så, om folk vil på gaden, til underskriftsindsamlingen og debatten igen - eller om det hele kommer til at foregå mere stille og roligt denne gang.

Lad os se på, hvad der taler for og imod en folkelig sag, når Nets bliver afhændet inden for den kommende tid.

Disse ting taler for Facebook-rabalder 
Dong-investoren Goldman Sachs har tidligere i Nets-forløbet sagt farvel til at få ejerskab over NemID, men Nets-salget indeholder alligevel lidt af samme sprængstof, der fik Dong-sagen og efterfølgende partiet SF til at eksplodere.

Den allervigtigste årsag til et eventuelt folkeligt stormløb på de sociale medier er Nets' helt centrale rolle i den danske digitalisering og dermed infrastruktur, hvor dankortet i butikken og NemID på nettet er blevet to fuldstændige uundværlige størrelser for omkring fire millioner danskere.

Et nyligt dankort-nedbrud i mange timer og sidste års flere dage lange NemID-nedbrud har om noget vist, hvor afhængige vi er af, at disse services virker upåklageligt.

For investorerne handler Nets-salget om at overtage en it-forretning, der om muligt skal drives endnu mere strømlinet.

Vil en kapitalfond med profitmaksimering for øje sørge for, at de noget nær livsnødvendige services kører som smurt i olie i fremtiden?

Desuden er debatten om gebyrer på dankortet forlængst blevet skudt i gang.

Næste logiske frygt kan meget vel blive gebyrer på NemID-transaktionerne, hvilket næppe er blevet mindre af, at købsprisen i de forgangne måneder er steget fra de forventelige ni milliarder kroner til en pris helt op mod 15 milliarder kroner.

Dette taler for, at det hele bliver stille og roligt

Politikerne har i denne sammenhæng tidligere beroliget med, at der er truffet forholdsregler for, at der ikke bliver pålagt dankortet ekstra gebyrer, hvilket også må formodes at gælde NemID-driften. 

Ikke tale om Goldman Sachs

Finalefeltet til at sluge Nets består mestendels af udenlandske investorer, og det kan godt give Olsen Banden-klippet med udenlandske mastodonters overtagelse af danske selskaber og danskheden nye seere på de sociale medier, som det var tilfældet i Dong-sagen. 

Men at Nets-salget næppe opnår samme højspændte intensitet som Dong-sagaen skyldes først og fremmest, at ingen af de tilbageværende potentielle købere vækker samme klang som Goldman Sachs.

Selskabet, der nu ejer 19 procent af Dong, anses generelt for at være en virksomhed med fingrene godt nede i startkablerne til den verdensomspændende finanskrise.

Kan man sige det samme om it-selskabet Atos, Tryghedsgruppen eller ATP?

Knap og nap.

Du har intet ejerskab

En anden grund til, at Nets-salget bliver en mere fredelig omgang, er, at Nets ikke er et offentligt selskab - altså dit og mit - som der blev slået meget på under Dong-forløbet.

Nets ejes derimod af 200 danske og norske pengeinstitutter samt Nationalbanken, hvor Danske Bank, Nordea og den norske DnB Bank har aktieposter på mellem 16 og 20 procent.

Når Dannebrog og nationalfølelsen ikke er oppe imod den mest væmmelige storkapital fra det store udland, er det svært at se befolkningen mobilisere den store modstand.

Hvor mange vil desuden på de sociale medier åbent og seriøst forsvare NemID, som flere gange er nomineret til et af de mere kiksede it-projekter i nyere tid? 

Husk lige lovgivningen 
Desuden er der klare eksempler på, at kritisk digital dansk infrastruktur er blevet solgt til udenlandske selskaber uden den store folkelige modstand.

Det har blandt salget af TDC og KMD vist.

Her har salgene indbragt Danmark milliarder af kroner, mens man i TDC's tilfælde har åbnet for en heftig konkurrence på teleområdet, som har resulteret i nogle af verdens laveste telepriser.

I KMD's tilfælde har salget også øget konkurrencen, selv om KMD og kommunernes nye it-selskab, Kombit, ikke har været helt enige om prisen for at bryde KMD's monopol på levering af systemer til landets 98 kommuner. Men det ser ud til at lykkes. 

I begge tilfælde var der politiske reguleringer og aftaler om driften af infrastrukturen, der lå til grund for, at danskerne - altså du og jeg - ikke har mærket den helt store forandring i vores hverdag.

Bundlinjen i Nets-salget set fra et folkeligt perspektiv er derfor, at så længe politikerne sørger for et ordentligt lovgrundlag, der ikke berører vores fælles pengepung eller dagligdag i form af gebyrer, nedbrud og sikkerhedsbrister, vil der næppe blive råbt og skreget så højt, som vi så i Dong-sagen.

Hvad mener du?

Læs også:
Nets til salg: Nu tjekker købere datarummet

Fem firmaer står tilbage som købere af Nets
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.