Artikel top billede

Her er den store bremseklods for guld og grønne it-skove i Danmark

Klumme: Der skal være en retning, hvis ideen om at gøre Danmark til et d-land skal blive til virkelighed.

Sidst i marts mødtes omkring 1.000 mennesker til konferencen "Offentlig Digitalisering 2014" med undertitlen "På vej mod d-land" - en reference til projektet "Danmark 3.0: Danmark som d-land" der også har sit udspring hos Dansk IT ligesom ugens konference om offentlig digitalisering.

Dansk IT er en interesseorganisation for it-professionelle - altså folk med en faglig, forretningsmæssig eller anden joborienteret indgang til informationsteknologien.

Og det er vel også den måde, man bedst kan beskrive debatten om digitalisering i Danmark:

En faglig, forretningsmæssig eller anden joborienteret indgang, der oftest er drevet af et ønske om effektivisering.

Konferencen efterlod mig igen med indtrykket af, at digitaliseringen i Danmark har så højt et niveau og så stor en udbredelse, fordi der er så mange engagerede it-professionelle, der med faglig passion fremdriver digitaliseringen.

Masser af store og små teknologiløsninger er hver dag med til at flytte Danmark i retningen af at blive et d-land - altså et land der udnytter digitaliseringens muligheder fuldt ud.

"Digitaliseringen i Danmark har så højt et niveau og så stor en udbredelse, fordi der er så mange engagerede it-professionelle, der med faglig passion fremdriver digitaliseringen"

Det er ønsket om at løse hverdagens opgaver mere effektivt og smartere, der hver dag får tusindvis af danskere til at arbejde med, hvordan informationsteknologien kan hjælpe.

Men der mangler en dimension: Den politiske debat.

Mennesker i fællesskaber som organisationer og virksomheder er den struktur, der skaber samfund.

Aktiviteten i hvert enkelt led er med til at skabe helheden - derfor er hvert eneste digitale projekt med til at gøre Danmark til et d-land.

Men det er også en fragmenteret digitalisering, som skaber resultater, uanset om vi ønsker det eller ej.

Der skal være en retning

Den politiske debat kan være til at sætte en retning for, hvilke resultater vi ønsker.

Der skal være en retning, hvis ideen om at gøre Danmark til et d-land skal blive til virkelighed - en retning der skaber de rigtige rammer for at udvikle ideer både økonomisk, fagligt og socialt.

Et godt eksempel er den aktuelle diskussion om salget af den finansielle servicevirksomhed Nets.

Et succesfuldt privat selskab skabt som resultat af effektiv virksomhedsdrift på toppen et politisk ønske om at have en betalingsinfrastruktur i Danmark.

Resultatet af det politiske ønske blev Dankortet, der efter en langsom start er blevet en kæmpe succes.

Selskabet bag har udviklet en viden om den digitale infrastruktur, der siden har sat Nets i stand til at levere serviceløsninger som Betalingsservice og NemID.

Med salgsprocessen bliver lyset rettet direkte mod den rystende mangel på politisk debat om digitalisering i Danmark.

Ingen folkevalgte vil tilsyneladende stille sig op på talerstolen og tage en åben debat om, hvordan vi håndterer finansielle data, sikrer billig og effektiv betaling og udvikler overførslen af værdier i et d-land.

Det er den slags politisk debat, som er afgørende, hvis vi ønsker, at digitaliseringen i Danmark skal levere andet end effektivisering på udvalgte områder.

Politisk debat som forhåbentlig ender med digitalisering, og som gør op med, udvikler og forandrer de processer, som skaber demokratiet.

På Offentlig Digitalisering 2014, var der kun tre deltagere, som var registeret i egenskab af at være folkevalgte - og dermed ansvarlige for at rejse den politiske debat om digitalisering. 

Det var Jeppe Mikkelsen, der er radikal it-ordfører, Venstres it-politiske ordfører Michael Aastrup Jensen og finansminister Bjarne Corydon, der skulle tale lige inden konferencen sluttede.

Jan Horsager er research manager i cBrain.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.