Artikel top billede

3 ting som du bør gøre, før du sender en vred mail

De fleste af os har nok prøvet at sende mails, som vi fortryder. Her er tre tip til, hvordan du kan undgå at gøre det igen.

Har du også prøvet at sende en mail, som du efterfølgende har fortrudt? 

Det tænkte jeg nok, og det er nok de færreste af os, der kan sige os fri for det.

Der er dog en række ting, som vi alle kan gøre, hvis vi vil undgå igen at stå i en situation, hvor vi med for lavt blodsukker og for meget stress sender en lidt for aggressiv mail. 

1. Send de vigtige mails til dig selv først 
Det føles godt at trykke send på en skarp og vred mail. I hvert fald i et par sekunder.

Men det føles ikke nødvendigvis lige så godt at være modtageren.

Derfor anbefaler forfatteren Sharon Salzberg, der har skrevet bogen Real Happiness at Work, at du altid sender denne type mails til dig selv først.

Til den amerikanske erhvervsblog Business Insider, siger hun, at det giver dig oplevelsen af at være i modtagerens sted. Samtidig kan det give dig en ekstra tænkepause, hvor pulsen kan komme ned.

Derudover anbefaler hun også en mere simpel metode. Du bør ganske enkelt tage en dyb indånding og genlæse din mail.

"Giv dig selv rum til at opdage, om det virkelig er en dialog, som du ønsker at føre," siger hun ifølge Business Insider.

Michael Hyatt, forfatter og management-ekspert, kommer med et lignende råd på sin blog.

Hvis du har lyst til at skrive en vred mail, anbefaler han, at du gør det. Men han fraråder til gengæld, at du sender e-mailen.

I stedet bør du lade "modtager-feltet" stå tomt og blot gemme mailen som en kladde, og når du lidt senere er faldet ned igen, kan du vælge at gå ind og slette mailen.

Han forklarer at selve skriveprocessen ofte kan være en stor hjælp, fordi du får sat ord på dine følelser og får skabt overblik over dine tanke. 

2. Brug Gmails fortryd-funktion

Du kan også teknisk foretage nogle ændringer, der minimerer risikoen for, at du kommer til at sende en mail, som du fortryder. 

Hvis du er Gmail-bruger, bør du overveje at aktivere Gmails "fortryd-funktion".

Det er en funktion, der giver dig nogle sekunders ekstra betænkningstid, efter at du har trykket send-knappen.

Funktionen hedder "Fortryd sendt til," og du finder den under den såkaldte Labs-sektion, der ligger i indstillingsmenuen på din Gmail-konto.

Når du har slået den til, vil afsendelsen af mailen blive udskudt i et kort øjeblik, efter at du trykket på send-knappen. I disse sekunder dukker en "annuller-knap" op på skærmen, som du kan klikke på, hvis du pludselig fortryder.

Kender du Gmails alkohol-lås?

Gmail har også tidligere haft en anden Labs-funktion, der kunne sikre dig mod at sende mails, som du senere vil fortryde. 

Funktionen hed Mail Goggles, og den skulle forhindre folk i at sende mails, når de var under påvirking af alkohol.

Mail Goggles-funktionen er desværre blevet afskaffet igen, men den kunne indstilles, så den udelukkende blev aktivteret fredag og lørdag nat, og i dette tidsrum kunne du kun sende e-mails, hvis du først kunne løse en simpel alkohol-test, der bestod af fem matematik-spørgsmål.

3. Hold et møde

Det er så let at sidde i skjul bag skærmen og skælde ud, og derfor er risikoen for at forløbe sig også større. 

Et godt råd er derfor, at du vælger at mødes med folk i stedet for at sende dem en mail. Det anbefaler forfatter og management-ekspert Michael Hyat i et indlæg på sin blog

Han forklarer, at en face-to-face-samtale eller måske blot en telefonsamtale ofter er en mere effektiv metode at løse problemer på end en mail-korrespondance. 

"Det kræver mod at konfrontere folk face-to-face eller over telefonen, men det kan også lede til virkelige løsninger," skriver Hyatt på sin blog. Og han tilføjer, at du - før du sender den vrede e-mail - bør stille dig selv spørgsmålet: 

"Det virkelige spørgsmål er, om du bare ønsker at blive hørt, eller om du rent ønsker at finde en løsning på problemet." 

Ønsker du det sidste, bør du måske overveje at droppe e-mailen og tage et møde i stedet.

Læs også:
Sådan undgår du at ende i en fatal e-mail krig

Fem trick: Sådan netværker du dig til et nyt job på nettet

Fem tips til at arbejde super-effektivt hjemmefra
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje