Artikel top billede

Der er både fordele og ulemper for it-branchen i den verserende Se & Hør-skandale.

Efter Se & Hør-skandalen: Det kan it-branchen bruge den til

Skandalen om salget af datasæt har ikke kun negative konsekvenser for it-branchen.

Mens støvet stadig hvirvler rundt og langtfra har lagt sig ovenpå skandalen om Se & Hørs køb af datasæt fra betalingsgiganten Nets, tager it-brancheforeningen ITB nu bestik af situationen.

Administrerende direktør fra ITB, Morten Bangsgaard, fortæller til Computerworld, at situationen ændrer sig omend ikke fra time til time, så fra dag til dag.

Alligevel mener han, at skandalen har både positive og negative hovedtræk, som vi alle kan skrive os bag øret.

Først det positive

På den positive front fremhæver Morten Bangsgaard, at historien bør have hevet i flere alarmklokker hos alle danske virksomheder, som har større eller mindre forretningshemmeligheder liggende på serverne.

"De virksomheder, der ikke var opmærksomme på sikkerhed før, har mildest talt fået et wake-up-call nu. For de skal jo forholde sig til deres egen sikkerhed og de risici, som kan ramme dem," siger ITB's administrerende direktør til Computerworld.

Samtidig fremhæver han også, at den danske sikkerhedsbranche kan lukrere på denne slags oplevelser, ligesom blandt andet NSA-overvågningen, afsløret af whistlebloweren Edvard Snowden, har skubbet til behovet for at købe mere sikkerhedssoftware.

"It-sikkerhedsbranchen har i de seneste år oplevet vækst, og der er ingen tvivl om, at denne sag og andre lignende overvågningssager betyder øgede vækstrater for sikkerhedsbranchen," siger Morten Bangsgaard.

Frygter for overregulering

På den negative front hæfter han sig ved, at afsløringen om salget af de fortrolige dataoplysninger i mange tilfælde kan fremkalde en panikfølelse.

Den følelse kan få stor politisk betydning, efter regeringen med Justitsministeriet i spidsen i sidste uge gik ind i sagen for at få vendt hver sten i forløbet.

"Vi er bekymrede for, at sagen vil føre til mere regulering og flere regler, hvilket vi ikke helt kan se behovet for på nuværende tidspunkt. Men vi deltager naturligvis aktivt med at hjælpe regeringen i dens arbejde med at finde en løsning," forklarer Morten Bangsgaard.

Her sammenligner han situationen med den amerikanske og globale reaktion ovenpå terrorangrebet mod World Trade Center den 9. september 2001, hvor der blev iværksat en masse 'bøvlede' initiativer som eksempelvis teleovervågning.

"Sagen viser omvendt også, hvor sårbare man kan være, hvis en medarbejder har onde hensigter, og derfor er det en rigtig god anledning til virksomhedsejere til at gennemgå deres egne sikkerhedsforanstaltninger. Risiko og foranstaltninger følges jo ad," lyder det fra ITB-direktøren.

Læs også:

Nykredit: Sådan beskytter vi kunderne mod tys-tys-kilder

It-sikkerhedsprocedurer i Nets har manglet kontrol i årevis

Det kan vi lære af Se og Hør-skandalen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere