Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nets og IBM har kendt til data-lækager i lang tid

Både Nets og IBM har i lang tid vidst, at der er foregået lyssky ting.

Nets var advaret om, at der var noget galt i egne rækker, og at selskabets it-systemer blev misbrugt til at kopiere og videresælge oplysninger om kendte til ugebladet Se og Hør.

Ifølge TV 2 sendte en Se og Hør-fotograf helt tilbage i januar 2013 en mail til Nets om, at der blev lækket kreditkortoplysninger til bladet.

Nets bad efterfølgende fotografen om at uddybe oplysningerne.

Fotografen sendte herefter tre eksempler på lækkede kreditoplysninger, som Se og Hør var kommet i besiddelse af, mens Nets fandt i sine undersøgelser af sagen ikke noget, der kunne bekræfte fotografens oplysninger.

Nets-chef Susanne Brønnum siger til TV 2, at Nets ikke kunne se de pågældende transaktioner i systemet.

"Set i bagklogskabens lys kan vi godt fortryde. Men vi undersøgte som sagt de her oplysninger, vi fik sidste år. Der dukkede intet op i vores systermer, så vi havde desværre ikke noget, vi kunne gå videre med," siger hun til tv-stationen.

En række personer

Hos IBM - hvor den pågældende snushane har været ansat - har en række personer ifølge Ekstra Bladet haft kendskab til, at der blev lækket oplysninger.

Ifølge en anonym kilde er det 'almindeligt kendt' i IBM, at medarbejderne, der har adgang til de fortrolige oplysninger, "ikke nødvendigvis kun hiver data ud i arbejdsøjemed."

Medarbejderen siger til Ekstra Bladet, at det er 'sjovere' at se på data for en kendt, når arbejdsfunktionen er at kigge på tal 'hele dagen.'

Har plantet bagdør

Det er ifølge it-specialisten Poul-Henning Kamp sandsynligt, at den pågældende medarbejder har opsat en funktion i IBM's DB2-system, så medarbejderen har modtaget en sms, når der har været aktivitet på de udvalgte kreditkort - eksempelvis de kendtes kort.

Poul-Henning Kamp mener, at eksempelvis politiet anvender samme funktion, der findes i en række andre lande.

Den mistænkte medarbejder blev angiveligt fritstillet i juni 2012 som led i en fyringsrunde, men den bagdør, som han har plantet i systemet, har altså fortsat med at sende beskeder til ham, hver gang der har fundet transaktioner sted.

En række medarbejdere har angiveligt på samme måde gennem flere år haft mulighed for at plante lignende bagdøre, hvilket understreger problemets omfang.

Det kan du læse mere om her: Her er læren af lækage-skandalen i Nets.

Poul-Henning Kamp spørger i et blog-indlæg, om der overhovedet findes logfiler over hvem, der tilføjer og sletter de pågældende trace-funktioner. Og om nogen egentlig læser dem?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital