Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Nets og IBM har kendt til data-lækager i lang tid

Både Nets og IBM har i lang tid vidst, at der er foregået lyssky ting.

Nets var advaret om, at der var noget galt i egne rækker, og at selskabets it-systemer blev misbrugt til at kopiere og videresælge oplysninger om kendte til ugebladet Se og Hør.

Ifølge TV 2 sendte en Se og Hør-fotograf helt tilbage i januar 2013 en mail til Nets om, at der blev lækket kreditkortoplysninger til bladet.

Nets bad efterfølgende fotografen om at uddybe oplysningerne.

Fotografen sendte herefter tre eksempler på lækkede kreditoplysninger, som Se og Hør var kommet i besiddelse af, mens Nets fandt i sine undersøgelser af sagen ikke noget, der kunne bekræfte fotografens oplysninger.

Nets-chef Susanne Brønnum siger til TV 2, at Nets ikke kunne se de pågældende transaktioner i systemet.

"Set i bagklogskabens lys kan vi godt fortryde. Men vi undersøgte som sagt de her oplysninger, vi fik sidste år. Der dukkede intet op i vores systermer, så vi havde desværre ikke noget, vi kunne gå videre med," siger hun til tv-stationen.

En række personer

Hos IBM - hvor den pågældende snushane har været ansat - har en række personer ifølge Ekstra Bladet haft kendskab til, at der blev lækket oplysninger.

Ifølge en anonym kilde er det 'almindeligt kendt' i IBM, at medarbejderne, der har adgang til de fortrolige oplysninger, "ikke nødvendigvis kun hiver data ud i arbejdsøjemed."

Medarbejderen siger til Ekstra Bladet, at det er 'sjovere' at se på data for en kendt, når arbejdsfunktionen er at kigge på tal 'hele dagen.'

Har plantet bagdør

Det er ifølge it-specialisten Poul-Henning Kamp sandsynligt, at den pågældende medarbejder har opsat en funktion i IBM's DB2-system, så medarbejderen har modtaget en sms, når der har været aktivitet på de udvalgte kreditkort - eksempelvis de kendtes kort.

Poul-Henning Kamp mener, at eksempelvis politiet anvender samme funktion, der findes i en række andre lande.

Den mistænkte medarbejder blev angiveligt fritstillet i juni 2012 som led i en fyringsrunde, men den bagdør, som han har plantet i systemet, har altså fortsat med at sende beskeder til ham, hver gang der har fundet transaktioner sted.

En række medarbejdere har angiveligt på samme måde gennem flere år haft mulighed for at plante lignende bagdøre, hvilket understreger problemets omfang.

Det kan du læse mere om her: Her er læren af lækage-skandalen i Nets.

Poul-Henning Kamp spørger i et blog-indlæg, om der overhovedet findes logfiler over hvem, der tilføjer og sletter de pågældende trace-funktioner. Og om nogen egentlig læser dem?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Det hele begyndte med Microsofts Clippy, men i de kommende år truer ny trend med at forandre internettet “Det bliver fuldstændig styret af kunstig intelligent“
Den første generation af internettet var baseret på, at du skulle tænke og pege, men i fremtiden kommer det til at handle om en dialog mellem mennesker og maskine, spår Henrik Fabrin, der er stifter af botvirksomheden Certainly.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.