Artikel top billede

Alvorlige fejl opdaget i dansk hospitals-software

En opdateringsfejl af et stort it-system er gået grueligt galt i en af Danmarks største regioner.

Inden for den seneste uge er der fundet flere graverende fejl i EPJ-systemet i Region Midtjylland, hvor der bor 1,3 millioner danskere.

Ved en systemopdatering i weekenden for en uge siden gik systemet først ned mellem fire og fem timer på grund af en kodefejl, hvilket er katastrofalt nok i sig selv.

Systemet blev samtidig rullet ud med en række kendte fejl, mens der efter udrulningen blev fundet endnu flere fejl i systemet.

Det fremgår af Region Midtjyllands hjemmeside.

Livsfarligt antal piller

Helt konkret er der blandt de fundne fejl konstateret en dårlig integration mellem EPJ-systemet og Det Fælles Medicinkort (FMK).

Den manglende integration afstedkommer blandt andet, at når personalet ordinerer medicin i milligram i EPJ-systemet, bliver ordinationen overført til FMK i tabletter.

Dette er ganske normal praksis, og der er derfor lagt en algoritme ind i systemet, der kan håndtere denne overførsel.

Men algoritmen fra EPJ-leverandøren Systematic er i følge en kilde mangelfuld i flere tilfælde, hvilket blev konstateret allerede inden udrulningen af det opdaterede EPJ-system. 

Det betyder ifølge kilden hos regionen, at hvis en patient skal have 80 milligram af en specifik medicin, kan det blive overført til systemet som 80 tabletter af den givne medicin.

Samtidig kan to milligram af et præparat i en pille blive overført som to tabletter.

Regionen afviser den problemstilling over for Computerworld.

Samtidig skriver regionen på hjemmeside, at der som en konsekvens af problemet mellem forskellige måleenheder i de to systemer, bliver det kliniske personale derfor bedt om at ordinere i antal tabletter i FMK-systemet, selvom de er vant til at ordinere i milligram i EPJ-systemet. 

Forceret proces

Af andre fejl kan nævnes manglende sms-påmindelser til patienter, der er ingen receptoversigt, og systemet melder om kritiske fejl eller brager helt ned i visse tilfælde, hvor læger ikke bruger digital signatur. 

På regionens hjemmeside går forklaringen på disse mangler mellem EPJ-systemet og FMK blandt andet på, at regionen er forpligtet til at indføre den opdaterede version af FMK.

Samtidig konstateres det, at denne implementeringesproces har været forceret - eller forhastet på jævnt dansk.

Personalet er informeret 
Region Midtjyllands it-afdeling er i skrivende stund i gang med planlægning af fejlretningen, men der er ingen tidshorisont for, hvornår alle fejl er rettede.

På regionens hjemmeside står der, at sundhedspersonalet er informeret om de kendte fejl herunder den fejlramte algoritme, der ikke overfører præparaternes milligram til antal tabletter korrekt.

Mens fejlretningen pågår, må man jo bare håbe på, at regionens tusindvis af læger og andet plejepersonale kan huske, hvad de må bruge i systemet, og hvad der stadig er fejlbehæftet.

Det er langt fra første gang, at der er seriøse problemer med Region Midtjyllands EPJ-system, hvilket du kan læse mere om her

Computerworld arbejder på at få kommentarer fra parterne i sagen. 

Læs også:

Stort nedbrud igen: Så ofte har dansk sundheds-system været nede på ni måneder

Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere