Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Alvorlige fejl opdaget i dansk hospitals-software

En opdateringsfejl af et stort it-system er gået grueligt galt i en af Danmarks største regioner.

Inden for den seneste uge er der fundet flere graverende fejl i EPJ-systemet i Region Midtjylland, hvor der bor 1,3 millioner danskere.

Ved en systemopdatering i weekenden for en uge siden gik systemet først ned mellem fire og fem timer på grund af en kodefejl, hvilket er katastrofalt nok i sig selv.

Systemet blev samtidig rullet ud med en række kendte fejl, mens der efter udrulningen blev fundet endnu flere fejl i systemet.

Det fremgår af Region Midtjyllands hjemmeside.

Livsfarligt antal piller

Helt konkret er der blandt de fundne fejl konstateret en dårlig integration mellem EPJ-systemet og Det Fælles Medicinkort (FMK).

Den manglende integration afstedkommer blandt andet, at når personalet ordinerer medicin i milligram i EPJ-systemet, bliver ordinationen overført til FMK i tabletter.

Dette er ganske normal praksis, og der er derfor lagt en algoritme ind i systemet, der kan håndtere denne overførsel.

Men algoritmen fra EPJ-leverandøren Systematic er i følge en kilde mangelfuld i flere tilfælde, hvilket blev konstateret allerede inden udrulningen af det opdaterede EPJ-system. 

Det betyder ifølge kilden hos regionen, at hvis en patient skal have 80 milligram af en specifik medicin, kan det blive overført til systemet som 80 tabletter af den givne medicin.

Samtidig kan to milligram af et præparat i en pille blive overført som to tabletter.

Regionen afviser den problemstilling over for Computerworld.

Samtidig skriver regionen på hjemmeside, at der som en konsekvens af problemet mellem forskellige måleenheder i de to systemer, bliver det kliniske personale derfor bedt om at ordinere i antal tabletter i FMK-systemet, selvom de er vant til at ordinere i milligram i EPJ-systemet. 

Forceret proces

Af andre fejl kan nævnes manglende sms-påmindelser til patienter, der er ingen receptoversigt, og systemet melder om kritiske fejl eller brager helt ned i visse tilfælde, hvor læger ikke bruger digital signatur. 

På regionens hjemmeside går forklaringen på disse mangler mellem EPJ-systemet og FMK blandt andet på, at regionen er forpligtet til at indføre den opdaterede version af FMK.

Samtidig konstateres det, at denne implementeringesproces har været forceret - eller forhastet på jævnt dansk.

Personalet er informeret 
Region Midtjyllands it-afdeling er i skrivende stund i gang med planlægning af fejlretningen, men der er ingen tidshorisont for, hvornår alle fejl er rettede.

På regionens hjemmeside står der, at sundhedspersonalet er informeret om de kendte fejl herunder den fejlramte algoritme, der ikke overfører præparaternes milligram til antal tabletter korrekt.

Mens fejlretningen pågår, må man jo bare håbe på, at regionens tusindvis af læger og andet plejepersonale kan huske, hvad de må bruge i systemet, og hvad der stadig er fejlbehæftet.

Det er langt fra første gang, at der er seriøse problemer med Region Midtjyllands EPJ-system, hvilket du kan læse mere om her

Computerworld arbejder på at få kommentarer fra parterne i sagen. 

Læs også:

Stort nedbrud igen: Så ofte har dansk sundheds-system været nede på ni måneder

Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Undgå nedbrud når der kommer opdateringer til din Dynamics 365
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.