Artikel top billede

Stort nedbrud igen: Så ofte har dansk sundheds-system været nede på ni måneder

Midtjyllands sygehuse er ved at være godt trætte af regionens EPJ-system, der i weekenden igen gik ned trods massive investeringer. "Næsten ubærligt, at vi kan blive slået hjem af et defekt batteri," siger direktør.

Det er efterhånden ikke et særsyn for Region Midtjyllands medarbejdere, at regionens store system for elektroniske patientjournaler, MidtEPJ, går ned.

Det var nemlig tredje gang i år, da MidtEPJ i weekenden blev ramt af et langvarigt og totalt nedbrud, som du kan læse mere om her.

Regionens sundhedsdirektør, Ole Thomsen, kalder det seneste nedbrud for helt 'ubærligt.'

"Det her er meget alvorligt. Jeg havde nok ikke ment, at det ville have været helt så slemt, hvis det havde været det eneste nedbrud, men dette er det tredje i år," siger han.

Store investeringer - men slået hjem af batteri

Region Midtjylland blev ramt af årets første store EPJ-nedbrud i februar, hvor lange svartider blandt andet fik personalet til at sende ambulante patienter hjem.

Det kan du læse mere om her: Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud.

Det seneste nedbrud fandt sted for få måneder siden - nemlig i august, da systemet var helt nede i halvanden time og først var fuldt funktionsdygtigt igen efter 10 timer.

Det kan du læse mere om her.

Ole Thomsen fortæller, at regionen over et år har investeret 200 millioner kroner på bedre infrastruktur, og at regionen har holdt møder med overlægeråd på samtlige regionens sygehuse for at fortælle om planerne og investeringerne.

Planerne handler ikke mindst om at gøre EPJ-afviklingen mere driftssikker og involverer blandt andet investeringer i ny hardware, ny applikationsplatform og opgradering af databaserne.

"Når vi gør så mange dyre ting, er det jo næsten ubærligt, at vi kan blive slået hjem af noget så banalt som et defekt batteri, der mangler service. Der går det altså galt," siger Ole Thomsen.

Generator tændte ikke

Weekendens store nedbrud blev nemlig foranlediget af en strømafbrydelse i Holstebro Midtby, hvor regionens datacenter ligger.

Her svigtede det batteri, der skal ellers skal sørge for at tænde datacenterets nødgenerator. Herefter fulgte en kædereaktion, der resulterede i det langvarige nedbrud.

Systemet var først fuldt funktionsdygtigt igen efter mere end et døgn. Du kan læse mere om selve nedbruddet her.

Ole Thomsen fortæller, at der blandt læger, sygeplejersker og andre brugere af EPJ-systemet efterhånden er en 'udbredt ærgrelse' over de mange nedbrud.

"Vi har simpelthen ikke tilstrækkeligt overblik over risisci," siger han.

Her er konsekvenserne - patienter ramt

Regionen har ifølge Ole Thomsen indtil videre modtaget fire rapporter om såkaldte UTH'er (Utilsigtede Hændelser, red.), der anvendes, når lægerne skal indrapportere konsekvenser for patienter af det manglende system.

"Men ingen af dem har heldigvis været alvorlige," siger Ole Thomsen.

Ingen adgang til patientoplysninger

Potentielt kan det nemlig have alvorlige konsekvenser, at lægerne ikke kan få adgang til patienternes journaler over en længere periode.

Det kan eksempelvis være afgørende at kunne få adgang, hvis en bevidstløs person skal akut-opereres eller lignende og ikke kan fortælle om eventuelle allergier, problemer eller lignende.

"Men lægerne vil typisk under et nedbrud anlægge en forsigtigheds-strategi, når de ikke har de nødvendige oplysninger," siger Ole Thomsen. Han peger på, at lægerne også i andre tilfælde - som eksempelvis i en lægeambulance - er i stand til at behandle akut uden data fra journalerne.

Hvad bliver konsekvenserne af det her?

"Nu er jeg nødt til at sikre mig, at vi har fokus på interne forhold i it-afdelingen. Vi kan se, at der er en risici i snitfladerne til de eksterne leverandører, og det gør problemerne større, end jeg havde troet. Det er vi nødt til at kigge på," siger Ole Thomsen.

Leverandør: Ingen kommentarer
MidtEPJ er baseret på Systematic-systemet Columna, som også er i spil til kæmpeudbud på en milliard kroner, hvilket du kan læse mere om her: Tre firmaer i finalen: Slås om dansk it-ordre til en milliard kroner.

Systematic vil imidlertid ikke forholde sig til det store nedbrud i Region Midtjylland.

"Vi har ingen kommentarer og henviser til regionens forklaring," lyder det kortfattet fra Systematics pressechef, Lotte Elkjær Flugt.

Hvorfor har I ikke det, når det er jeres system, der er tale om?

"Vi vil ikke kommentere det, og vi henviser til regionen," siger Lotte Elkjær Flugt.

Læs også:

Region efter total-nedbrud af EPJ-systemet: Det kan ske igen

Stort dansk EPJ-system ramt af totalt nedbrud

Region efter gigantisk EPJ-nedbrud: Helt uacceptabelt

Nødprocedurerne aldrig testet før kæmpe EPJ-nedbrud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere