Fuld styring verden over: Gigantisk it-system kaster ISS ind i fremtiden

20 it-medarbejdere til et firma med 534.000 ansatte lyder voldsomt, men i ISS fungerer det. Alligevel spiller it en særdeles vigtig rolle for ISS. Mød CIO Henrik Trepka.

Interview: Blot 20 mand i it-afdelingen i en virksomhed med 534.000 ansatte verden over kan lyde til at være lidt i underkanten, men sådan forholder det sig egentlig ikke for Henrik Trepka, CIO i den globale rengørings- og servicegigant ISS.

ISS har nemlig outsourcet driften af alle selskabets it-funktioner til eksterne leverandører.

Al ISS' koncern-email (til 40.000 ansatte) kører eksempelvis i Microsofts cloud med Office 365, mens en omsætning på 15 milliarder kroner håndteres i Dynamics NAV, ligesom selskabet er flittig bruger af blandt andet Lync.

Med i billedet med en meget lille it-afdeling hører, at langt størstedelen af ISS' ansatte - mere end 95 procent - har funktioner, der ikke kræver den store it-understøttelse. De gør rent, arbejder i kantiner og receptioner og lignende.

Cloud-strategien betyder, at Henrik Trepka og hans 20 it-folk kan koncentrere sig om mere strategiske og forretnings-orienterede bedrifter.

"Det handler primært om omkostnings-effektivitet og fokus på forretningen. Vi tager os af leverandørstyring og af ansvaret, men vi vil ikke sidde og gøre det selv, når vi ved, at andre er bedre til det," siger Henrik Trepka.

Han er blandt de fem nominerede til titlen som Årets CIO 2014 sammen med en lille håndfuld af Danmarks absolut skarpeste it-chefer, som du kan læse mere om her: Her er Danmarks fem bedste it-chefer.

"Og så tror vi på outsourcing i ISS. Det er jo det, som vi lever af, og vi tager gerne vores egen medicin. Og den holder altså stadig," siger han.

Men på den anden side:

"NAV gør ikke på dén måde noget for ISS, når det handler om at differentiere selskabet i markedet. Dynamics NAV gør bare driften effektiv, så det ikke koster alverden at drive selskabet," siger Henrik Trepka.

Her har selskabet tænkt videre.

It har nemlig i de senere år for alvor foldet sig ud som et væsentligt konkurrence-parameter for service-branchen i almindelighed og ISS i særdeleshed.

"It spiller en uhyre vigtig rolle i en virksomhed som ISS, og vi er i gang med en meget spændende transformation i forhold til it i hele servicebranchen, der i stigende omfang bliver globaliseret," siger Henrik Trepka.

For Henrik Trepka er kodeordene for denne it-udvikling transparens, standardisering og ensartethed.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.