Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Seks stærke råd: Det kan du lære af Danmarks bedste it-chefer

ComputerViews: Vil du blive som Danmarks bedste it-chefer? Se her, hvad vi egentlig kan lære af dem.

Der går en lige linie gennem betragtningerne for Danmarks bedste it-chefer, der håndterer it-opgaver for en bred vifte af nogle af landets største og vigtigste organisationer - både offentlige og (dog primært) private.

De mødtes i sidste uge til kåringen af Danmarks bedste CIO netop nu. Ham kan du læse mere om her: Historien om Danmarks bedste it-chef - og dem der napper ham i haserne

Computerworld har i de seneste måneder præsenteret de store it-projekter, som de fem nominerede til titlen ikke mindst bygger deres arbejde på, hvilket du kan læse mere om her: Her er Danmarks fem bedste it-chefer - og deres vinderprojekter

Lad os kigge nærmere på de grundlæggende ting, som vi kan lære af de bedste på området:

Kunderne - og kundernes kunder - er vigtigere end produkterne

It-chefen skal servicere kunderne i forretningen samt forretningens kunder.

Dette er hovedopgaven, og intet andet betyder noget.

Valg af it-løsninger, systemer og teknologi skal alene foretages ud fra dette hensyn. Aldrig den anden vej rundt, hvor it-løsninger vælges ud fra teknologisk formåen, eller hvad der passer bedst sammen med det eksisterende udstyr.

Det er selvfølgelig en forudsætning, at der er styr på selve driften.

Forstå hvad virksomheden tjener penge på - og hvad den ikke tjener penge på

En CIO skal have indgående kendskab til værdiskabelsen i virksomheden. Hvor trives forretningen? Hvad er vigtigt - og uvigtigt - i dag og om fem år?

Denne forståelse er afgørende, hvis CIO'en skal kunne bidrage til forretningen med ideer og løsninger, der rækker ud i fremtiden.

Lær at tale forretningens sprog - 'finanssprog'

Folkene i it-afdelingen taler traditionelt ikke samme sprog som folkene i forretningen. Jargonen, begreberne, betydningerne og prioriteringer er (ofte) helt forskellige.

For en dygtig CIO er der ingen vej uden om at lære det sprog og det værdisæt, der hersker i forretningen, hvor både CEO'en og CFO'en ofte føler sig mest på hjemmebane.

Måske er det endda vigtigere for en CIO at kunne tale 'finans-sprog' end 'teknik-sprog.'

Vær klar til at tage konsekvenser af it - også selv om det kræver et opgør med virksomhedens kultur og legacy

It er et fantastisk middel til at højne effektivitet og forbedre arbejdsprocesser, men det kræver, at virksomheden er klar til at droppe de gamle arbejdsprocesser og siloer.

Det kan kræve et opgør med kultur og arv - ikke CIO'ens opgave i sig selv, men det er CIO'ens opgave at anskuelligøre gevinsterne over for CEO og CFO.

Opfat dig selv som en leder - ikke en medarbejder

CIO'en er ikke en service-medarbejder, men chefen for en strategisk vigtig afdeling, hvis dispositioner har stor betydning for hele virksomhedens resultater. Og sådan bør han opføre sig.

Fælles fodslag kræver gennemslagskraft, klart sprog og evnen til at kommunikere mål og midler klart og tydeligt til mange forskellige typer medarbejdere.

Vær offensiv - vis hvad it kan gøre for forretningen - vent ikke på, at nogen beder dig om det

Vent ikke på, at nogen længere oppe i hierarkiet beder dig om at gøre noget med it-afdelingen. Vær offensiv og tag initiativer af egen drift, der kan forbedre forretningen.

En af CIO'ens vigtigste opgaver er jo netop at omsætte forretningens behov til teknologi-løsninger. Det kan man kun, hvis man forstår både teknologi og forretning. Og hvor mange i forretningen gør lige det?

Læs også:

Historien om Danmarks bedste it-chef - og dem der napper ham i haserne

Her er Danmarks dygtigste it-chef: Årets CIO 2014

Læs om de store it-projekter, som Danmarks fem bedste it-chefer, arbejder med:


Sådan er kæmpe SharePoint-portal smeltet sammen med ERP
Claus Hagen Nielsen fortæller, hvorfor og hvordan SharePoint-miljøet er integreret med ERP-løsningerne hos COWI.


Dansk CIO på afgørende mission: Sådan skal fremtidens it fungere
It er ikke bare it. Det er en afgørende konkurrenceparameter, og noget som kunderne har tårnhøje forventninger til. Se hvordan DSV's CIO, Jesper Erichsen, arbejder med at levere it-løsninger, der gør en forskel.


Sådan fik København langt bedre styr på sin it-drift
Vi har lagt it-brandslukningens adrenalin-fix på hylden til fordel for et højere modenhedsniveau. Her fortæller vicedirektør i Københavns Kommune om forvandlingen af byens it.


Fuld styring verden over: Gigantisk it-system kaster ISS ind i fremtiden
20 it-medarbejdere til et firma med 534.000 ansatte lyder voldsomt, men i ISS fungerer det. Alligevel spiller it en særdeles vigtig rolle for ISS. Mød CIO Henrik Trepka.


Sådan har Lån & Spar Bank fordoblet indtjeningen med it
På få år har Lån & Spar Bank vendt en gevaldig it-hovedpine til en dundrende succes med en fordobling af bankens effektivitet og indtjening. Læs her, hvordan bankens CIO tog fat og skubbede boldene i gang.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere