Artikel top billede

It-ordfører Stine Brix fra Enhedslisten er blandt de folketingspolitikere, der kræver et CPR-system 2.0.

Opposition efter CPR-læk: 'Amatøragtigt', 'totalt uacceptabelt' og 'hvad med et borgerkort'?

CPR-systemet er ikke længere optimalt til identifikation, mener en række folketingspolitikere. I stedet foreslår de, at du som dansker får udleveret et digitalt borgerkort.

Hele det danske CPR-system skal tages op til overvejelse og eventuelt erstattes af et fysisk borgerkort til brug ved identifikation.

Det mener en række it-oppositionspolitikere på Christiansborg, efter at 900.000 danskere i stedet for at få anonymitet på Robinson-listen har fået blotlagt deres CPR-numre på nettet.

"Ingen kan være i tvivl om, at der er tale om en kæmpe-fejl, når 900.000 danskere nu risikerer at blive misbrugt i identitetstyveri," lyder det fra Enhedslistens it-ordfører Stine Brix.

"Dette bør være anledningen til, at Indenrigsministeriet nu om sider indser, at vi ikke længere skal bruge CPR-numret til at identificere os med og dermed oprette illusionen af, at CPR-numret er hemmeligt," fortsætter hun.

Borgerkort med chip

Enhedslisten har oven på CPR-miseren indkaldt økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til et samråd for at få styr på situationen.

På dette samråd vil Enhedslisten blandt andet plædere for, at det 46 år gamle CPR-system bliver erstattet med et borgerkort, der er udstyret med magnetstribe og chip, så danskerne fremover kan identificere sig på en mere sikker måde.

"Naturligvis skal det være muligt spærre sådan et kort, hvis man ser tegn på misbrug," foreslår Stine Brix.

Frygter for mistillid

Ideen om et digitalt borgerkort møder opbakning i den diametralt modsatte ende af det politiske spektrum hos Dansk Folkeparti.

Her tøver partiets it-ordfører Dennis Flydtkjær ikke med at kalde CPR-lækagen for både 'en kolossal bommert' og 'amatøragtig'.

"Et borgerkort lyder som en god idé, for vi har efterhånden set alt for mange eksempler på, at CPR-systemet kan misbruges," lyder det fra Dennis Flydtkjær.

NemID i spil som danskernes nye CPR-nummer

Han sidder selv med i en intern arbejdsgruppe hos retsudvalget på Christiansborg, som kigger generelt på offentlig datasikkerhed.

"Ja, det var så lige en pind mere på listen, for det er jo drønærgerligt, hvis borgerne sænker tilliden til digitaliseringen, fordi den offentlige sektor ikke kan håndtere data ordentligt," udtaler Dennis Flydtkjær.

Han bedyrer, at CPR-systemet vil blive taget op ved næste møde i Retsudvalget efter sommerferien.

'Totalt uacceptabelt'
Onsdagens store CPR-læk er langtfra det eneste eksempel på, at CPR-numre bliver offentliggjort på nettet.

Flere politikere har igennem den seneste periode fået prøvet CPR-uploads på egen hånd, mens fire millioner CPR-numre sidste år blev hacket.

Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen fremhæver i den sammenhæng, at CPR-numre kan misbruges til mange ting som eksempelvis at bestille receptpligtig medicin og optage kviklån med.

"Det seneste sløseri med CPR-sikkerheden er naturligvis totalt uacceptabelt, men det giver os jo samtidig en chance til at tage hele CPR-systemet og vores brug op til revision," siger Venstre-manden, der altså er på linje med både Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Hvad med NemID? 
Han foreslår selv, at man kigger nærmere på NemID som både identifikations- og autentifikationsmulighed.

Michael Aastrup-Jensen har i kølvandet på det store CPR-læk fremsendt økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager to paragraf 20-spørgsmål, som du kan se ordlyden af her:

- Ministeren bedes redegøre for forløbet i forbindelse med at 900.000 CPR-numrer blev offentliggjort d. 2. juli, samt hvilke tiltag der tages for at undgå at samme sikkerhedsbrist kan ske igen? 

- Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt det er en mulighed fremover i højere grad at bruge NEM-ID i stedet for CPR i forbindelse med personfølsomme oplysninger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringspartiernes it-ordførere til forslaget om at indføre et digitalt borgerkort, ligesom Økonomi- og Indenrigsministeriet heller ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

Læs også: 

Næsten en million danske CPR-numre blotlagt på nettet

Sådan blev 900.000 CPR-numre blottet på nettet

Efter læk af 900.000 CPR-numre: Datatilsynet åbner sag mod staten

CPR-numre flyder frit på nettet

Hemmelig rapport: Her er CPR-nummerets afløser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.