Artikel top billede

Vild forskning hos Dell: Er på vej med hjernelæser-software

Dit humør kan fremover få stor indflydelse på, hvordan du bruger din computer på overraskende og smarte måder. Dell forventer en konkret app baseret på dit humør om få år, men kritikerne er skeptiske.

Ferien er slut, og du skal pløje dig igennem din indbakke på flere hundrede ulæste mails.

Pegefingeren kører hen over henholdsvis piletaster og tastaturets sletteknap, og du er yderst fokuseret på at læse, slette og arkivere beskederne i mail-bunken i høj hastighed.

Samtidig blinker dit chat-program i kanten af skærmen, mens telefonen kimer forstyrrende og kræver din opmærksomhed.

Denne slags udefrakommende distraktioner behøver ikke at være til stede, hvis din computer ellers kan detektere din koncentration - og dermed lukke automatisk for chatbeskeder og indkomne telefonopkald.

Det er ideen bag en (måske) kommende opfindelse fra it-selskabet Dell, der kan måle dit humør og derefter styre resten af din computers aktiviteter alt efter din sindsstemning.

Sådan virker det

Ideen er, at et headset til en pris på op mod 1.000 kroner kan aflæse, om en bruger er sur, glad, trist eller i en helt fjerde sindsstemning, skriver BBC.

Derefter vil headsettet sende et signal til programmet, som så enten kan lukke for telefonen eller ligefrem foreslå brugeren en pause, hvis humøret bliver målt til "travlt" over en længere periode, forklarer Jai Menon til BBC.

Han mener også, at humørlæser-udstyret kan bruges på hjemmefronten, når der afvikles et spil på skærmen.

"Hvis nogen spiller et spil, og softwaren fornemmer, at man keder sig, så kunne udfordringerne i spillet stige automatisk. Hvis softwaren fornemmer, at spillerne er frustrerede, så kunne man give dem ledetråde til at fortsætte spillet," lyder det fra Jai Menon, som er kommet til Dell Research efter 20 år hos IBM.

Hvordan spilproducenterne integrerer sit gameplay med Dells måske kommende humørlæser-system, melder historien dog intet om.

Konkurrenter kæmper om dit humør

Indtil videre er Dells humørudstyr ifølge Jai Menon kun i stand til at gætte det korrekte sindelag i halvdelen af tilfældene.

"Vi forsøger at skubbe præcisionen op mod 90 procent eller bedre, og hvis det kan lade sig gøre, så begynder produktet at give mening," siger han til BBC.

Forsker: Yderst skræmmende koncept

Han tilføjer, at headsettet eventuelt kan få hjælp af pulsmålere og hjerterytme-scannere for at give bedre resultater.

It-giganterne IBM og Microsoft er også i gang med lignende projekter, der skal kunne aflæse brugernes humør.

Eksempelvis kigger Microsoft i retning af humøraflæser til selskabets smartphones, så den lille håndholdte computer noget nær automatisk kan foreslå musik eller anden underholdning, der passer til brugerens humør.

Andre selskaber forsøger at integrere Googles kommende Glass-teknologi med tankevirksomhed hos brugerne.

Ja, ja, det kommer om lidt

Trods teknologiens anvendelighed er flere eksperter dog ikke tændte på, at dit humør kan styre dine computere, apps og ekstern hardware som eksempelvis en bil.

"Jeg tror, at potentialet for disse ting er astronomiske. Men vi har efterhånden fået at vide i årtier, at denne slags teknologier kommer om fem år," fortæller dr. Bernie Hogan, human-computer-interaktionsekspert (HCI) fra Oxford Universitet.

Andre forskere mener, at selve det at lade sit humør stå til frit skue for offentligheden, er alarmerende.

"Rettighederne til mit sind vil være på spil, og kan det blive en betingelse for at klare mit job, at jeg bærer noget, der kan overvåge mit humør? Det er ekstremt skræmmende og meget forskelligt fra en hjerne-kontrol, som er mere appellerende," siger dr. Simone Stumpf til BBC.

Hun sidder til dagligt og forsker i HCI ved City Universitet i London, og hun indskyder, at humør og følelser er en del mere komplekse end blot at tage et billede med en tanke, der vil fungere som en tænd-og-sluk-knap.

Selvom kritikkerne er ude med riven, arbejder Dell og andre it-selskaber videre på deres humørbomber.

Dell forventer at kunne lancere et konkret produkt inden for tre års tid, hvis selskabets forsøg fortsat peger i den rigtige retning i den kommende tid.

Læs også: 

Vil imitere hjernen: Sådan skal den vildeste computer fungere

CPU bygget efter menneskehjernen - 9.000 gange hurtigere end en pc
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere