Artikel top billede

Vild forskning hos Dell: Er på vej med hjernelæser-software

Dit humør kan fremover få stor indflydelse på, hvordan du bruger din computer på overraskende og smarte måder. Dell forventer en konkret app baseret på dit humør om få år, men kritikerne er skeptiske.

Ferien er slut, og du skal pløje dig igennem din indbakke på flere hundrede ulæste mails.

Pegefingeren kører hen over henholdsvis piletaster og tastaturets sletteknap, og du er yderst fokuseret på at læse, slette og arkivere beskederne i mail-bunken i høj hastighed.

Samtidig blinker dit chat-program i kanten af skærmen, mens telefonen kimer forstyrrende og kræver din opmærksomhed.

Denne slags udefrakommende distraktioner behøver ikke at være til stede, hvis din computer ellers kan detektere din koncentration - og dermed lukke automatisk for chatbeskeder og indkomne telefonopkald.

Det er ideen bag en (måske) kommende opfindelse fra it-selskabet Dell, der kan måle dit humør og derefter styre resten af din computers aktiviteter alt efter din sindsstemning.

Sådan virker det

Ideen er, at et headset til en pris på op mod 1.000 kroner kan aflæse, om en bruger er sur, glad, trist eller i en helt fjerde sindsstemning, skriver BBC.

Derefter vil headsettet sende et signal til programmet, som så enten kan lukke for telefonen eller ligefrem foreslå brugeren en pause, hvis humøret bliver målt til "travlt" over en længere periode, forklarer Jai Menon til BBC.

Han mener også, at humørlæser-udstyret kan bruges på hjemmefronten, når der afvikles et spil på skærmen.

"Hvis nogen spiller et spil, og softwaren fornemmer, at man keder sig, så kunne udfordringerne i spillet stige automatisk. Hvis softwaren fornemmer, at spillerne er frustrerede, så kunne man give dem ledetråde til at fortsætte spillet," lyder det fra Jai Menon, som er kommet til Dell Research efter 20 år hos IBM.

Hvordan spilproducenterne integrerer sit gameplay med Dells måske kommende humørlæser-system, melder historien dog intet om.

Konkurrenter kæmper om dit humør

Indtil videre er Dells humørudstyr ifølge Jai Menon kun i stand til at gætte det korrekte sindelag i halvdelen af tilfældene.

"Vi forsøger at skubbe præcisionen op mod 90 procent eller bedre, og hvis det kan lade sig gøre, så begynder produktet at give mening," siger han til BBC.

Forsker: Yderst skræmmende koncept

Han tilføjer, at headsettet eventuelt kan få hjælp af pulsmålere og hjerterytme-scannere for at give bedre resultater.

It-giganterne IBM og Microsoft er også i gang med lignende projekter, der skal kunne aflæse brugernes humør.

Eksempelvis kigger Microsoft i retning af humøraflæser til selskabets smartphones, så den lille håndholdte computer noget nær automatisk kan foreslå musik eller anden underholdning, der passer til brugerens humør.

Andre selskaber forsøger at integrere Googles kommende Glass-teknologi med tankevirksomhed hos brugerne.

Ja, ja, det kommer om lidt

Trods teknologiens anvendelighed er flere eksperter dog ikke tændte på, at dit humør kan styre dine computere, apps og ekstern hardware som eksempelvis en bil.

"Jeg tror, at potentialet for disse ting er astronomiske. Men vi har efterhånden fået at vide i årtier, at denne slags teknologier kommer om fem år," fortæller dr. Bernie Hogan, human-computer-interaktionsekspert (HCI) fra Oxford Universitet.

Andre forskere mener, at selve det at lade sit humør stå til frit skue for offentligheden, er alarmerende.

"Rettighederne til mit sind vil være på spil, og kan det blive en betingelse for at klare mit job, at jeg bærer noget, der kan overvåge mit humør? Det er ekstremt skræmmende og meget forskelligt fra en hjerne-kontrol, som er mere appellerende," siger dr. Simone Stumpf til BBC.

Hun sidder til dagligt og forsker i HCI ved City Universitet i London, og hun indskyder, at humør og følelser er en del mere komplekse end blot at tage et billede med en tanke, der vil fungere som en tænd-og-sluk-knap.

Selvom kritikkerne er ude med riven, arbejder Dell og andre it-selskaber videre på deres humørbomber.

Dell forventer at kunne lancere et konkret produkt inden for tre års tid, hvis selskabets forsøg fortsat peger i den rigtige retning i den kommende tid.

Læs også: 

Vil imitere hjernen: Sådan skal den vildeste computer fungere

CPU bygget efter menneskehjernen - 9.000 gange hurtigere end en pc




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere