Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Vild forskning hos Dell: Er på vej med hjernelæser-software

Dit humør kan fremover få stor indflydelse på, hvordan du bruger din computer på overraskende og smarte måder. Dell forventer en konkret app baseret på dit humør om få år, men kritikerne er skeptiske.

Ferien er slut, og du skal pløje dig igennem din indbakke på flere hundrede ulæste mails.

Pegefingeren kører hen over henholdsvis piletaster og tastaturets sletteknap, og du er yderst fokuseret på at læse, slette og arkivere beskederne i mail-bunken i høj hastighed.

Samtidig blinker dit chat-program i kanten af skærmen, mens telefonen kimer forstyrrende og kræver din opmærksomhed.

Denne slags udefrakommende distraktioner behøver ikke at være til stede, hvis din computer ellers kan detektere din koncentration - og dermed lukke automatisk for chatbeskeder og indkomne telefonopkald.

Det er ideen bag en (måske) kommende opfindelse fra it-selskabet Dell, der kan måle dit humør og derefter styre resten af din computers aktiviteter alt efter din sindsstemning.

Sådan virker det

Ideen er, at et headset til en pris på op mod 1.000 kroner kan aflæse, om en bruger er sur, glad, trist eller i en helt fjerde sindsstemning, skriver BBC.

Derefter vil headsettet sende et signal til programmet, som så enten kan lukke for telefonen eller ligefrem foreslå brugeren en pause, hvis humøret bliver målt til "travlt" over en længere periode, forklarer Jai Menon til BBC.

Han mener også, at humørlæser-udstyret kan bruges på hjemmefronten, når der afvikles et spil på skærmen.

"Hvis nogen spiller et spil, og softwaren fornemmer, at man keder sig, så kunne udfordringerne i spillet stige automatisk. Hvis softwaren fornemmer, at spillerne er frustrerede, så kunne man give dem ledetråde til at fortsætte spillet," lyder det fra Jai Menon, som er kommet til Dell Research efter 20 år hos IBM.

Hvordan spilproducenterne integrerer sit gameplay med Dells måske kommende humørlæser-system, melder historien dog intet om.

Konkurrenter kæmper om dit humør

Indtil videre er Dells humørudstyr ifølge Jai Menon kun i stand til at gætte det korrekte sindelag i halvdelen af tilfældene.

"Vi forsøger at skubbe præcisionen op mod 90 procent eller bedre, og hvis det kan lade sig gøre, så begynder produktet at give mening," siger han til BBC.

Forsker: Yderst skræmmende koncept

Han tilføjer, at headsettet eventuelt kan få hjælp af pulsmålere og hjerterytme-scannere for at give bedre resultater.

It-giganterne IBM og Microsoft er også i gang med lignende projekter, der skal kunne aflæse brugernes humør.

Eksempelvis kigger Microsoft i retning af humøraflæser til selskabets smartphones, så den lille håndholdte computer noget nær automatisk kan foreslå musik eller anden underholdning, der passer til brugerens humør.

Andre selskaber forsøger at integrere Googles kommende Glass-teknologi med tankevirksomhed hos brugerne.

Ja, ja, det kommer om lidt

Trods teknologiens anvendelighed er flere eksperter dog ikke tændte på, at dit humør kan styre dine computere, apps og ekstern hardware som eksempelvis en bil.

"Jeg tror, at potentialet for disse ting er astronomiske. Men vi har efterhånden fået at vide i årtier, at denne slags teknologier kommer om fem år," fortæller dr. Bernie Hogan, human-computer-interaktionsekspert (HCI) fra Oxford Universitet.

Andre forskere mener, at selve det at lade sit humør stå til frit skue for offentligheden, er alarmerende.

"Rettighederne til mit sind vil være på spil, og kan det blive en betingelse for at klare mit job, at jeg bærer noget, der kan overvåge mit humør? Det er ekstremt skræmmende og meget forskelligt fra en hjerne-kontrol, som er mere appellerende," siger dr. Simone Stumpf til BBC.

Hun sidder til dagligt og forsker i HCI ved City Universitet i London, og hun indskyder, at humør og følelser er en del mere komplekse end blot at tage et billede med en tanke, der vil fungere som en tænd-og-sluk-knap.

Selvom kritikkerne er ude med riven, arbejder Dell og andre it-selskaber videre på deres humørbomber.

Dell forventer at kunne lancere et konkret produkt inden for tre års tid, hvis selskabets forsøg fortsat peger i den rigtige retning i den kommende tid.

Læs også: 

Vil imitere hjernen: Sådan skal den vildeste computer fungere

CPU bygget efter menneskehjernen - 9.000 gange hurtigere end en pc
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Undgå nedbrud når der kommer opdateringer til din Dynamics 365
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.