Artikel top billede

Efter 10 år med Linux: Storby kigger sultent på Windows igen

Et af Linux-folkets absolutte flagskibe er ved at ændre kurs og overvejer et skifte tilbage til Windows efter et årti med åbne koder. Læs her, hvilke overvejelser der ligger til grund for et skifte tilbage til Microsoft-platformen.

I den sydtyske by München med halvanden million indbyggere har man i et årti kørt en storstilet open source-satsning.

De kommunalt ansatte har siden 2005 kunnet finde en Linux-variant kaldt 'LiMux', på deres computere, mens de har arbejdet i åbne kontorprogrammer som OpenOffice og senere LibreOffice.

Med et nyt bystyre ved magten har open source-piben dog fået en anden lyd i det sydlige Tyskland, og nu kigger bystyret på en tilbagevenden til Microsoft-programmer som Windows og Office-pakken.

Viceborgmester Josef Schmid har således pudset et hold konsulenter til at undersøge konsekvenserne af et skift tilbage til Microsoft-software, efter at flere offentligt ansatte har lidt under og klaget over skiftet til open source-verdenen.

Det skriver Sueddeutsche.de.

"Hvis eksperterne anbefaler, at vi vender tilbage til Microsoft, er det da slet ikke umuligt," siger Josef Schmid til Sueddeutsche.de.

Mange penge i luften

Den oprindelige årsag til at droppe den amerikanske software-gigant og andre closed source-leverandører var udelukkende politisk betinget og et strategisk forsøg på uafhængighed fra specifikke software-leverandører.

Faktisk viste de første beregninger i 2003, at open source-vejen ville blive små 20 millioner kroner dyrere end at købe softwaren hos Microsoft.

En senere rapport bestilt af bystyret viste i 2012, at München med sine 15.000 kommunale computere rent faktisk havde sparet godt 86 millioner kroner inklusiv en hardware-opgradering til at huse Windows 7.

Ifølge ZDNet udarbejdede Microsoft efterfølgende sin egen rapport, hvor konklusionen lød på, at hele LiMux-projektet havde kostet München i omegnen af 450 millioner kroner mod en Windows XP-løsning med Microsofts Office-pakke, der ville have stået byen i godt 125 millioner kroner.

De tal forkastede flere embedsmænd dog efterfølgende som 'fejlbehæftede antagelser'.

Ikke desto mindre ser det ud til, at open source-softwaren er under hårdt pres i München, som ellers hidtil har været kendt som et flagskib inden for udbredelsen af programmer med åben kildekode.

Hele Linux-udrulningen blev færdig i 2013. 

Dansk open source-kommune

I danske Gribskov Kommune med godt 40.000 indbyggere i Nordsjælland har man i flere år sværget til open source-software til medarbejderne.

Blandt andet arbejder de i LibreOffice, hvilket dels bunder i ønsket om licensbesparelser i forhold til Microsofts Officepakke, dels i at kommunen ønsker uafhængighed af software-leverandører.

Samtidig kører Gribskov Kommune med it-platformen Lotus Notes, som i lighed med mange af kommunens fagsystemer udarbejder de nødvendige dokumenter til borgerne.

"Vi bruger open source, når det giver mening og ikke går på kompromis med funktionaliteten," fortæller centerchefen i Borgerservice og It i Gribskov Kommune, Anne-Sofie Degn, til Computerworld.

I lighed med situationen i München har også flere medarbejdere i den nordsjællandske kommune udtrykt utilfredshed med eksempelvis at arbejde i LibreOffice, som de måske ikke kender på deres hjemme-pc.

"Utilfredshed er en tilbagevendende diskussion, og den tager vi gerne," lyder det fra Anne-Sofie Degn i Gribskov Kommune.

Sådan er det gået med Linux fra 2007 til i dag


Lukket kode ud og Linux ind = besparelse på 40 procent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere