Efter 10 år med Linux: Storby kigger sultent på Windows igen

Et af Linux-folkets absolutte flagskibe er ved at ændre kurs og overvejer et skifte tilbage til Windows efter et årti med åbne koder. Læs her, hvilke overvejelser der ligger til grund for et skifte tilbage til Microsoft-platformen.

I den sydtyske by München med halvanden million indbyggere har man i et årti kørt en storstilet open source-satsning.

De kommunalt ansatte har siden 2005 kunnet finde en Linux-variant kaldt 'LiMux', på deres computere, mens de har arbejdet i åbne kontorprogrammer som OpenOffice og senere LibreOffice.

Med et nyt bystyre ved magten har open source-piben dog fået en anden lyd i det sydlige Tyskland, og nu kigger bystyret på en tilbagevenden til Microsoft-programmer som Windows og Office-pakken.

Viceborgmester Josef Schmid har således pudset et hold konsulenter til at undersøge konsekvenserne af et skift tilbage til Microsoft-software, efter at flere offentligt ansatte har lidt under og klaget over skiftet til open source-verdenen.

Det skriver Sueddeutsche.de.

"Hvis eksperterne anbefaler, at vi vender tilbage til Microsoft, er det da slet ikke umuligt," siger Josef Schmid til Sueddeutsche.de.

Mange penge i luften
Den oprindelige årsag til at droppe den amerikanske software-gigant og andre closed source-leverandører var udelukkende politisk betinget og et strategisk forsøg på uafhængighed fra specifikke software-leverandører.

Faktisk viste de første beregninger i 2003, at open source-vejen ville blive små 20 millioner kroner dyrere end at købe softwaren hos Microsoft.

En senere rapport bestilt af bystyret viste i 2012, at München med sine 15.000 kommunale computere rent faktisk havde sparet godt 86 millioner kroner inklusiv en hardware-opgradering til at huse Windows 7.

Ifølge ZDNet udarbejdede Microsoft efterfølgende sin egen rapport, hvor konklusionen lød på, at hele LiMux-projektet havde kostet München i omegnen af 450 millioner kroner mod en Windows XP-løsning med Microsofts Office-pakke, der ville have stået byen i godt 125 millioner kroner.

De tal forkastede flere embedsmænd dog efterfølgende som 'fejlbehæftede antagelser'.

Ikke desto mindre ser det ud til, at open source-softwaren er under hårdt pres i München, som ellers hidtil har været kendt som et flagskib inden for udbredelsen af programmer med åben kildekode.

Hele Linux-udrulningen blev færdig i 2013. 

Dansk open source-kommune
I danske Gribskov Kommune med godt 40.000 indbyggere i Nordsjælland har man i flere år sværget til open source-software til medarbejderne.

Blandt andet arbejder de i LibreOffice, hvilket dels bunder i ønsket om licensbesparelser i forhold til Microsofts Officepakke, dels i at kommunen ønsker uafhængighed af software-leverandører.

Samtidig kører Gribskov Kommune med it-platformen Lotus Notes, som i lighed med mange af kommunens fagsystemer udarbejder de nødvendige dokumenter til borgerne.

"Vi bruger open source, når det giver mening og ikke går på kompromis med funktionaliteten," fortæller centerchefen i Borgerservice og It i Gribskov Kommune, Anne-Sofie Degn, til Computerworld.

I lighed med situationen i München har også flere medarbejdere i den nordsjællandske kommune udtrykt utilfredshed med eksempelvis at arbejde i LibreOffice, som de måske ikke kender på deres hjemme-pc.

"Utilfredshed er en tilbagevendende diskussion, og den tager vi gerne," lyder det fra Anne-Sofie Degn i Gribskov Kommune.

Læs også:
Sådan er det gået med Linux fra 2007 til i dag

Lukket kode ud og Linux ind = besparelse på 40 procent


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Kompetera SolutionsDay 2017

Som it-professionel i dag forventes du at have et bud på fremtiden, fod på sikkerheden og fuldt styr på driften. På Kompetera SolutionsDay 2017 får du inspiration og svar - kom og hør spændende indlæg fra blandt andre Jakob Scharf tidligere chef for PET og Ken Bonefeld Nielsen, head of corporate security & ACA Department hos Sony Mobile Communications.

05. oktober 2017 | Læs mere


Få mere fart på og kvalitet i udviklingsafdelingen med DevOps

Få indsigt i den populære DevOps-tankegang, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene. Kom og hør konkrete cases fra virksomheder, der arbejder efter DevOps og mød de førende leverandører, der fortæller, hvordan du kommer derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes.

10. oktober 2017 | Læs mere


EU persondataforordning - praktiske løsninger på dataudfordringer

Seminaret sætter fokus på dataportabilitet, Right to be Forgotten og 72-timers notifikationsreglen. Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Deltag og få indsigt i metoder og praktiske eksempler.

11. oktober 2017 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
Apples nye iOS 11 skaber store batteriproblemer på iPhone og iPad: Disse fire ting kan du gøre ved det
Apples nye iOS 11 skaber batteriproblemer for mange brugere, der oplever, at iPhonen pludselig ikke længere holder til en hel dag på jobbet. Du kan dog selv minimere problemet med disse fire lette trin.
CIO
Bare glem alle advarsler og alarmklokker: ”Din smartphone får ikke virus”
Sikkerhedsfirmaer advarer jævnligt om, at almindelige menneskers smartphone står pivåbne for virus og malware. Men ifølge en kendt sikkerhedsekspert findes det stort set ikke i Danmark.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Digitaliseringen af finanssektorens sætter skub i et helt nyt syn på it-infrastruktur
Finanssektoren er i fuld gang med en voldsom digital omvæltning. Det betyder blandt andet et helt nyt syn på it-infrastruktur. Stadig flere virksomheder skifter fokus fra on-premise-løsninger til et miks af on-premise, hosting og cloud som kaldes en hybrid it-infrastruktur. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.