Efter 10 år med Linux: Storby kigger sultent på Windows igen

Et af Linux-folkets absolutte flagskibe er ved at ændre kurs og overvejer et skifte tilbage til Windows efter et årti med åbne koder. Læs her, hvilke overvejelser der ligger til grund for et skifte tilbage til Microsoft-platformen.

I den sydtyske by München med halvanden million indbyggere har man i et årti kørt en storstilet open source-satsning.

De kommunalt ansatte har siden 2005 kunnet finde en Linux-variant kaldt 'LiMux', på deres computere, mens de har arbejdet i åbne kontorprogrammer som OpenOffice og senere LibreOffice.

Med et nyt bystyre ved magten har open source-piben dog fået en anden lyd i det sydlige Tyskland, og nu kigger bystyret på en tilbagevenden til Microsoft-programmer som Windows og Office-pakken.

Viceborgmester Josef Schmid har således pudset et hold konsulenter til at undersøge konsekvenserne af et skift tilbage til Microsoft-software, efter at flere offentligt ansatte har lidt under og klaget over skiftet til open source-verdenen.

Det skriver Sueddeutsche.de.

"Hvis eksperterne anbefaler, at vi vender tilbage til Microsoft, er det da slet ikke umuligt," siger Josef Schmid til Sueddeutsche.de.

Mange penge i luften
Den oprindelige årsag til at droppe den amerikanske software-gigant og andre closed source-leverandører var udelukkende politisk betinget og et strategisk forsøg på uafhængighed fra specifikke software-leverandører.

Faktisk viste de første beregninger i 2003, at open source-vejen ville blive små 20 millioner kroner dyrere end at købe softwaren hos Microsoft.

En senere rapport bestilt af bystyret viste i 2012, at München med sine 15.000 kommunale computere rent faktisk havde sparet godt 86 millioner kroner inklusiv en hardware-opgradering til at huse Windows 7.

Ifølge ZDNet udarbejdede Microsoft efterfølgende sin egen rapport, hvor konklusionen lød på, at hele LiMux-projektet havde kostet München i omegnen af 450 millioner kroner mod en Windows XP-løsning med Microsofts Office-pakke, der ville have stået byen i godt 125 millioner kroner.

De tal forkastede flere embedsmænd dog efterfølgende som 'fejlbehæftede antagelser'.

Ikke desto mindre ser det ud til, at open source-softwaren er under hårdt pres i München, som ellers hidtil har været kendt som et flagskib inden for udbredelsen af programmer med åben kildekode.

Hele Linux-udrulningen blev færdig i 2013. 

Dansk open source-kommune
I danske Gribskov Kommune med godt 40.000 indbyggere i Nordsjælland har man i flere år sværget til open source-software til medarbejderne.

Blandt andet arbejder de i LibreOffice, hvilket dels bunder i ønsket om licensbesparelser i forhold til Microsofts Officepakke, dels i at kommunen ønsker uafhængighed af software-leverandører.

Samtidig kører Gribskov Kommune med it-platformen Lotus Notes, som i lighed med mange af kommunens fagsystemer udarbejder de nødvendige dokumenter til borgerne.

"Vi bruger open source, når det giver mening og ikke går på kompromis med funktionaliteten," fortæller centerchefen i Borgerservice og It i Gribskov Kommune, Anne-Sofie Degn, til Computerworld.

I lighed med situationen i München har også flere medarbejdere i den nordsjællandske kommune udtrykt utilfredshed med eksempelvis at arbejde i LibreOffice, som de måske ikke kender på deres hjemme-pc.

"Utilfredshed er en tilbagevendende diskussion, og den tager vi gerne," lyder det fra Anne-Sofie Degn i Gribskov Kommune.

Læs også:
Sådan er det gået med Linux fra 2007 til i dag

Lukket kode ud og Linux ind = besparelse på 40 procent


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Gå hjem møde: GDPR og skygge-it

Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Hvordan får I både styr på skygge-IT og sikrer brugerne adgang til nettets glæder og dermed de værktøjer, der gør dem mere produktive samtidigt med, at man får styr på IT-sikkerheden, compliance, risk og herunder persondataforordningen? Kom og få svar

21. marts 2018 | Læs mere


Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
“Det er supergodt at overskride budgetterne. For faktum er, at man bliver klogere undervejs”
Meldingen er klar, når it-professor Stephen Alstrup skal levere opskriften på gode it-projekter i det offentlige. Budgetterne skal overskrides, og kravspecifikationerne skal gøres løsere. "Der er rigtig mange gode it-projekter, der har haft budgetoverskridelser. Det giver et meget stift forhold til leverandørerne, når man ikke kan lave budgetoverskridelser," siger han.
Computerworld
Rygte: Amazon opruster - kan være på vej til at åbne kæmpe-webshop i Danmark
Amazon kan være på vej til at åbne webshop i Danmark - måske allerede inden sommer.
CIO
Ansættelsen af ny CIO fik Jyske Bank til at hæve lønnen til hele direktionen: Så meget tjener en top-CIO i dag
Jyske Bank hævede lønnen til topchef Anders Dam og resten af selskabets direktion betydeligt, da selskabet i sommer ansatte top-CIO’en Peter Schleidt, der kom fra TDC. Grund: Peter Schleidt fik i TDC en højere løn end Anders Dam.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.