Artikel top billede

Så meget kan du spare ved at skifte til Linux

Den tyske by München besluttede at udskifte Windows med Linux. Læs her, hvor meget byen har sparet.

Helt tilbage i 2005 besluttede den offentlige forvaltning i den tyske millionby München at smide Windows på porten og skifte til Linux på mere end 10.000 arbejds-computere. München har også udskiftet Microsoft Office med det gratis OpenOffice på endnu flere computere. Det er et af de mest omtalte open source-projekter i Europa i de seneste år.

Nu har München for første gang fremlagt konkrete tal for, hvor meget man har sparet ved at sige farvel til Microsoft. Det er ikke sket helt frivilligt. Et parti i det lokale byråd sendte en anmodning om at få udleveret tallene i april, men først nu har byen fremlagt en opgørelse på 18 sider.

Der er omkring 11.000 arbejdspladser i den offentlige forvaltning i München, som er skiftet til Linux, og der er nu 15.000 desktop-computere, som kører med OpenOffice.

I regnestykket sammenlignes der med prisen for en aktuel version af Windows. Her fremgår det, at den samlede pris for de nødvendige licenser til Windows og MS Office ville være landet på næsten 90 millioner kroner. Heraf er det omkring 30 millioner kroner, som ville være gået til Microsoft Office og de nødvendige opdateringer.

Hardware-opgraderinger anslås til omkring 35 mio. kr., og prisen for selve Windows-licenserne ligger på omkring 20 mio. kr. Desuden er der mindre udgifter til migrering af applikationer.

Hvis man havde valgt at blive på Windows, men udskifte MS Office med OpenOffice alene, så var prisen landet på omkring 60 mio. kr.

Men det skete altså ikke. München skiftede til Linux, og her ser omkostningerne helt anderledes ud. Det har kostet mindre end to millioner kroner frem til september 2012. Der er hverken brugt penge på licenser, software-opgraderinger eller ny hardware. Den eneste omkostning er migreringen til den nye platform.

Der er også omkostninger til uddannelse og personale, og de er ligeledes en smule lavere under Linux end med Windows.

En detaljeret gennemgang af projektet findes i denne tyske statusrapport, der blev udgivet tidligere i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere